Ειδησεογραφικό site

Στο «σφυρί» ο μοναδικός πίνακας που απεικονίζει τον Δαρβίνο πάνω στο Beagle

53

Η θεωρία του Κάρολου Δαρβίνου για την εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής αμφισβήτησε τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού και άλλαξε ριζικά την κατανόησή μας για τον κόσμο.

Τώρα, ο μοναδικός γνωστός πίνακας που απεικονίζει τον Δαρβίνο πάνω στο Beagle, το καράβι που μετέφερε τον Άγγλο φυσιοδίφη στο ιστορικό ταξίδι του, αποκαλύφθηκε μετά από μια εντυπωσιακή νέα ανακάλυψη. Η υδατογραφία, φιλοτεχνημένη από τον Augustus Earle (1793-1838) όσο το καράβι ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά της ακτής της Παταγονίας το 1832, απεικονίζει την αποστολή του Δαρβίνου, όπως δεν την έχουμε ξαναδεί.

Τα απολιθώματα και τα βοτανικά δείγματα συγκεντρώνονται πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου και εξετάζονται από τον Δαρβίνο,  ο οποίος είναι ντυμένος με ημίψηλο καπέλο και μακρύ παλτό, στο κέντρο του πίνακα. Αυτή η αξιοσημείωτη απεικόνιση της ζωής πάνω στο HMS Beagle εκτιμάται μεταξύ 50.000 και 70.000 στερλινών, και θα προσφερθεί ως μέρος της δημοπρασίας Αγγλικής Λογοτεχνίας, Ιστορίας, Παιδικών Βιβλίων και Εικονογραφήσεων στο Λονδίνο, στις 15 Δεκεμβρίου.

Στη φωτογραφία, ο μοναδικός γνωστός πίνακας που απεικονίζει τον Δαρβίνο πάνω στο Beagle.

Η υδατογραφία έχει τον περιπαικτικό τίτλο «Κατάστρωμα της Πρύμης ενός Άντρα Πολεμιστή για την Ανακάλυψη ενδιαφερόντων Σκηνών ενός Ενδιαφέροντος Ταξιδιού» και πρόκειται για μία εύθυμη απεικόνιση που δημιουργήθηκε πιθανότατα για την ψυχαγωγία του πληρώματος. Ο Δαρβίνος παρουσιάζεται μαζί με δέκα μέλη πληρώματος του HMS Beagle, μεταξύ των οποίων και του Robert FitzRoy, να εξετάζουν απολιθώματα, βοτανικά και ορυκτά δείγματα. Κάθε φιγούρα έχει τη δική της φούσκα με λέξεις γραμμένες με μαύρο μελάνι: «Βγείτε από τον δρόμο μου!!! Έχω δείγματα για τον Καπετάνιο!!!», λέει ένας ναύτης που παραδίδει δείγματα στον FitzRoy.

Η υδατογραφία απεικονίζει γνωστά χαρακτηριστικά του ταξιδιού του πλοίου Beagle, και αποτελεί μια σημαντική νέα μαρτυρία για ένα από τα πιο φημισμένα επιστημονικά ταξίδια στην ιστορία.

Πηγή: Naftemporiki.gr.

Τα σχόλια είναι κλειστά.