Ειδησεογραφικό site

Στο σφυρί ελληνικά νησιά: Μπαράζ πωλήσεων τους επόμενους μήνες

42

Μαζικές πωλήσεις ιδιωτικών νησιών στην Ελλάδα αναμένονται τους επόμενους μήνες , αφού παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα μεταξύ ιδιοκτητών και υποψήφιων αγοραστών.

Με τιμές που ξεκινάνε από 1.000.000 ευρώ, Ελληνες και ξένοι κροίσοι μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους νησί, με ιδιαίτερη προτίμηση στο Ιόνιο, λόγω φυσικού τοπίου και γειτονικής στεριάς.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου οι αγοραστές είναι κυρίως εκτός ΕΕ, με την πλειοψηφία να προέρχεται από Αραβικά κράτη, ενώ όσοι αποκτήσουν τα νησιά προσβλέπουν σ μελλοντικές συνεργασίες με ξένες εταιρείες στον τομέα του τουρισμού, ή σε μεταπώληση.

Ωστόσο η νομοθεσία σχετικά με την αγοραπωλησία ιδιωτικών νησιών στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα ενθαρρυντικό αλλά και ανασταλτικό παράγοντα.

Από τη μία όποιος αγοράσει νησί στην Ελλάδα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, αυτομάτως θα λάβει και 5ετή άδεια παραμονής στη χώρα, με δυνατότητα άμεσης ανανέωσης για άλλα 5 χρόνια για τους ίδιους και την οικογένεια τους.

Από την άλλη, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αγοραπωλησίας του νησιού, απαιτείται μία τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία, αφού ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να συγκεντρώσει περίπου 32 άδειες για να λάβει την κυριότητα, μεταξύ των οποίων γνωμάτευση της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ότι το νησί δεν έχει αρχαία.

Επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας αποτελεί η πολιτική αστάθεια της χώρας, που επιτρέπει στους αγοραστές να παζαρέψουν κι άλλο την τιμή. Μάλιστα, από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, οι τιμές των ελληνικών νησιών έχουν πέσει κατά 40%, γεγονός που τα καθιστά τα φθηνότερα παγκοσμίως.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγοραστές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 40-50 πανέμορφα ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων, τη Νήσο Μόδι κοντά στην Κεφαλονιά, τη Νήσο Σοφία στις Εχινάδες, τη Νήσο Βούβαλο στον Αμβρακικό Κόλπο, τη Χερσόνησο Κατακάλι κοντά στην Κόρινθο, το Τραγονήσι στον Σαρωνικό, τη Νήσο Στρογγυλό κοντά στο νησί του Μαράθου και πολλά άλλα στολίδια του Ιονίου και του Αιγαίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.