Ειδησεογραφικό site

Συγκεντρώσεις από ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ ενάντια σε μνημόνια και λιτότητα

20

Λίγο μετά τις 18:30 ξεκίνησε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στα Προπύλαια, ενώ στις 19:30 ξεκίνησε  η αντίστοιχη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν κατά των μνημονίων και δηλώνουν πως δεν θα δεχθούν νέα μέτρα λιτότητας.

Οι συγκεντρωμένοι αφού έκαναν πορεία διαμαρτυρίας κατέληξαν στο Σύνταγμα. Το παρόν έδωσε και ο ΓΓ γραμματέας του ΚΚΚ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ τονίζεται μεταξύ άλλων ότι οι πολιτικές των Μνημονίων «οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε διαρκή λιτότητα, ανεργία και εκμετάλλευση των εργαζομένων και προστίθεται:

«Μετά από 5 περίπου μήνες διαπραγματεύσεων οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι οι λύσεις των προβλημάτων τους μετατίθενται όλο και περισσότερο στο μέλλον. Τα Μνημόνια, αντί να καταργηθούν, μπαίνουν σε διαδικασία ανανέωσης».

Το ΜΕΤΑ, μεταξύ άλλων τονίζει:

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στις διαπραγματεύσεις κατέρριψαν κάθε επιφύλαξη ή αυταπάτη για το στόχο των «θεσμών», που δεν είναι άλλος από την πλήρη και παταγώδη αποτυχία του πολιτικού εγχειρήματος της Αριστεράς στην Ελλάδα».

Τα αιτήματα που διατυπώνονται στην ανακοίνωση του ΜΕΤΑ, είναι τα εξής:

• «Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Ενός χρέους άδικου και ταξικού, που ο ελληνικός λαός το πλήρωσε δύο και τρεις φορές, ενώ απ’ αυτό επωφελήθηκε το παρασιτικό και χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, η αστική τάξη και το πολιτικό κατεστημένο που κυβέρνησε μεταπολεμικά τον τόπο. Ο συσσωρευόμενος πλούτος της χώρας μας δεν μπορεί να συνεχίσει να «γεμίσει» την καρδάρα της ικανοποίησης των δανειστών ή πολύ περισσότερο να συνάπτονται νέα δάνεια για αποπληρωμή των παλιών.

• Πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο.

• Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

• Άμεση αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας

• Επαναφορά των εργατικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που καταργήθηκαν στη μνημονιακή περίοδο.

• Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών που θεσπίστηκαν την προηγούμενη περίοδο (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.), άμεση επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και φορολογική ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων.

• Άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για βασικό μισθό στα 751 € ΤΩΡΑ, την επαναφορά των ΣΣΕ και του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων συνολικά, άρση των ανισοτήτων μεταξύ εργαζομένων πάνω και κάτω των εικοσιπέντε ετών, ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, φρένο στις απολύσεις, θέσπιση ενός νέου, δίκαιου βαθμολογίου -μισθολογίου και συστήματος στελέχωσης του Δημοσίου, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στη κοινωνία, τη στήριξη των εργαζομένων, την αξιοκρατική εξέλιξη σε θέσεις ευθύνης.

• Άμεση επαναφορά της Κυριακής Αργίας.

• Κατάργηση της ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας, των εργολαβιών, της ελαστικής, μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, αποκατάσταση του εργατικού δικαίου και στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου και ιδιαίτερα της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ελεγκτικών μηχανισμών με μόνιμο προσωπικό, με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

• Καμιά ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και βασικών κλάδων της οικονομίας που έχουν στρατηγικό ρόλο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη διασφάλιση της γεωπολιτικής της θέσης, κατάργηση όλων των αποικιοκρατικών συμβάσεων και συμφωνιών και σταδιακή επαναφορά στο Δημόσιο της στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και κλάδων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια.»

Το ΠΑΜΕ, από την πλευρά του, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις, για να απαντήσουν «μαζικά, μαχητικά, αποφασιστικά, στο νέο μνημόνιο που ετοιμάζουν από κοινού κυβέρνηση και θεσμοί (ΕΕ- ΔΝΤ-ΕΚΤ)». Τους καλεί να πάρουν «θέσεις μάχης απέναντι στα νέα μέτρα που προετοιμάζονται, που τσακίζουν ό,τι εργατικό δικαίωμα απέμεινε».

Τα σχόλια είναι κλειστά.