Ειδησεογραφικό site

Συμφωνία στο… άψε σβήσε θέλει η Μέρκελ – Ολάντ: Τώρα πρέπει να πάμε σε συμφωνία

25

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται με κατεπείγουσες διαδικασίες για την Ελλάδα σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία σε δηλώσεις της την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι στόχος όλων είναι να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία με την Αθήνα.

Την ώρα που οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης για το ελληνικό ζήτημα κορυφώνονται, η κυρία Μέρκελ ανέφερε πως η Ελλάδα και οι θεσμοί δουλεύουν για μια λύση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στόχος η εύρεση λύσης σε καθορισμένο χρονικό πλαίσιο και με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, απόψε δεν αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι είναι «σχεδόν 100%» σίγουρο πως αύριο θα ανακοινωθεί η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, τόνισε ότι η πρόταση των δανειστών της Αθήνας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η πρόταση Τσίπρα «δεν αποτελεί λύση από μόνη της».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγ Σόιμπλε είπε ότι αποτέλεσε «έκπληξη» το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε μια λίστα με προτάσεις, αλλά υποστήριξε πως δεν αρκούν όμως από μόνες τους, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν είναι στόχος των Ευρωπαίων να «κλείσουν το στόμα» της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και ότι οι διαπραγματευτές θα λάβουν υπόψη τις ελληνικές προτάσεις.

Δηλώσεις για την Ελλάδα έκανε, όμως, σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο οποίος διέψευσε ότι κρατά πιο σκληρή στάση από την Άνγκελα  Μέρκελ σε ό,τι αφορά μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche ο Σόιμπλε ο κ. Σόιμολε είπε ότι στο θέμα αυτό έχει την ίδια άποψη με τη Μέρκελ, ενώ την ίδια ώρα άσκησε και πάλι κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας πως ακόμη και πριν από τις εκλογές είχε συμβουλεύσει τον Αλέξη Τσίπρα να μην δίνει υποσχέσεις.

Νέες δηλώσεις Ολαντ για την Ελλάδα: Τώρα πρέπει να πάμε σε συμφωνία

Τώρα θα πρέπει να πάμε στη συμφωνία, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, πραγματοποιώντας δεύτερη παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα σε λιγότερο από 24 ώρες.

Πρέπει να συμφωνήσουμε για το συμφέρον όλων, γιατί θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, είπε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ τόνισε πως οι επόμενες μέρες είναι αποφασιστικές.

Ο κύριος Ολάντ, αναφέρθηκε ακόμα στις συζητήσεις εργασίας, όπως είπε που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόσθεσε πως υπάρχει ένα κείμενο που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάρχουν προτάσεις που έχει κάνει η Ελλάδα.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.