Ειδησεογραφικό site

Στο «ψυγείο» οι επικουρικές, με «άτυπη» εντολή Βρούτση – Για να μην αυξηθούν τα ελλείμματα του ΕΤΕΑ

32

Άτυπη οδηγία για «στάση πληρωμών» έχει απευθύνει εδώ και 25 μέρες το Υπουργείο Εργασίας προς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, από το οποίο έχει ζητηθεί να μην απονέμει νέες επικουρικές συντάξεις προκειμένου να μην αυξηθούν τα ελλείμματα του Ταμείου. Την ίδια ώρα, μπλοκάρονται παροχές στο ΙΚΑ ενώ καθυστερεί επ’ αόριστον η απόφαση για το  συντελεστή βιωσιμότητας των ταμείων πρόνοιας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση των εφάπαξ. Κοινή συνισταμένη αυτών των κινήσεων τακτικής είναι η κυβέρνηση να πάρει πίστωση χρόνου και να μην απαιτηθεί εξαγγελία νέων μειώσεων σε παροχές μέχρι τις φημολογούμενες πρόωρες εκλογές ή την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας.
Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να αποφύγει την όποια αναφορά σε περικοπές προκειμένου να μην πυροδοτήσει το πολιτικό κλίμα και να συσπειρώσει κοινοβουλευτικές δυνάμεις με αντιμνημονιακό προσανατολισμό.

Αντίθετα θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης επιχορήγησης των ταμείων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους. Η κρατική επιχορήγηση θα αποτελέσει μέρος των εσόδων των ταμείων και θα περιορίσει τα ελλείμματά τους  ώστε να αποφευχθούν νέες μειώσεις.

Συγκεκριμένα, με στόχο τη συγκράτηση δαπανών, οι υπηρεσίες του ενιαίου επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑ) έχουν σταματήσει να ασχολούνται με την έκδοση νέων συντάξεων το τελευταίο διάστημα, δίνοντας προτεραιότητα στην αλληλογραφία μεταξύ των ταμείων για υποθέσεις διαδοχικής ασφάλισης. Και αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς η διοίκηση του ΕΤΕΑ μελετούσε το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επικουρικών της τάξης του 3% τον Οκτώβριο για 1.062.000 συνταξιούχους οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί οριζόντια περικοπή κατά 5,2%.

Όπως ορίζει ο μνημονιακός νόμος, το ΕΤΕΑ θα πρέπει να φροντίζει να αναπροσαρμόζει κάθε τρίμηνο το ύψος των παροχών του ανάλογα με την αποδοτικότητα των κεφαλαίων του, ώστε να μην δημιουργείται έλλειμμα (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος). Παρά τη μείωση, το ταμείο δεν κατάφερε να απορροφήσει το έλλειμμα και δεν αποκλείεται να ενισχυθεί από τον Λογαριασμό Αλληλεγγύης του ασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να αποφευχθούν οι νέες μειώσεις στις συντάξεις. Η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στην καταβολή μέρους του χρέους του ΙΚΑ καθώς το κύριο ταμείο απέδωσε στο επικουρικό 110 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 180 εκατ. ευρώ που του οφείλει, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 70 με 100 εκατ. ευρώ θα είναι τα έσοδα από την υποχρέωση για υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις θα κριθούν αναγκαίες (γίνουν δε γίνουν εκλογές) το Μάρτιο. Μήνας κρίσιμων αποφάσεων για το ενιαίο επικουρικό θα είναι ο Νοέμβριος όταν κοστολογηθεί η απώλεια από την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Για την ώρα, οι πόροι που ήδη έχασε μαζί με τον πόρο του τ. ΤΕΑΔΥ (εισφορά από εκτελούμενες εργολαβίες των OTA) που θα καταργηθεί από 1/1/2015, μειώνουν τα ετήσια έσοδά του κατά 130 εκατ. ευρώ. Πάντως στην αυριανή συνάντηση της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας θεωρείται σίγουρο ότι θα τεθεί και πάλι θέμα κατάργησης των κοινωνικών πόρων.

Η άτυπη στάση πληρωμών επεκτείνεται και στις παροχές. Όπως καταγγέλλουν οι ασφαλισμένοι του δημοσίου, το ΙΚΑ αρνείται να καταβάλει έξοδα κηδείας με διάφορες παιδαριώδεις δικαιολογίες ότι δήθεν δεν έχει βρει τον τρόπον να τα πληρώσει στους πρώην ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.

Τι αλλάζει στον υπολογισμό του εφάπαξ
Την ίδια ώρα αγνοείται η τύχη του νέου μαθηματικού τύπου για το εφάπαξ. Η    κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ώστε να μην εισπράξει τις αντιδράσεις των συνταξιούχων που θα δουν το εφάπαξ τους να συρρικνώνεται δραματικά με το νέο τρόπο υπολογισμού.

Στο ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται έξτρα χρηματοδότηση 200 εκατ. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. Ακόμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν 25 εκατ. στο ταμείο που χορηγεί τα εφάπαξ ΔΕΚΟ και τραπεζών (ΤΑΥΤΕΚΩ) και 270 εκατ. στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ταμείου πρόνοιας αν δοθεί η έκτακτη επιχορήγηση, στο τέλος του 2014 θα έχουν τακτοποιηθεί όλες οι αιτήσεις εφάπαξ που εκκρεμούν από το 2013.

Αλλά και το ΙΚΑ, τρέφει ελπίδες ότι θα λάβει περίπου 380 εκατ.  από το ειδικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού για να καλύψει μέρος του ελλείμματός του το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 780 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014. Έξτρα επιχορήγηση περιμένει και ο ΟΑΕΕ καθώς έχει ήδη απορροφήσει το 88,8% της κρατικής

Τα σχόλια είναι κλειστά.