Ειδησεογραφικό site

Στο στόχαστρο της BP και άλλων κολοσσών του πετρελαίου, οι υδρογονάνθρακες της Κρήτης

69

Η Κρήτη μπαίνει για τα καλά στο χάρτη με τις περιοχές έντονου ενδιαφέροντος για τους υδρογονάνθρακες που κρύβει στο υπέδαφός της. Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί του εξωτερικού εκδήλωσαν ήδη το ενδιαφέρον τους για τα 20 νέα θαλάσσια μπλοκ στην περιοχή, όμως και για την περιοχή του Ιουνίου.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2015 τα 20 θαλάσσια μπλοκ θα παραχωρηθούν για έρευνες, ενώ ήδη σε συνάντηση που είχε στο Λονδίνο ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης με κορυφαία στελέχη της BP (και κυρίως με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μπομπ Ντάντλεϊ), η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία επιβεβαίωσε ότι θα ενδιαφερθεί για τον νέο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης (αλλά και για τον αγωγό TAP).

Όπως σημειώνει και το ρεπορτάζ του Έθνους, ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως «η συμμετοχή της BP δίνει το μήνυμα ότι και οι μεγάλοι παίκτες του ενεργειακού κλάδου αρχίζουν πια να κοιτούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις περιοχές της χώρας μας που βγαίνουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες».

Σύμφωνα εξάλλου με όσα δήλωσε στο «ΕτΚ» ο προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αγγλία Αντώνιος Κατεπόδης, «το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στην παρουσίαση του Λονδίνου ήταν μεγάλο, καθώς συμμετείχαν περισσότερα από 180 στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών παροχής συμβουλών, ενώ υπήρξε εκπροσώπηση και από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες».

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων και της EnergeanOil & Gas (Πρίνος), ενώ το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι ξένων πετρελαϊκών κολοσσών όπως π.χ. οι BP, ExxonMobil, Shell, Chevron, Statoil, Anadarko, Total, Noble, Repsol, ConocoPhilips κ.ά.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην ελληνική συμμετοχή, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των Ελληνικών Πετρελαίων, αποτελούμενη από εξειδικευμένους γεωλόγους, γεωφυσικούς και οικονομικούς αναλυτές, συμμετείχε στην ειδική εκδήλωση του ΥΠΕΚΑ στο Λονδίνο και είχε, μάλιστα, κλειστή συνάντηση με τα στελέχη του υπουργείου, της PGS και του Beicip.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα της PGS και τη μελέτη του Beicip για όλες τις περιοχές. Ηδη από τον Ιανουάριο, τα αναλύει σε βάθος εκμεταλλευόμενη την πολύχρονη εμπειρία και γνώση του ελλαδικού χώρου από τις σεισμικές και γεωτρητικές έρευνες που είχε διεξαγάγει στο παρελθόν. Ο όμιλος ΕΛΠΕ θα μελετήσει τους όρους του διαγωνισμού και τις περιοχές όταν προκηρυχθούν, στοχεύοντας να υποβάλει προσφορά ως εταίρος σε επιχειρηματικά σχήματα με διεθνώς αναγνωρισμένες πετρελαϊκές εταιρείες, κάτι που θα εξασφαλίσει την αναγκαία τεχνολογία και οικονομική δυνατότητα για την επιτυχή έκβαση των ερευνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες επαφές με μεγάλες ξένες εταιρείες του κλάδου.

Οι όροι του διαγωνισμού

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για τον νέο γύρο παραχωρήσεων σε Κρήτη και Ιόνια, αξίζει να σημειώσουμε ότι για να συμμετάσχει μια εταιρεία θα πρέπει να αγοράσει 1.500 χλμ σεισμικών γραμμών συν το πλήρες πακέτο δεδομένων για το κάθε θαλάσσιο μπλοκ για το οποίο θα καταθέσει προσφορά. Για κάθε μπλοκ προβλέπεται να γίνει ξεχωριστή αίτηση, ενώ για την αξιολόγηση των προσφορών θα ληφθεί υπόψη σε ποσοστό 40% η τεχνική προσφορά και σε ποσοστό 60% η οικονομική προσφορά. Τέλος σε περίπτωση κοινοπραξιών δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εταιρειών με ποσοστό κάτω από 10%.

Μέσω του διαγωνισμού αυτού, προσφέρεται στους διεθνείς επενδυτές μια σειρά από πλεονεκτήματα μεταξύ των οποίων:

• Ενα αναθεωρημένο νομικό πλαίσιο που ενσωματώνει τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης. Για τη δημιουργία του έχει αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία ηγετών στον χώρο, όπως η Δανία, η Νορβηγία και η Μεγάλη Βρετανία.

• Ενα πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

• Μια αποτελεσματική Αρχή. Η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων έχει συσταθεί και σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί με εξειδικευμένο προσωπικό με διεθνή εμπειρία.

• Σαφείς διατάξεις για την ασφάλεια των παράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς ολοκληρώνεται η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας

• Μια βάση δεδομένων από πολλές πηγές που συστάθηκε από την PGS ύστερα από μια εκτεταμένη σεισμική έρευνα, η οποία ονομάστηκε «Το Ελληνικό MegaProject».

• Ερμηνεία των δεδομένων αυτών από το διακεκριμένο Γαλλικό Ινστιτούτο Beicip.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.