Ειδησεογραφικό site

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Σαμαράς και Νταβούτογλου: “Ναι” σε συνεργασία, αλλά… – Το Κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – Τουρκίας

51

Καλό κλίμα, πολλά χαμόγελα, αλλά ακόμη παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. «Υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες και θα πρέπει να υπάρξουν σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ενώ ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί το Κυπριακό, χωρίς να δηλώνει πώς.

Στην περαιτέρω προώθηση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας δεσμεύονται με κοινό ανακοινωθέν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, έπειτα από το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στην κοινή δήλωση επισημαίνεται ο βασικός ρόλος του αμοιβαίου σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Τη θέση της Αθήνας ότι στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ στο Κυπριακό για επίλυση μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δηλώνοντας ότι «κατανοούμε την αναστολή που αποφάσισε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης».

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει στην κυπριακή ΑΟΖ «θα επιλυθεί σύντομα για να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Η Ελλαδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τόνισε «εκπληρώνοντας πλήρως τα απαιτούμενα και τις υποχρεώσεις. Η Τουρκία εντασσόμενη στην Ε.Ε. θα πετύχει τεράστια οφέλη» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν ζητήματα «στα οποία έχουμε ουσιαστικότατες διαφωνίες και έχουμε στόχο σε συμφωνίες αμοιβαίου σεβασμού για να συμβάλλουμε στη σταθερότητα».

Απ’ την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επιλυθεί το Κυπριακό για να προχωρήσει η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».

«Στηρίζουμε την Ελλάδα στην επιστροφή των έργων πολιτιστικής κληρονομιάς στο μουσείο της Ακρόπολης» ανέφερε.
Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ακόμη:

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον βασικό ρόλο του αμοιβαίου σεβασμού, της εμπιστοσύνης, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας για το διαμορφωμένο πλαίσιο της συνεργασίας η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Υπό το φως της αύξησης του όγκου του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Ελλάδα και Τουρκία στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας τους στο τομέα της ενέργειας, ιδιαιτέρως σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου και το επιτυχές προηγούμενο του αγωγού TGI ο οποίος λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007 και άνοιξε δρόμο για ακόμη στενότερη συνεργασία. Οι αγωγοί ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ συνδεόμενοι μεταξύ τους αποτελούν σαφώς την πλέον αποδοτική -από πλευράς κόστους- οδό για την μεταφορά του αερίου της Κασπίας στη Δυτική Ευρώπη.

Η συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού είναι μεγάλης σημασίας για τις δύο χώρες. Η εκπόνηση κοινών σχεδίων που θα στοχεύουν σε σημαντικές υπερπόντιες αγορές πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω.

Επαναλαμβάνουν τη συμφωνία τους να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση που δημιουργεί σοβαρά και σύνθετα προβλήματα και να αυξήσουν τις προσπάθειες για την αποτελεσματική λειτουργική και ταχεία εφαρμογή του διμερούς ελληνο-τουρκικού πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Συμφωνούν επίσης να βελτιώσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των εκατέρωθεν αρμοδίων Αρχών.

Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν την υπογραφή και την έναρξη ισχύος από 1 Οκτωβρίου του 2014 της συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας καθώς και την έναρξη του Διαλόγου για την Απελευθέρωση των Θεωρήσεων που θα έχει θετική επίδραση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.

Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητά του να συνεργαστούν περαιτέρω για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που συνιστά μείζονα πρόκληση κατά της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στους τομείς της δικαιοσύνης, του πολιτισμού, των υποδομών, των μεταφορών, της αγροτικής ανάπτυξης και της παραγωγής τροφίμων.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί είχαν σφαιρική ανταλλαγή απόψεων επί διμερών, περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων.

Αντάλλαξαν απόψεις επί των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής. Οι δύο χώρες προσβλέπουν στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σύμφωνα με τα κριτήρια και της αρχές της ΕΕ.

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να διατηρήσουν την δυναμική στις Διερευνητικές Επαφές και στις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Διαβάστε ακόμα από tokarfi.gr: 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – Ελλάδα-Τουρκία: Έμφαση στον αμοιβαίο σεβασμό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου – Ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς

Τα σχόλια είναι κλειστά.