Ειδησεογραφικό site

Ντράγκι: Το επιτόκιο θα μείνει στα τρέχοντα επίπεδα για πολύ καιρό-Μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 0,15%

69

Στο ιστορικό χαμηλό του 0,15% μείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο του ευρώ, μειώνοντας επίσης το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,10% και το επιτόκιο περιθωριακού δανεισμού στο 0,50%.

Η ΕΚΤ διατηρούσε το επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο 0,25% από τις 13 Νοεμβρίου 2013.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι το επιτόκιο θα μείνει στα τρέχοντα επίπεδα για πολύ καιρό, τονίζοντας παράλληλα πως η απόφαση ήταν ομόφωνη.

«Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης», είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ και σημείωσε πως αποφασίστηκε ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας το οποίο -όπως τόνισε- περιλαμβάνει στοχευμένες μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης

Ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι μπαίνει ένα τέλος στο πρόγραμμα αποστείρωσης της επιπλέον ρευστότητας και γνωστοποίησε ότι αποφασίστηκε νέο πρόγραμμα φθηνών τριετών δανείων για τις τράπεζες ύψους 400 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της νότιας Ευρώπης

Τα δάνεια αυτά θα χορηγηθούν στις τράπεζες, προκειμένου στη συνέχεια να διοχετευθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πάντως, είπε πως δεν αποκλείονται μικρές τεχνικές προσαρμογές προς τα κάτω, όσον αφορά στα επιτόκια, ενώ υπογράμμισε ότι θα απαιτηθεί ενημέρωση από τις τράπεζες για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα δάνεια της ΕΚΤ στο πλαίσιο του LTRO.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό πακέτο μέτρων, αλλά δεν έχουμε τελειώσει», ανέφερε και εξήγησε ότι οι συνέπειες των αποφάσεων της ΕΚΤ θα φανούν άμεσα στις χρηματαγορές.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ντράγκι είπε ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1% 2014, στο 1,7% το 2015 και στο 1,8% το 2016.

Πώς ερμηνεύουν την απόφαση οι αγορές

Ο Carsten Brzeski, αναλυτής του ομίλου ING αναφέρει ότι η ΕΚΤ εισέρχεται σε «άγνωστο έδαφος», με την επιβολή αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες της ευρωζώνης.

Ο Frederik Ducrozet από τη γαλλική τράπεζα Credit Agricole υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει σήμερα ένα νέο πρόγραμμα, σχεδιασμένο για να ενθαρρύνει τις τράπεζες της ευρωζώνης να χορηγούν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις.

«Περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της λειτουργίας του Μηχανισμού Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής», έγραψε στο Twitter ο Ducrozet.

Από την πλευρά του ο Άλεξ Εντουάρντς, επικεφαλής του UKForex τονίζει ότι ο κ. Ντράγκι θα ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης των τραπεζών το οποίο, όπως εκτιμά, θα βασίζεται στο μοντέλο της Τράπεζας της Αγγλίας «Χρηματοδότηση για το πρόγραμμα δανεισμού». Το εν λόγω πρόγραμμα επιτρέπει τις εμπορικές τράπεζες να δανείζονται πολύ φθηνά από την BoE, όσο περνούν τα χρήματα στους πελάτες της.

Πέφτει το ευρώ μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ

Πάντως, πτωτική ήταν η πρώτη αντίδραση του ευρώ μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,22% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, στο 1,3568%.

Τα σχόλια είναι κλειστά.