Ειδησεογραφικό site

Στο ΤΑΙΠΕΔ και οι βίλες των πλουσίων – «Σαφάρι» για μεγαλοφειλέτες

39

Τρόπους για να εισπράξει όσα και όπως μπορεί από τα 2,6 εκατ. οφειλέτες σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Για όσους χρωστούν πάνω από 300.000 ευρώ (χωρίς πρόστιμα και τόκους) σχεδιάζεται να επεκταθεί το μέτρο της ηλεκτρονικής αναγγελίας πλειστηριασμών των ακινήτων τους, μέσω διαδικτύου. Ήδη, οι προγραμματιζόμενοι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων όσων οφείλουν άνω των 300.000 ευρώ ανακοινώνονται μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.publicrevenue.gr.

Ωστόσο η ανταπόκριση υποψηφίων πλειοδοτών είναι ακόμα μικρή επειδή λαμβάνουν περιορισμένη δημοσιότητα. Για το λόγο αυτό στη ΓΓΔΕ σκέπτονται να υπάρξει διασύνδεση της ιστοσελίδας της με άλλες, όπως η ιστοσελίδα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ.) την οποία επισκέπτονται ενδιαφερόμενοι και από το εξωτερικό (Ρώσοι, Άραβες, Κινέζοι κλπ) ή και σε ιστοσελίδες Δήμων και Περιφερειών.

Σαφάρι για μεγαλοφειλέτες

Επιπλέον, για το φοροκυνηγητό των μεγαλο-oφειλετών θα επιστρατευθούν και άλλα όπλα, όπως το δικαίωμα του Δημοσίου να προχωρήσει στην άσκηση αγωγών καταδολίευσης για όσους μεταβιβάζουν τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους σε συγγενικά τους πρόσωπα προκειμένου να αποφύγουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.

Ρυθμίσεις με 100 δόσεις

Όσον αφορά τους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο πιο μικρά ποσά η αντιμετώπιση από την πλευρά των υπηρεσιών της ΓΓΔΕ δεν θα είναι αυστηρή και σύμφωνη με το γράμμα του νόμου αλλά θα έχει ως κύριο στόχο τη διευκόλυνσή τους ώστε να μπορέσουν να εξοφλήσουν ομαλά τις οφειλές τους. Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζονται οι νέες ρυθμίσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο σε πολλές μηνιαίες δόσεις, οι οποίες για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 100, ενώ για χρέη πάνω από το όριο αυτό θα κυμαίνονται από 2 έως και 72. Ταυτόχρονα, θα ισχύουν και σημαντικές εκπτώσεις επί των προστίμων και των προσαυξήσεων που θα κλιμακώνονται από 30% έως και 90% όσο λιγότερες είναι οι δόσεις που θα επιλέγουν οι φορολογούμενοι για την αποπληρωμή των χρεών τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.