Ειδησεογραφικό site

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η περικοπή των κύριων και επικουρικών συντάξεων

36

Η περικοπή των κύριων και επικουρικών συντάξεων συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστεί   ο  Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης που προβλέπει κατώτερη σύνταξη τα 500 ευρώ.

«Γιατί πρέπει να υπάρξει το όριο των 500 ευρώ στις συντάξεις που προβλέπει ο Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης;» ρώτησε ο Πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος προσθέτοντας ότι «το Σύνταγμά μας διαφοροποιείται από τα πολλά της Ευρώπης, καταγράφοντας συγκεκριμένα κοινωνικά δικαιώματα. Ενδιαφέρεται το Σύνταγμα για κάτι το συνολικό και ενιαίο. Οι διακρίσεις του νομοθέτη (σ.σ.: κύριες και επικουρικές συντάξεις) δεν έχουν μεγάλη σημασία από άποψη Συντάγματος. Ενδιαφέρει η αξιοπρεπής διαβίωση με συντάξεις κοντά στις εν ενεργεία αποδοχές. Ο συνταξιούχος δεν είναι όπως βλέπουμε στον Τύπο, ατυχήσας ή εξοβελιστέος από την ζωή. Έχει συμβάλει στον εθνικό πλούτο με την εργασία του».

Με αφορμή την αναφορά που έγινε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες για τις μειώσεις των συντάξεων, ο πρόεδρος του ΣτΕ τόνισε: «Δεν λαμβάνεται υπόψη τι μπορεί να στερείται ο ασφαλισμένος, λείπει το να δούμε που κατανέμει το κράτος τους πόρους όταν χρηματοδοτεί για παράδειγμα τις Τράπεζες με πολλά εκατομμύρια, αλλά όχι τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».

Από την πλευρά τους οι σύμβουλοι Επικρατείας επί έδρας έθεσαν στους δικηγόρους ορισμένα ερωτήματα, όπως:

–  «Αν εξαντλείται η υποχρέωση του κράτους στην στήριξη μόνο της κύριας σύνταξης και εάν δικαιολογείται σε περίοδο κρίσης να συνεχίζει να απέχει από την επικουρική σύνταξη». Να σημειωθεί στο σημείο αυτό  ότι το κράτος στηρίζει μόνο την κυρία σύνταξη.

–  «Μήπως δεν προηγήθηκε σοβαρή αναλογιστική μελέτη; Μήπως δεν αρκεί η έκθεση του υπουργείου για να δικαιολογηθούν τόσες περικοπές χωρίς εξέταση άλλων μέτρων όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση των χαμηλών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κ.λπ.».

–  «Μήπως μετά από αυτά που λέγονται πάμε σε ένα σύστημα που θα επιβιώνει μόνο με εισφορές των εργαζομένων».

Όπως είναι γνωστό, τον  περασμένο Οκτώβριο η επταμελής, αυξημένη σύνθεση του  Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας  με δύο αποφάσεις τους είχε κρίνει κατά πλειοψηφία  (3 υπέρ και 2 κατά, ενώ δύο μέλη που είναι πάρεδροι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου) συνταγματικές τις περικοπές τόσο των κυρίων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος,  το ζήτημα παραπέμφθηκε  για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία επιφυλάχθηκε να εκδώσει την  απόφασή της.

Τα σχόλια είναι κλειστά.