Ειδησεογραφικό site

Το πετρελαίο ανακουφίζει τις τσέπες μας – Μία «ανάσα» από τα 55 δολάρια το βαρέλι – Το brent στα 61 δολάρια

43

Το πετρέλαιο δεν είναι ένα απλό εμπόρευμα, αντιπροσωπεύει μία αγορά που ξεπερνά σε αξία τα 3,5 τρισ. δολάρια, ενώ αποτελεί όπλο γεωστρατηγικό και επενδυτικό. Αυτή την εβδομάδα συνεχίζεται η κατρακύλα του πετρελαίου, με την τιμή να βρίσκεται μία «ανάσα» από τα 55 δολάρια το βαρέλι και το brent στα 61 δολάρια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα «σπάσει» και αυτό το φράγμα, με το επόμενο σκαλοπάτι να είναι τα 50 δολάρια και στη συνέχεια τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Τι γίνεται, λοιπόν;

Όσο πέφτουν οι τιμές των διεθνών τιμών τόσο αυξάνονται και τα οφέλη για τους καταναλωτές, καθώς μέχρι τώρα, η εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους παγκοσμίως ξεπερνά το ένα τρισ. δολάρια, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν κατά περίπου 20% με 25% φθηνότερα τη βενζίνη σε σχέση με πέρσι και πολύ χαμηλότερα το πετρέλαιο θέρμανσης. Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται κοντά στο 1,42 ευρώ ανά  και του πετρελαίου θέρμανσης περίπου στα 95 λεπτά (για τους δικαιούχους επιδόματος στα 60 λεπτά).

Σύμφωνα με τη Fitch  μία πτώση 20% στις τιμές του πετρελαίου ωθεί την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,3%, ενώ οι αναλυτές της  Moody’s υπογραμμίζουν ότι μία μείωση των τιμών του αργού της τάξης των 25 δολαρίων στο βαρέλι βοηθά ένα μέσο νοικοκυριό κατά 500 δολάρια, το επόμενο έτος. Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) εκτίμησε ότι η μέση αξία των αεροπορικών εισιτηρίων θα είναι κατά 5,1% φθηνότερη το 2015 σε σύγκριση με φέτος.  Από την άλλη, οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου παγκοσμίως έχουν χάσει πάνω από 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κάποιοι, βέβαια, επιμένουν ότι η πτώση αυτή θα ανατραπεί σύντομα, όπως ο Mark Mobius. Ο φημισμένος επενδυτής και πρόεδρος της Templeton αναμένει οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν στα επίπεδα των 80 με 90 δολαρίων το βαρέλι από τις αρχές του επόμενου χρόνου.  Η BNP εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα διαμορφωθεί στα 70 δολάρια το 2015 (από 88 δολάρια) και η Barclays στα 66 δολάρια (από 85 δολάρια).

Παρά το γεγονός ότι από τον Ιούνιο το πετρέλαιο έχει σημειώσει πτώση πάνω από 40%, ο ΟΠΕΚ δηλώνει ότι αντέχει. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαβεβαίωσαν ότι ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μία πτώση ακόμα και στα 40 δολάρια το βαρέλι, εμμένοντας στην απόφαση να μην περικόψουν την παραγωγή. Το πετρέλαιο έχει χάσει περισσότερο από το 20% από τις 27 Νοεμβρίου, όπου η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα την παραγωγή, παρά τις εκκλήσεις από τα άλλα μέλη για μείωση, όπως η Βενεζουέλα.

Η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει 9% αυτή την εβδομάδα και 45% από τον Ιούνιο του 2014, όπου ήταν στα 107 δολάρια το βαρέλι. Τον Αύγουστο η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από το 93 δολάρια, αλλά τον Οκτώβριο ξεκίνησε να υποχωρεί κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Το Νοέμβριο έφτασε σε χαμηλά διετίας, γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι και σήμερα κατρακύλησε στα 58,90 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 5,5 ετών.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.