Ειδησεογραφικό site

Στο 0,3% η ύφεση β’ τριμήνου-Ο χαμηλότερος ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας από τα τέλη του 2008

37

Συρρίκνωση 0,3% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, σε όρους όγκου, το δεύτερο τρίμηνο του 2014, σε σχέση με πέρυσι, έναντι μείωσης 0,2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του δεύτερου τριμήνου (flash estimate), τον περασμένο Αύγουστο.

Η ΕΛΣΤΑΤ διευκρινίζει πως η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Ιουνίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας από τα τέλη του 2008.

Από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η συνολική καταναλωτική δαπάνη δεν παρουσίασε μεταβολή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,8%.

Αύξηση κατά 5,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,4% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,6%.

Επίσης, αύξηση κατά 4,6% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,0%.

Τα σχόλια είναι κλειστά.