Ειδησεογραφικό site

Στρατούλης: Δεν θα εφαρμόσουμε τα προαπαιτούμενα για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις

46

Τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, τονίζοντας κυρίως ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, ούτε θα εφαρμοστεί ο περιορισμός του ΕΚΑΣ, ενώ εξήγγειλε την αποποινικοποίηση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών στα δικά τους ταμεία, διευκόλυνση της συνταξιοδότησης, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει η βούληση για εντοπισμό των μεγάλων οφειλετών των Ταμείων. Μάλιστα, ανακοίνωσε την άμεση μείωση κατά 50% στα αναγκαία ένσημα για τη θεώρηση βιβλιαρίων.

“Η κυβέρνηση δεν συζητά και δεν θα εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα για το ασφαλιστικό”, όπως τόνισε ο κ. Στρατούλης και πρόσθεσε ότι σταματά το νέο αντικοινωνικό έγκλημα, κατά των συνταξιούχων και δεν θα εφαρμόσει αυτά που είχε συμφωνήσει με την τρόικα, μέσω του γνωστού e-mail, ούτε για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ούτε περιορισμό του ΕΚΑΣ, ούτε για τον περιορισμό των δικαιούχων των  προνοιακών επιδομάτων, ούτε για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στα  βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Ανακοίνωσε την ανασυγκρότηση της κοινωνικής ασφάλισης, με ανάκληση των σχετικών νόμων όπου από 1/1/2015 το σύστημα μετατρεπόταν σε κεφαλαιουχικό, με βασική σύνταξη 300 ευρώ μηνιαία και  το υπόλοιπο να μεταλλάσσεται σε ανταποδοτικό. Μπαίνει φρένο, όπως τόνισε, στις στις μειώσεις των συντάξεων με την αναστολή εφαρμογής και κατάργηση μνημονιακών ρυθμίσεων, όπου θα μειωνόταν η κύριες επικουρικές και εφάπαξ συντάξεις, αλλά και θα γινόταν αύξηση των ορίων ασφάλισης.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι δόθηκε εντολή  να καταβληθεί κανονικά το ΕΚΑΣ, όπως καταβαλλόταν μέχρι σήμερα, ενώ καταργείται η ρήτρα θανάτου.

Σταματά, έτσι, η μείωση 8% των συντάξεων από το Μάρτιο του 2015 , αλλά και για τις νέες επικουρικές κατά 15%.

“Για τα επικουρικά ταμεία ένστολων  θα ισχύσουν και για εκείνα οι δεσμεύσεις μας. Η κυβέρνηση στα πλαίσια κράτους δικαίου θα εφαρμόσει όλα τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να αποφευχθούν επικίνδυνες ανατροπές στο προγραμματισμό της ζωής τους στο μέλλον”, ενώ επανέλαβε τη σταδιακή  ανάκαμψη των απολαβών -ξεκινώντας με τους χαμηλοσυνταξιούχους -και την επανακαταβολή της 13η σύνταξης,  μέχρι 700 ευρώ.

Ανήγγειλε, επίσης, τη μείωση του χρόνου  καταβολής του εφάπαξ, την επιστροφή περίπου 200 όπου απολύθηκαν από τα Ταμεία, αλλά και μείωση χρόνου της απόφασης για άτομα με αναπηρία.

Τέλος, έκανε λόγο για αντιμετώπιση  των ασφαλιστικών προβλημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών και την αποποινικοποίηση  των οφειλών στα δικά τους ταμεία, αναθεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και τη διευκόλυνση της συνταξιοδότησης όσων χρωστούν αυξάνοντας
το όριο των 20.000 ευρώ. Ανακοίνωσε, επίσης, την επαναφορά της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ σε ανασφάλιστους αγρότες. Υπογράμμισε δε την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής  με απλούστευση της νομοθεσίας, ενώ τόνισε ότι “έχουμε βούληση για εντοπισμό των μεγάλων οφειλετών των Ταμείων”.

Τα σχόλια είναι κλειστά.