Ειδησεογραφικό site

Συγχορδία Μέρκελ – Ολάντ με αιχμές κατά της Ελλάδος – Δεν απομένει πολύς χρόνος λέει η Καγκελάριος, η χώρα αποτελεί κίνδυνο υποστηρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος- Ομπάμα: Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις

36

Σκληρές δηλώσεις κατά της χώρας μας έκαναν από τη σύνοδο των G7 Μέρκελ και Ολάντ δύο μέρες πριν γίνει η τριμερής διάσκεψη με τον Τσίπρα στης Βρυξέλλες.

Αναλυτικά:

«Η Ελλάδα θέλω να παραμείνει στη ζώη του ευρώ, αλλά όλα εξαρτώνται από το εάν η χώρα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε σε νέες δηλώσεις η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Αναφερόμενη στο θέμα της Ελλάδας σχολίασε χαρακτηριστικά ότι δεν απομένει πολύς χρόνος.

Κάθε μέρα μετρά, τονίζει η κυρία Μέρκελ αναφερόμενη στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Η καγκελάριος της Γερμανίας επαναλαμβάνει ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, όμως η αλληλεγγύη της ΕΕ και του ΔΝΤ εξαρτάται από το εάν η Ελλάδα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα και η Lehman Brothers είναι δυο τελείως διαφορετικά θέματα», υποστήριξε την ίδια ώρα η καγκελάριος μιλώντας στη συνέντευξη τύπου των G7 και απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Συζητήσαμε για την Ελλάδα, όχι πολύ, αλλά το θέμα τέθηκε στην ατζέντα για την παγκόσμια οικονομία. Χώρες εκτός της ΕΕ ήθελαν να μάθουν ποιες είναι οι εξελίξεις».

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά δεν υπάρχει πολύ χρόνος. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε πολύ δουλειά. Θα συζητήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη», τόνισε.

«Ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετράει», σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση και για το αν φοβάται πτώχευση της χώρας, απάντησε ότι «όσοι ήταν στο τραπέζι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν όμως δυο ακόμα θεσμοί και υπάρχουν και κανόνες».

Όπως είπε «σκληρό» ήταν και το πρόγραμμα της Πορτογαλίας που τώρα το έχει ολοκληρώσει, ενώ σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη είχαν και τα προγράμματα σε Ισπανία και Ιρλανδία.

«Τα προγράμματα της τρόικας είχαν επιτυχία σε άλλες χώρες», σημείωσε η καγκελάριος. «Ακόμα και Κύπριοι πολιτικοί λένε ότι το πρόγραμμα έχει βοηθήσει την οικονομία».

Μεταξύ άλλων, η γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, υπονοεί όμως ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να μην είναι καθοριστική.

 

Ολάντ: Η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο

Η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας από την Βαρσοβία όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Συνόδου των ηγετών της G7, o πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο, εφόσον η κατάσταση δεν ξεκαθαριστεί σύντομα, ήταν το σχόλιο του γάλλου προέδρου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορία ειδήσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος γενικά στα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο (κυρίως την κατάσταση στην Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Ρωσία), πρόσθεσε πως υπάρχουν γεωπολιτικοί παράγοντες που απειλούν την ανάπτυξη της Ευρώπης.

Θα συναντηθεί πάλι την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, το τρίο Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρας – Αναζητείται φόρμουλα για τα νέα μέτρα και τη ρύθμιση χρέους

Με το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κομισιόν – τον πιο «φιλικό» βραχίονα των δανειστών μέχρι τώρα – να έχει βαρύνει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητεί σημάδια και δυνατότητες προόδου των διαπραγματεύσεων στο δίδυμο των ηγετών Μέρκελ – Ολάντ, τους οποίους θα συναντήσει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής / Καραϊβικής.

Επιπλέον η συνάντηση Ομπάμα – Μέρκελ δεν εξέπεμψε κάποιο ιδιαίτερα θετικό μήνυμα για την Αθήνα, καθώς γίνεται σαφές το τελευταίο διάστημα ότι τα περιθώρια αμερικανικής επιρροής στις εξελίξεις έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί.

Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ιδιαίτερα μετά την ψύχρανση στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αποδοκίμασε έντονα την αρνητική αντίδραση της Αθήνας στην πρόταση των δανειστών. Ουσιαστικά η κυβέρνηση χάνει στηρίγματα – αν τα είχε ποτέ – στην πιο κρίσιμη καμπή και δεν είναι καθόλου βέβαιο πλέον η πολιτική διαπραγμάτευση μπορεί να δώσει τις επιθυμητές λύσεις.

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει από σήμερα Δευτέρα να στείλει μηνύματα για την αναζήτηση ενός νέου κοινού τόπου, προετοιμάζοντας τη συνάντηση της Τετάρτης. Αναζητά εναγωνίως σημάδια από τους δανειστές ότι θα βελτιώσουν την πρότασή τους και συνολικά τη στάση της, σε σχέση με τόσα περιλαμβάνονται στο πεντασέλιδο κείμενο που ενεχυρίασε προ ημερών ο κ. Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα και στην ουσία αποτελεί ένα πολύ σκληρό μνημόνιο.

Η νέα ιδέα που έχει η κυβέρνηση και την οποία θα πλασάρει στις συζητήσεις έχει ως εξής: Συνολική συμφωνία με έξι άξονες και κλιμακωτή εφαρμογή της έως τον Μάρτιο του 2016, όταν και λήγει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι έξι άξονες, κατά την κυβέρνηση, είναι οι: Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Απομείωση – αναδιάρθρωση του χρέους. Προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού. Αναδιανομή εισοδημάτων. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα. Έναντι αυτού αποδέχεται ένα σύμφωνο δημοσιονομικής προσαρμογής, έτσι όπως περιγράφεται στην πραγματικότητα στην ελληνική πρόταση των 47 σελίδων και η οποία δεν φείδεται σκληρών μέτρων, ιδίως φορολογικών.

Αυτή είναι η μία, η αισιόδοξη προσέγγιση, ότι δηλαδή οι ηγέτες θα δεχθούν την επανέναρξη μίας συζήτησης σε αυτή τη βάση.

Η άλλη είναι μάλλον σκοτεινή και δύσκολη: Να βρει μπροστά του δηλαδή ο πρωθυπουργός ένα τοίχο από τους Μέρκελ και Ολάντ και μία επιμονή για την αποδοχή της πρότασης των δανειστών από την Αθήνα. Σε αυτή την περίπτωση είναι σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί η βούληση των εταίρων για την επιβολή νέου, σκληρού μνημονίου.

Ήδη η πίεση που δέχεται η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα από τη στασιμότητα και το φόβο για την επόμενη ημέρα, που θα φέρει μία κατάρρευση των διαπραγματεύσεων είναι μεγάλη. Εάν δεν ανατραπεί εντός της εβδομάδας το κλίμα, που έχει διαμορφωθεί, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Από πουθενά άλλωστε δεν υπάρχει κανένα φως για την επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας και της χρηματοδότησης και μάλιστα υπάρχει και το ισχυρό ενδεχόμενο η ΕΚΤ να περιορίσει κι άλλο τα πράγματα για την Ελλάδα στην αυριανή της συνεδρίαση.

 Ομπάμα: Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις

Στο θέμα της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου των G7. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως «όλες οι χώρες της G7 έχουν θέσει στόχους μέχρι και το 2020 και θα πρέπει να ενθαρρύουν και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο».

«Η Αθήνα να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία» τόνισε ο Ομπάμα, ενώ υποστήριξε πως υπάρχει η αίσθηση του «επείγοντος» για την Ελλάδα. Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε πως οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν κάποιες δύσκολες πολιτικές επιλογές.

«Και οι δύο πλευρές -και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι δανειστές- πρέπει να επιδείξουν ευελιξία για την επίτευξη της συμφωνίας, όλοι εργάζονται σκληρά για αυτή την κατάληξη» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.