Ειδησεογραφικό site

Συμπληρώνεται το παζλ στο ΠΑΣΟΚ – Ποιοι θα πάρουν κομβικούς ρόλους

158

Του Γιώργου Γερόπουλου

Το παζλ της αναζήτησης των προσώπων που θα στελεχώσουν τους βασικούς τομείς της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα δυο πρόσωπα που θα αναλάβουν τη θέση του γραμματέα του κόμματος και του εκπροσώπου Τύπου καλείται να λύσει η Φώφη Γεννηματά. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κατά πάσα πιθανότητα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οπότε και θα εκλεγεί ο γραμματέας και το πολιτικό συμβούλιο.

Η κ. Γεννηματά ήδη έχει ξεκινήσει τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, σε μια προσπάθεια να εξακριβώσει διαθέσεις και προθέσεις, χωρίς προς το παρόν να ανοίγει τα χαρτιά της. Στενοί συνεργάτες της πάντως ανέφεραν στο «Καρφί» ότι «επιδιώκει μέσα σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης να αξιοποιηθούν όλοι, δίνοντας έναν αέρα ανανέωσης στη στελέχωση των βασικών τομέων».

ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ

Κομβικό σημείο θεωρείται το θέμα της εκλογής του γραμματέα για το οποίο ουδείς είτε από την πλευρά της προέδρου είτε από την πλευρά των κ. Ανδρουλάκη και Κωνσταντινόπουλου να επιθυμεί αντιπαράθεση. Στο παρασκήνιο πάντως ακουγόταν το όνομα του Γιάννη Μανιάτη, ως πρόταση που προωθείτο από τον Χρ. Πρωτόπαπα, αλλά η υποψηφιότητά του έχει αδυνατίσει μετά τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, ενώ σκληρά γεννηματικές θεωρούνται και οι υποψηφιότητες των κ. Όθωνα και Πανταζή. Από το στρατόπεδο των υποστηρικτών του απερχόμενου γραμματέα, αν και ακούστηκε το όνομα του στενού συνεργάτη του, Δ. Σπυρόπουλου, θεωρείται ξεπερασμένη επιλογή, αφού αναζητείται μια λύση που θα αποδεχτεί η συντριπτική πλειοψηφία της ΚΕ. Ως τέτοιες υποψηφιότητες θεωρούνται του Νίκου Σαλαγιάννη, πρώτου στην εκλογή του οργάνου και του πετυχημένου πρώην δημάρχου Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη.

ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τη συγκρότηση του επιτελείου της στο οποίο θέση έχουν παλιοί και νέοι συνεργάτες. Από τους παλιούς, ο Φώτης Αποστολόπουλος θα παραμείνει διευθυντής του πολιτικού γραφείου της, ο Νίκος Βοσδογάνης, δημοσιογράφος, θα έχει την επαφή με τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ρόλο σημαντικό θα έχουν οι Βασίλης Χρονόπουλος, Δημήτρης Μάντζος, νομικός, Λάμπρος Παλάτζας και στη γραμματεία θα παραμείνουν η παλιά συνεργάτιδα, Άλικη Γεωργιακόδη και η Ατζέλικα Μέξη.

Το γενικό οργανωτικό πρόσταγμα έχει ο Μανώλης Όθωνας, ο οποίος προαλείφεται για οργανωτικό πόστο στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν οι κ. Κουρόγιωργας, Αδαμόπουλος, Κοσβανής και Θωμόπουλος.

Στελέχη, όπως οι Τόνια Αντωνίου, Κώστας Πανταζής, Παύλος Χρηστίδης (γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ) και Παντελής Καμάς έτρεξαν την υποψηφιότητά της, ενώ τα νέα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν είναι οι Πέτρος Διακογιάννης, Τσακοπιάκος, Φώτης, Άρης Καρβούνης, Νάσσου Ιωάννα, Καμπισιούλη Χριστίνα, Ντούρος Γιώργος και Πάνα Βάλη.

Από επιστήμονες που θα έχουν ρόλο και λόγο στον διάλογο για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, ο καθηγητής και πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Σιακαντάρης, ενώ τα μάλλα έχει συμβάλει με προτάσεις και θέσεις ο Αντώνης Βγόντζας.

ΓΡΙΦΟΣ Ο ΑΝΤΙ-ΚΑΡΥΔΗΣ

Γρίφος παραμένει το πρόσωπο που θα αναλάβει την εκπροσώπηση του κόμματος, χωρίς να αποκλείεται να παραμείνει ο Δημήτρης Καρύδης, καθώς τα ονόματα που ακούγονται, όπως αυτό του γνωστού δημοσιογράφου και μέλους της ΚΕ, Παντελή Καψή, προκαλούν αντιδράσεις. Κομβικό ρόλο θα έχει ο υπεύθυνος του τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτός είναι που θα σηκώσει το μεγάλο βάρος για τη ριζική ανανέωση του προφίλ του κόμματος.

Οι δυο σκιές

Την αντιπολιτευτική της τακτική ξεδιπλώνει η Φώφη Γεννηματά δίνοντας ένα στίγμα στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ είχε και συναντήσεις με ευρωπαίους πολιτικούς παράγοντες. Κινείται με ρητορική εθνικής συνεννόησης, ασκώντας σκληρή κριτική στην πολιτική Τσίπρα και την τακτική των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις, ενώ δεν παραλείπει να αφήνει σαφείς αιχμές για απαιτήσεις άγριας λιτότητας από την πλευρά των δανειστών.

Την ιδία ώρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τις συνεχείς δημόσιες παρουσίες του καθιστά σαφές ότι θα παρεμβαίνει στα δρώμενα εκφράζοντας την άποψή του. Η σκιά αυτή πέφτει βαριά στην κ. Γεννηματά και θα την εμποδίσει να χαράξει μια αυτόνομη πορεία. Η πρώτη μάχη θα δοθεί κατά πάσα πιθανότητα στη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο ύπαρξης νέας συμφωνίας-παράτασης. Το δεύτερο σημείο τριβής, ο τρόπος με τον οποίο θα οργανωθεί ο διάλογος επανενοποίησης της κεντροαριστεράς και εάν θα συμπεριλάβει στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ.

Από την άλλη πλευρά, οι κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και οι συνεχείς προσκλήσεις του για ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, καταδεικνύουν την απόφασή του να παραμείνει στο παιχνίδι. Ωστόσο, ακόμη και στο ΚΙΔΗΣΟ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν υπέρβαση των προσωπικών αντιθέσεων του παρελθόντος και χάραξη πορείας διαλόγου και ενοποίησης.

Η Χαριλάου Τρικούπη, αν και βλέπει σε τοπικό επίπεδο επιστροφή στελεχών από το ΚΙΔΗΣΟ, αποκλείει, προς το παρόν, οποιαδήποτε συζήτηση για επιστροφή και διάλογο με κορυφαία στελέχη που έχουν ταυτιστεί με την πρόσφατη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, ενώ αφήνει εκτός διεργασιών τον Γ. Παπανδρέου.

Ο πραγματικός εφιάλτης της κ. Γεννηματά είναι η στάση του ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος ελέγχει τη σχετική πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής. Ο έως σήμερα γραμματέας του ΠΑΣΟΚ με την παρουσία του στο συνέδριο, αλλά και με την πρόσφατη αρθρογραφία του, έχει διαμορφώσει ένα διακριτό πολιτικό λόγο και εκφράζει τις ηγετικές φιλοδοξίες του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κινηθεί σε ήπιους τόνους και θα αποφύγει με το «καλημέρα» μια σύγκρουση με την κ. Γεννηματά. Εξάλλου, από τις πρώτες επαφές μεταξύ της προέδρου και του απερχόμενου γραμματέα έχει δημιουργηθεί ένα κανάλι επικοινωνίας και συναντίληψης για σημαντικά θέματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.