Ειδησεογραφικό site

Στο φως ο φάκελος της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη στο Eurogroup – Οι θέσεις Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ

43

Με μια κίνηση άνευ προηγουμένου το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη τον φάκελο των παρουσιάσεων από τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στις συνεδριάσεις Eurogroup, μαζί με τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα.

Τον πλήρη φάκελο των παρουσιάσεων που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκη, κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup, με τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Στον φάκελο περιλαμβάνονται επίσης ως παραρτήματα τα προσχέδια κείμενα των προτάσεων του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, αναφορικά με την Ελλάδα.

Στην εισήγησή του και στα non-paper που έδωσε ο Έλληνας ΥΠ.ΟΙΚ κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου παρουσιάζει τις θέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους.

Χαρακτηριστικά, ο κ.Βαρουφάκης ζήτησε μία επέκταση της δανειακής συμφωνίας για 3-6 μήνες μέχρι τέλος Αυγούστου, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η διάρκεια της, ανάλογα με τις προθέσεις του Eurogroup. Μετά το τέλος της παράτασης, θα συζητηθούν τα στοιχεία που θα οδηγήσουν σε μία νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

Παράλληλα, τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως

-μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης
-εκσυγχρονισμός και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας (συγκεκριμένα, αναφέρεται “να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας”)
-φορολόγηση του πλούτου
-αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα φορολόγησης

Στη συνέχεια, για την επίλυση των προβλημάτων ρευστότητας που προκύπτουν βραχυπρόθεσμα, η κυβέρνηση προβλέπει μια συμφωνία με μια συνδυασμένη συμμετοχή του Ευρωσυστήματος και του πρόγραμματος του ELA, του ΔΝΤ, μέσω νέων εκταμιεύσεων, και του Eurogroup ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση των αχρησιμοποίητων πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ο κ.Βαρουφάκης τονίζει χαρακτηριστικά πως “Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, με βάση τους κοινούς τόπους που προσδιορίζονται από τα τρία θεσμικά όργανα σχετικά με το περιεχόμενο του ισχύοντος μνημονίου συμφωνίας”.

Δείτε ΕΔΩ το περιεχόμενο του φακέλου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.