Ειδησεογραφικό site

Στο χαρτί Τσίπρα ποντάρουν οι Ευρωπαίοι

101

Του Γιάννη Χρηστάκου

Οι μετεκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα απασχολούν έντονα και τους Ευρωπαίους ηγέτες και ιδιαίτερα την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επιθυμεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στην οποία θα είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας, προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Η καγκελάριος δήλωσε προχθές ότι «το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από το τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις». Επίσης, μετεκλογικά, θα ανοίξει και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Ήδη, όπως έγινε γνωστό, πιέσεις στους Ευρωπαίους να εφαρμόσουν τη δέσμευσή τους για «αξιοσημείωτη» ελάφρυνση του δημοσίου χρέους θα ασκήσουν οι Αμερικανοί στη σύνοδο των G20, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο MNI στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ενισχυθεί η ανάπτυξη θα βοηθήσουν να βελτιωθούν οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης για την Ελλάδα. Στην Άγκυρα, θα ενθαρρύνουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις τους και να παράσχουν αξιοσημείωτη ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα» δήλωσε στο πρακτορείο το στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις. Την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα εάν πρώτα δεν υπάρξει σημαντική μείωση του χρέους, εξέφρασε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, William Murray.

ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

Σε αγώνα αντοχής μετατρέπει το κατοστάρι των σύντομων εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας και ανοίγει τώρα δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας με τον ίδιο επικεφαλής μιας κυβέρνησης που θα του υποδείξουν οι Έλληνες πολίτες μέσα από την κάλπη. Τις επόμενες μέρες η ρητορική του μετεκλογικού σκηνικού θα γίνει πιο σαφής, με ξεκάθαρη όμως την απόφαση να μην υπάρξει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Επισήμως, η γραμμή συσπείρωσης επιβάλλει τον αποκλεισμό και των άλλων κομμάτων που εκπροσωπούν το «παλιό» σύστημα, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ωστόσο, επειδή το σκηνικό μείωσης των ποσοστών που θα καταγράψει το πρώτο κόμμα έχει αρχίσει να διαγράφεται, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η λαϊκή εντολή περιλαμβάνει τέτοιου είδους συνεργασίες. Στο σενάριο αυτό, με τον ΣΥΡΙΖΑ κορμό κυβέρνησης κατ’ απαίτηση των ψηφοφόρων αλλά και των δανειστών, όπως αποκαλύπτεται και στο «Πέταλο», στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα υπάρξει σοβαρός προβληματισμός στις τάξεις της ΝΔ για το αν πράγματι θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια ψηφίζοντας ό,τι θεωρεί σωστό στη Βουλή, εναρμονιζόμενη και με τη ρητορική του Ευάγγελου Μεϊμαράκη για συναίνεση σε όσα βγάζουν τον τόπο από την κρίση.

ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να διατηρεί τη δυναμική του σε όλα τα κοινωνικά στρώματα καθώς και το προβάδισμα στην ικανότητα διακυβέρνησης. Παράλληλα, τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα επιμένουν στη μεγάλη διαφορά της λεγόμενης παράστασης νίκης, σημαντικό εργαλείο πολιτικής συμπεριφοράς για την προεκλογική στρατηγική. Με αυτά τα δεδομένα αλλά και την ώθηση ενός νέου προσώπου που καταφέρνει να πείσει ότι πάλεψε έντιμα με τους δανειστές στον λάκκο με τα θηρία, ακόμη κι αν έχασε, διατηρεί την υπεροχή στην κούρσα διεκδίκησης μιας ακόμη εντολής για τη διαχείριση του νέου μνημονίου, που έχει ακόμη πολλά στάδια διαπραγμάτευσης και αξιολογήσεων. Τις επόμενες 15 μέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα σηκώσει τους τόνους ενάντια σε όλους, βάζοντας όμως στη στρατηγική του το κεφάλαιο της συνεργασίας, δεσμευόμενος ότι η χώρα δεν θα μπει ξανά σε εκλογική περιπέτεια, που θα την οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, καθώς οι δανειστές δεν πρόκειται να δείξουν άλλη ανοχή.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

Σε προσωπικό στοίχημα νίκης απέναντι σε ένα σύστημα που «βρυχάται» πάνω από τον λαβωμένο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγάγει τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας. Στις κλειστές συσκέψεις με το επιτελείο του έχουν καταλήξει στο πλαίσιο της προεκλογικής στρατηγικής των επόμενων ημερών μέχρι την Κυριακή της κάλπης αλλά και στον στόχο την επομένη των εκλογών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει καλά δύο πράγματα που κυριαρχούν στη νέα πολιτική πραγματικότητα. Πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απογοητεύσει ένα σημαντικό μέρος των πολιτών που τον εμπιστεύθηκε και, δεύτερον, ότι όποιος και αν είναι ο «εμποτισμός» των ψηφοφόρων με τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, οι πολίτες θέλουν πρώτα να ακούσουν τον ίδιο τον Τσίπρα και μετά όλους τους άλλους. Παράλληλα, έχει μια πρώτη εικόνα για τη δυναμική που αναπτύσσει στην ελληνική κοινωνία το κόμμα του Π. Λαφαζάνη, στον οποίο και χρεώνουν την πτώση της κυβέρνησης.

Το παρασκήνιο στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου και γενικότερα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλούσιο και αποκαλυπτικό, αλλά αυτό που μπαίνει τώρα στο προσκήνιο είναι το σκηνικό που θα διαμορφωθεί στον τόπο τα επόμενα δύο τρία χρόνια μετά τις εκλογές. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τον Αλ. Τσίπρα είναι το καθημερινό «ξεκατίνιασμα» της Αριστεράς, των δύο κομματιών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΟΝΟ ΤΟ 3,6% ΕΦΥΓΕ

Επικοινωνιακά, στον κόσμο έχει περάσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κόπηκε στα δύο, παρά το γεγονός ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από την Κουμουνδούρου να εξηγηθεί ότι μόνο το 3,6% του κόμματος έχει φύγει για να ακολουθήσει το εγχείρημα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σε σύσκεψη που έγινε προ ημερών, αναλύθηκε το πρώτο κύμα των δημοσκοπήσεων και εκτιμήθηκε ότι πράγματι ο Αλέξης Τσίπρας αντέχει στην ελληνική κοινωνία. Επισημάνθηκε όμως και συμφώνησαν όλοι ότι θα χρειαστεί να καταβληθεί προσπάθεια ώστε αυτή η εικόνα που καταγράφεται να διατηρηθεί και να ενισχυθεί την τελευταία εβδομάδα στον δρόμο προς την κάλπη. Ακόμα, στο στρατηγείο της Κουμουνδούρου διαπιστώθηκε εγκαίρως ότι η ρητορική της αυτοδυναμίας δεν μπορεί να συνεχιστεί και γι’ αυτό αντικαταστάθηκε από την «ισχυρή εντολή». Η στροφή αυτή δεν έγινε χωρίς κόπο. Προηγήθηκαν έντονες συζητήσεις με πρωταγωνιστές τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, επικοινωνιολόγους και δημοσιογράφους από τον χώρο της Αριστεράς, που έχουν καθαρή εικόνα για το εξωτερικό περιβάλλον, και αποφασίστηκε ότι η αυτοδυναμία δεν είναι ρεαλιστικός στόχος σε αυτές τις εκλογές.

ΤΟ «ΡΕΥΜΑ»

Πηγαίνοντας πίσω στον Ιούλιο, λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συμφωνία στην επεισοδιακή συνεδρίαση με τους δανειστές, τίποτα δεν ήταν όπως πριν ούτε στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας διέγνωσε γρήγορα ότι η ψήφιση μνημονίου και εφαρμοστικού σχεδίου θα οδηγούσε το κόμμα του σε μεγάλη ταραχή. Γι’ αυτό και σε σύσκεψη με περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που εμπιστεύεται απόλυτα έριξε στο τραπέζι το θέμα των πρόωρων εκλογών. Ο ίδιος είχε ξεκάθαρη εικόνα έχοντας προσωπικά λάβει τα μηνύματα από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Λαφαζάνη μέχρι τα στελέχη της νεολαίας. Στη σύσκεψη αυτή εκτιμήθηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει την απόλυτη υπεροχή στην πολιτική σκηνή και πως ό,τι κι αν γινόταν θα είχε άνετη επικράτηση. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα για το οποίο κανείς δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία ότι ήταν προσωπική στήριξη στις κινήσεις του. Ο συνδυασμός των κινήσεων Τσίπρα και η πέρα από την προσδοκία στήριξη που απολάμβανε ακόμη και μετά τα όσα έγιναν (μνημόνιο, κλείσιμο τραπεζών κ.λπ.) προκάλεσαν την εσφαλμένη εντύπωση της μονοκρατορίας που με τίποτα ένα παλιό κομματικό και φθαρμένο σύστημα δεν θα μπορούσε να ανατρέψει. Γι’ αυτό και στη συγκεκριμένη κλειστή σύσκεψη όλοι έφυγαν συμφωνώντας ότι οι εκλογές θα έδιναν και πάλι στον Αλέξη Τσίπρα τη νομιμοποίηση που ήθελε να εφαρμόσει εκείνος το μνημόνιο 3 και να έχει, εκτός από νέα λαϊκή εντολή, περισσότερες επιλογές στην εφαρμογή της κυβερνητικής εξίσωσης. Όμως τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι όπως υπολόγισαν και αμέσως μετά το καλοκαίρι εκφράστηκε ένα έντονα αρνητικό συναίσθημα για τις επιλογές αυτές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα κατάλαβε ότι έπρεπε να ανακόψει το αρνητικό κλίμα και αντιλήφθηκε ακόμη ότι έχει ενοχλήσει η αίσθηση που ενδεχομένως προκλήθηκε στους πολίτες ότι θα έχει ασυλία από αυτούς για απεριόριστες πολιτικές κινήσεις με μνημόνια, περικοπή συντάξεων, φόρους και αυξήσεις τιμών. Γι’ αυτό και η αρχική ρητορική για αυτοδυναμία και αποκλεισμό κάθε είδους συνεργασίας.

ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ

Το στίγμα της συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος που αρχίζει τώρα και καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι οι συνεργασίες. Γι’ αυτό και πολύ γρήγορα η συνεργασία μπήκε στο πνεύμα της προεκλογικής εκστρατείας, με την εκπρόσωπο του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη να δίνει το νεύμα για την τακτική αυτή. Ωστόσο, δεν είναι πια λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι, όταν το κόμμα τους μιλά για συνεργασίες, αλλά αποκλείει εκ των προτέρων το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ (πέραν της ΝΔ), πώς είναι δυνατόν να υπάρξει κυβέρνηση, αφού τα κουκιά δεν βγαίνουν; Απάντηση υπάρχει. Αφενός αφήνει πονηρά υπονοούμενα προς δυνητικούς ψηφοφόρους του Π. Λαφαζάνη. Αφετέρου επιχειρεί να ανακόψει το κύμα αποσυσπείρωσης, αφού, εάν το έλεγε, τότε ψηφοφόροι που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, τον είχαν ψηφίσει τον Ιανουάριο, αλλά τώρα προβληματίζονται, θα πήγαιναν χαλαρά σε κάποιο από τα άλλα κόμματα γνωρίζοντας ότι και θα μπουν στην κυβέρνηση, και το απαραίτητο μάθημα στον κ. Τσίπρα θα έδιναν. Έτσι, προτιμήθηκε να αποκλειστούν επισήμως τα συγκεκριμένα κόμματα, αλλά να αφεθεί αυτονοήτως να κυκλοφορεί ότι, εφόσον μιλά για συνεργασίες, οι μόνες που είναι εφικτές είναι περιορισμένες. Εκείνο που προφανώς θα στεναχωρήσει τον κ. Καμμένο, εάν δεν το έχει ήδη καταλάβει, είναι ότι δεν πρόκειται να ακουστεί ξανά το κόμμα του από το στόμα του Αλέξη Τσίπρα, διότι κατάλαβαν και το δεύτερο μεγάλο λάθος με το οποίο ξεκίνησαν την προεκλογική περίοδο. Δηλαδή, στη δεξαμενή του κ. Καμμένου βρέθηκαν πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους τώρα χρειάζεται πίσω. Άρα, δεν υπάρχει λόγος να τους αφήσει εκεί, από τη στιγμή που οι εκλογές μπορεί να γίνουν ντέρμπι. Ήδη οι πίνακες των μετακινήσεων στις δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική εισροή από τους ΑΝΕΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε προφανώς ο κ. Καμμένος μάλλον βάρος αποτελεί πια παρά κυβερνητικό σύμμαχο.

ΤΟ ΕΣΠΑ

Μια ακόμη μάχη που δίνει ο κ. Τσίπρας στο παρασκήνιο είναι αυτή με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και τις αποφάσεις του για την αναστολή προγραμμάτων του ΕΣΠΑ εν όψει εκλογών. Στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα έριχναν κεραυνούς για την τακτική που ακολουθεί από την πρώτη υπηρεσιακή του μέρα ο κ. Χριστοδουλάκης και θεωρούν ότι παίζει υπογείως το παιχνίδι του συστήματος ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να εμποδίσουν τον κ. Τσίπρα να κερδίσει εκ νέου εκλογές. Αφορμή οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ότι ο κ. Χριστοδουλάκης προτίθεται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες τρία νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση κυρίως μικρών επιχειρήσεων και νέων ανέργων, δίνοντας έτσι τροφή στη Νέα Δημοκρατία, που ισχυρίζεται ότι στο επτάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα ακόμη και αυτά τα προγράμματα που ήταν ώριμα για να «τρέξουν» έμειναν στην απραξία. Ήδη, υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Χριστοδουλάκη και του ζητήθηκε να μην προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις, αλλά φαίνεται πως η απάντηση που πήραν δεν ικανοποιεί. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να γίνει και καταγγελία κατά του υπουργού με σκληρές αιχμές τόσο για τον ρόλο που πιστεύουν ότι παίζει όσο και για το παρελθόν του στις κυβερνήσεις Σημίτη.

Κάποιοι στήνουν σενάρια αριστερής παρένθεσης…

Μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο των μιντιοκρατών για… αριστερή παρένθεση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε από την πλατεία Κουμουνδούρου και κάθε μέρα καταγράφουν τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη – ειδικά τη «βραδινή ζώνη» των μεγάλων καναλιών που χτυπούν με μπαράζ αμφιλεγόμενων δημοσκοπήσεων.

Συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού επισημαίνουν πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός των γκάλοπ, που διαλαλούν συγκριμένα Μέσα, παρουσιάζοντας ξαφνικά τη Νέα Δημοκρατία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη ότι έχει… απογειωθεί από το 27,81% που πήρε στις εκλογές του Ιανουαρίου έναντι του νικηφόρου 36,36% που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας τώρα ότι στην πρόθεση ψήφου το κόμμα της Δεξιάς έχει προβάδισμα από 0,30% έως 3%!

Οι άνθρωποι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν σε ονομαστική καταγγελία των –διαπλεκόμενων, όπως τις χαρακτηρίζουν– εταιρειών με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία βλέπουν τον εαυτό τους στο αναρτημένο για δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο επιβολής κανόνων για νέες τηλεοπτικές άδειες.

Και, σύμφωνα με δήλωση-προειδοποίηση του Πάνου Σκουρλέτη στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά την Πέμπτη, «θα είναι ένα από τα πρώτα που θα προωθηθούν για ψήφιση στη νέα κυβέρνηση Τσίπρα…».

Τα σχόλια είναι κλειστά.