Ειδησεογραφικό site

Συνάντηση «συνεννόησης» Σαμαρά-Βενιζέλου το μεσημέρι στο Μαξίμου

26

Με στόχο να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους που έχουν διαταραχθεί το τελευταίο δεκαήμερο και να χαράξουν κοινή γραμμή πλεύσης με κόκκινες γραμμές ένατι της τρόικας στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που αρχίζει σήμερα συναντώνται το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο.

Χθες ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του είχαν πολύωρη συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος βγαίνοντας το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας: “Αύριο ξεκινάει μία νέα διαπραγμάτευση. Θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί, προετοιμασμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε. Θα πάμε πολύ καλά. Ξέρω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γραφτεί πάρα πολλά, έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Σας επισημαίνω ότι ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών και από εμένα”. Σε ερώτηση για το “ποιά θα είναι η γραμμή με την οποία θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση;” ο Χαρδούβελης απάντησε “Αύριο θα τα πούμε”.

Η κυβέρνηση έχει σαν βασικό στόχο να τελειώσει η διαπραγμάτευση όσο το δυνατόν συντομότερα. Παράλληλα να πάρει το οκέι της Τρόικας για τις φοροαπαλλαγές που θέλει να συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Θεωρείται απαραίτητο αυτό τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην επιδεινωθεί περαιτέρω το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα και διευρυνθεί κι άλλο το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις φοροαπαλλαγές που θέλει να περάσει η κυβέρνηση είναι μειωμένη εισφορά αλληλεγγύης κατά 30-50% για τα επόμενα δύο χρόνια, ρύθμιση των χρεών σε 72 ως 100 δόσεις με μείωση των προσαυξήσεων, διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση και ενδεχομένως επέκτασή του σε άλλα προιόντα, σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις και μείωση των αντικειμενικών των ακινήτων από το 2015.

Τα σχόλια είναι κλειστά.