Ειδησεογραφικό site

Συμφωνία για εκεχειρία στην Ουκρανία – Κατάπαυση του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου

30

Σε συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας από τις 15 Φεβρουαρίου και για την απόσυρση των βαρέων όπλων κατέληξαν οι μαραθώνιες συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία επί των ουσιωδών θεμάτων», ανέφερε ο κ. Πούτιν.

Την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και συνολική πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, οι φιλορώσοι αποσχιστές υπέγραψαν συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο κ. Ολάντ πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Μετά από 17 ώρες, οι διαπραγματεύσεις στο Μινσκ ολοκληρώθηκαν. Κατάπαυση του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια απόσυρση των βαρέων όπλων, εκεί βρίσκεται η ελπίδα», σχολίασε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στη συμφωνία, πλην της κατάπαυσης του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου και της απόσυρσης – στη συνέχεια – των βαρέων όπλων, περιλαμβάνεται ακόμη η απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και ομήρων και από τις δύο πλευρές, ενώ η Ουκρανία αναμένεται να αναλάβει τον έλεγχο του τμήματος των συνόρων της με τη Ρωσία το οποίο ελέγχουν σήμερα οι αποσχιστές μέχρι το τέλος του 2015.

Σε κοινή διακήρυξη των τεσσάρων ηγετών, την οποία δημοσιοποίησε το Κρεμλίνο, τονίζεται η δέσμευση για τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε, σε δηλώσεις της, ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας άσκησε πίεση στους φιλορώσους αποσχιστές ώστε να δεχθούν την εκεχειρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η συμφωνία δεν ήταν ό,τι ακριβώς περίμενε ή ευχόταν η Γερμανία, αλλά ό,τι κατάφεραν να συμφωνήσουν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο κ. Ποροσένκο σημείωσε ότι το σημαντικότερο στοιχείο της συμφωνίας είναι η χωρίς όρους εκεχειρία από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.