Ειδησεογραφικό site

Έρημη πόλη οι Βρυξέλλες: 24 ώρες τρόμου στην πρωτεύουσα του Βελγίου

84

Αγνώριστη έγινε η πρωτεύουσα του Βελγίου μέσα σε 24 ώρες, έπειτα από τη αύξηση του επιπέδου τρομοκρατικής απειλής στο μέγιστο και τη λήψη μέτρων ασφαλείας έκτακτης ανάγκης για την αποτροπή χτυπήματος όμοια με αυτή του Παρισιού.

Το κέντρο των Βρυξελλών που συνήθως είναι γεμάτο ζωή ερήμωσε το βράδυ του Σαββάτου έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στο τέταρτο και ανώτατο όριο. Η απόφαση ελήφθη το πρωί του Σαββάτου έπειτα από ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Κρίσεων στο Βέλγιο που έκανε λόγο για μια «σοβαρή και επικείμενη απειλή».

Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η προχθεσινή σύλληψη ενός τριανταεννιάχρονου Βέλγου Μαροκινής καταγωγής ο οποίος φέρεται να είναι φίλος του Σαλάχ Αμπντεσλαμ στο σπίτι του οποίου βρέθηκε βαρύς οπλισμός. Έχουν βρεθεί επίσης γιάφκες με πυροβόλα όπλα, και εκρηκτικά, ενώ κάποια μέσα κάνουν λόγο για χημικά όπλα, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την αστυνομία. Κατά τη διάρκεια εφόδων της αστυνομίας σε διαμερίσματα υπόπτων στο υποβαθμισμένο προάστιο Μόλενμπεκ, βρέθηκε επίσης μεγάλος αριθμός πολεοδομικών χαρτών.

Άμεσα μετρό και τρένα ακινητοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία του Βελγίου και εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Σαλάχ Αμπντεσλαμ, αδερφό ενός από τους τρομοκράτες στις πολύνεκρες επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας και πιθανώς εγκέφαλο τρομοκρατικών χτυπημάτων, ο οποίος πιθανώς επέστρεψε στο Βέλγιο και κυκλοφορεί οπλισμένος.

Πέρα από το μετρό, πολλά καταστήματα, όπως εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ, αναγκάστηκαν να κλείσουν για λόγους ασφαλείας και μεταφέρθηκε εσπευσμένα ένα σημαντικό κομμάτι του Βελγικού στρατού στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να απελευθερωθούν πόροι της αστυνομίας από την φύλαξη δημόσιων χώρων, στον εντοπισμό τρομοκρατών.

Παράλληλα, η Βελγική τηλεόραση μεταδίδει οδηγίες στους πολίτες να αποφεύγουν τη λήψη φωτογραφιών των στρατιωτών στο κέντρο και να μην τις διαδίδουν στα κοινωνικά δίκτυα έτσι ώστε να μην πληροφορηθούν τρομοκράτες για τις τοποθεσίες τους.

Το μεσημέρι του Σαββάτου το κέντρο είχε ήδη αρχίσει να ερημώνει με ελάχιστους πολίτες (σε σχέση με τις κανονικές συνθήκες) να παραμένουν, πάντα υπό την επίβλεψη και τις περιπολίες πάνοπλων στρατιωτικών δυνάμεων.

Διάφοροι οργανισμοί του κράτους όπως το Εθνικό Κέντρο Κρίσεων βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με πολίτες μέσω κοινωνικών δικτύων, δίνοντας συμβουλές και απαντώντας για θέματα ασφάλειας και διαμοίραζε ενημερωτικό υλικό για τη διαχείριση της κατάστασης και την αποφυγή πανικού.

Η κυβέρνηση εξέδωσε ειδική προειδοποίηση στους πολίτες να αποφύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και να παραμείνουν όσο μπορούν στα σπίτια τους. Για την καλύτερη προφύλαξη τους το Βελγικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και όλοι οι αγώνες του ακυρώθηκαν, μουσεία, θέατρα και σινεμά έκλεισαν και η αστυνομία παρότρυνε να μην διασπείρονται φήμες που μπορούν να δημιουργήσουν πανικό.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο δήμαρχος του κέντρου των Βρυξελλών ζήτησε από τους καταστηματάρχες και τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να έχουν κλείσει μέχρι τις 6:00 ώρα Βελγίου, εντείνοντας περεταίρω την εικόνα των Βρυξελλών ως «πόλης-φάντασμα».

Τα μέτρα ασφαλείας θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ισχύ μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής, όταν θα γίνει μια επανεκτίμηση της κατάστασης από τις Βελγικές Αρχές στις 15:00 ώρα Βελγίου. Έπειτα ανάλογα με την κατάσταση θα αποφασιστεί εάν θα συνεχίσουν τα μέτρα ασφαλείας ή θα υπάρξουν αλλαγές.

 

vruxelles-stratos

 

vruxelles-stratiwtes

 

Οι δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού

Έκλεισαν όλοι οι σταθμοί του μετρό το Σάββατο

Στο 4 το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή

Οι βελγικές αρχές αύξησαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στο ανώτατο όριο το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε το εθνικό κέντρο κρίσεων OCAM, κάνοντας λόγο για μια «επικείμενη» απειλή.

Το OCAM αύξησε στο 4 το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, ενώ για την υπόλοιπη χώρα παραμένει στο 3.

Εκτός από τα μέτρα που αφορούν το μετρό, το κέντρο κρίσεων συνέστησε σήμερα «στις διοικητικές αρχές των 19 κοινοτήτων (της περιοχής των Βρυξελλών) να εξετάσουν το ενδεχόμενο ακύρωσης μεγάλων εκδηλώσεων» και «την αναστολή των αγώνων της Α’ και της Β’ κατηγορίας αυτό το Σαββατοκύριακο».

Παράλληλα πρότεινε να συσταθεί στους πολίτες «να αποφεύγουν τους χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι» και «να ενισχυθεί το δυναμικό της αστυνομίας και του στρατού».

«Φρούριο» οι Βρυξέλλες μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι

Συνελήφθησαν ύποπτοι σε Βέλγιο και Τουρκία

Εν τω μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε πως απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε έναν ύποπτο που συνελήφθη την Πέμπτη στο Βέλγιο, για σύνδεση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, ο άντρας αυτός, «που οδηγήθηκε χθες για ανάκριση στο πλαίσιο της υπόθεσης που αφορά τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Παρίσι την προηγούμενη Παρασκευή» και κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιθέσεις και συμμετοχή στις δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Νωρίτερα, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου είχε επισημάνει ότι μια έρευνα που διεξήχθη την Πέμπτη στη συνοικία Λέκεν των Βρυξελλών κατέληξε σε δύο συλλήψεις. Ένας από τους συλληφθέντες αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η κράτηση του δεύτερου παρατάθηκε. Παράλληλα, η εισαγγελία σημείωσε ότι άφησε ελεύθερο και τον μόνο ύποπτο που κρατούνταν ακόμη από τους επτά ανθρώπους που είχαν συλληφθεί την Πέμπτη και ανήκαν στο περιβάλλον του Μπιλάλ Χάντφι, έναν από τους τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στη συνοικία αυτή ζούσε ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ καθώς και οι αδελφοί Μπραχίμ και Σάλαχ Αμπντεσλάμ.

Χειροπέδες σε 26χρονο Βέλγο στην Αττάλεια για τις επιθέσεις στο Παρίσι

Αλλά και η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν Βέλγο μαροκινής καταγωγής με την υποψία ότι έψαξε και καθόρισε τις τοποθεσίες εναντίον των οποίων το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε τις επιθέσεις της προηγούμενης Παρασκευής στο Παρίσι.

Ο Άχμετ Νταχμάνι, 26 ετών, συνελήφθη σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην παραλιακή πόλη της Αττάλειας, σύμφωνα με το Dogan, το οποίο δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι πηγές του. Τούρκοι αξιωματούχοι προς το παρόν δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο.

Όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο, ακόμη δύο άνδρες, και οι δύο Σύροι πολίτες, συνελήφθησαν σε έναν κοντινό αυτοκινητόδρομο με την υποψία ότι είχαν σταλεί από το ΙΚ για να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση του Νταχμάνι μέσω των συροτουρκικών συνόρων. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πρόσεξε για πρώτη φορά τον Νταχμάνι όταν έφτασε αεροπορικώς στην Αττάλεια και τον εντόπισε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε.

velgos-sullispi

Ο στρατός των Βρυξελλών στους δρόμους και στο… Twitter

Πάντως, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις περί ενδεχόμενου τρομοκρατικού «χτυπήματος» και τις δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού, οι πολίτες των Βρυξελλών έσπευσαν στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο Twitter για να σχολιάσουν όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη τους, αναστατωμένοι ίσως από την έντονη παρουσία του στρατού.

Στρατός και στο αεροδρόμιο

vruxelles-stratos-aerodromio

Η βελγική κυβέρνηση εξέδωσε επίσης το παρακάτω infographic για να εξηγήσει στους κατοίκους των Βρυξελλών τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν, όσο η πόλη βρίσκεται σε συναγερμό

vruxelles-infographic

Τα σχόλια είναι κλειστά.