Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 7 Νοεμβρίου 2015

141

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ που περνά χωρίς λύση στο θέμα του χρέους είναι μια μέρα που μας φέρνει πιο κοντά στο Grexit; Ή στη χρεοκοπία εντός της ζώνης του ευρώ; Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν ανοιχτά υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέποντας την άκαμπτη στάση των εταίρων στο θέμα των προαπαιτουμένων, πολλά στελέχη έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν για το αν τελικά άξιζε η θυσία του περασμένου Αυγούστου με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου…

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας το παλεύει. Προσπαθεί να εξηγήσει στους δανειστές της Ελλάδας ότι ο λογαριασμός δεν μπορεί να βγει με φόρους και περικοπές. Γιατί σε λίγο δεν θα μείνει τίποτα να κοπεί και κανείς δε θα έχει τίποτα να δώσει. Ο πρωθυπουργός έχει στο πλευρό του τον αμερικανικό παράγοντα. Ίσως λόγω απόστασης από τις Βρυξέλλες οι ΗΠΑ βλέπουν πιο καθαρά την ελληνική υπόθεση. Το ΔΝΤ πιέζει για αναδιάρθρωση του χρέους, έχοντας ξεκαθαρίσει πως σε αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα δανειοδότησης.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αυτό έχει αρχίσει να διακινείται ένα σενάριο σωτηρίας. Πραγματικής και όχι μεταβατικής. Το θέμα έσκασε με την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα. Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για διακρατική συμφωνία προκειμένου γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν σε ελληνικές ή σε ακίνητα του Δημοσίου με αντίστοιχη διαγραφή των ποσών που χρωστά η Ελλάδα στη Γαλλία! Κάθε φορά στο ύψος της επένδυσης…

ΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση το έχει κάνει ήδη μία φορά αυτό το βήμα, αλλά για άλλο λόγο. Υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και έτσι η δουλειά έφτασε στη Λόκχιντ. Το ίδιο, λένε οι γνωρίζοντες τις διεργασίες, θα μπορούσε να γίνει και με τη Γερμανία και με τη Ισπανία κ.ο.κ. Άλλωστε είναι γνωστό πως η Άνγκελα Μέρκελ πίεζε από χρόνια τις ελληνικές κυβερνήσεις για ζώνες ειδικών φορολογικών καθεστώτων με στόχο να επενδύσουν γερμανικές εταιρείες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ και Σταθάκης γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα μοντέλο που μπορεί να λύσει και το θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Αντί να δοθούν σε «γύπες», μέσω διακρατικών συμφωνιών, θα μπορούν να μπουν σε ελληνικές ξένες εταιρείες, που θα τις εκσυγχρονίσουν και θα αποπληρώσουν για την είσοδό τους μέρος των δανεικών! Έτσι θα κερδίσουν και οι Έλληνες που θα μείνουν στο παιχνίδι και οι ξένοι που θα μπουν, αλλά και οι τράπεζες που θα δουν τα αρνητικά χαρτοφυλάκιά τους να μετατρέπονται σε θετικά.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ Μαξίμου, βέβαια, γνωρίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα κατηγορηθούν ως μεσάζοντες ξένων συμφερόντων. Για αυτό η επικοινωνιακή ομάδα με τον Νίκο Παππά ενισχύθηκε με τον Θοδωρή Μιχόπουλο, ο οποίος επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από απουσία λίγων μηνών. Ο έμπειρος δημοσιογράφος είχε αποσπαστεί στο πλευρό του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το κρίσιμο διάστημα των διαπραγματεύσεων και ανήκει στην ομάδα των «53».

ΚΟΜΒΙΚΟ ΡΟΛΟ στην επιτυχία του σχεδίου, αν αποφασιστεί η εφαρμογή του, θα παίξουν και οι υπουργοί που χειρίζονται τις περικοπές, δηλαδή οι κύριοι Ξανθός και Κατρούγκαλος. Ο πρωθυπουργός έχει πάρει μηνύματα ότι, πριν αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να επενδύσουν, θα πρέπει να δείξει η ελληνική κυβέρνηση ότι εννοεί όσα λέει για μεταρρυθμίσεις. Εξ ου και η επιμονή της να περάσει το θέμα των φαρμακείων, αλλά και οι συνεχείς διαρροές για το ασφαλιστικό και ειδικότερα το θέμα των συντάξεων.

ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΦΙΛΗ οι απόψεις της κυβέρνησης διίστανται. Άλλοι μιλούν για ένα ακόμη λάθος του, μετά τα «μακαρόνια» και τις «πενταροδεκάρες», και άλλοι για… φαεινή ιδέα, για να προκαλέσει αντιπερισπασμό και να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση. Βέβαια, όσο χρόνο και να δώσει, οι πολίτες ξέρουν τι έχουν στις τσέπες τους και πόσα τους λείπουν, οπότε η επικοινωνία μπορεί να έχει τη σημασία της, αλλά δεν δίνει λύσεις…

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ συνεχίζει να στηρίζει με απόλυτο τρόπο τον Αλέκο Φλαμπουράρη, καθώς έχει πειστεί ότι τον έχουν βάλει στόχο ως προειδοποίηση για το τι μπορούν τα συμφέροντα που θίγει να κάνουν στον ίδιο. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αποφασισμένος να μη δώσει στους αντιπάλους του τη χαρά να δουν το «πουλόβερ» προστασίας του να ξηλώνεται, ειδικά με αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που έχει μπροστά του.

ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ της αντιπολίτευσης τα πράγματα είναι ήσυχα. Στη ΝΔ οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί συνεχίζουν την προσπάθειά τους περνώντας στη συγκεκριμένη φάση από την έρημο της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους πολίτες. Είναι λογικό. Όσοι δεν είναι μέλη της ΝΔ ενδιαφέρονται μόνο για το αποτέλεσμα. Να μάθουν τον επόμενο. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες και αυτή την περίοδο έχουν σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν…

ΜΕΤΑ ΤΟΝ αρχικό του αιφνιδιασμό ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πέρασε στην αντεπίθεση και… επισκέφθηκε τον αντίπαλό του στην έδρα του. Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ πέρασε πολλές από τις προηγούμενες ημέρες στη βόρεια Ελλάδα, με στόχο να περιορίσει την εκεί επιρροή του Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο οποίος απάντησε με μπαράζ εμφανίσεων στα αθηναϊκά λεγόμενα μέσα ενημέρωσης, ώστε να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες, απευθυνόμενος στο γενικό κοινό και τους οπαδούς της παράταξης σε πανελλαδικό δίκτυο.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ δύο διεκδικητές συνεχίζουν τονίζοντας ο καθένας τις ιδιαιτερότητές του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι είναι φορέας μια διακριτής φιλελεύθερης άποψης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι είναι ο αγωνιστής που θα… τιμωρήσει τον Αλέξη Τσίπρα για όσα κάνει στους Έλληνες. Αμφότεροι φροντίζουν να συντηρούν τις σχέσεις τους με τα ΜΜΕ και τα κοινά τους επιλέγοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα να δίνουν συνεντεύξεις σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης.

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ παραμένει η καχυποψία στις σχέσεις Φώφης Γεννηματά και Ευάγγελου Βενιζέλου. Για την ακρίβεια, όσα στελέχη είχαν ρόλους επί Βενιζέλου και δεν έχουν ρόλους επί Γεννηματά είναι αυτά που επιμένουν να συντηρούν ένα κλίμα αντιπαλότητας. Βέβαια, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Γιατί και στη Χαριλάου Τρικούπη ανησυχούν για τις προθέσεις του τέως προέδρου του κόμματος.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ θέμα στο ΠΑΣΟΚ είναι το περίφημο νέο κόμμα. Αν το ΠΑΣΟΚ θα αυτοδιαλυθεί ή αν θα συνεχίσει με τη διαδικασία της ανανέωσης. Ο Κώστας Λαλιώτης είναι σταθερά υπέρ της γραμμής να συνεχιστεί η πορεία της παράταξης με το ιστορικό της όνομα, αλλά η απόφαση του συνεδρίου του περασμένου Μαΐου είναι σε αντίθετη κατεύθυνση…

ΚΑΙ ΟΣΟΙ προσέφεραν τις θέσεις τους, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης στο Επικρατείας και ο Κώστας Σπηλιόπουλος στην Αχαΐα, για να γίνει πράξη η Δημοκρατική Συμπαράταξη, είναι δεδομένο ότι δεν θα δεχθούν πισωγυρίσματα ως προς τον συγκεκριμένο στόχο. Άλλωστε αδημονούν όσοι είχαν προτείνει να περάσει άμεσα το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη φάση (Νάσος Αλευράς, Κώστας Καρτάλης κ.α.), ενώ στην κατεύθυνση υλοποίησης της απόφασης του συνεδρίου κινούνται και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που διεκδίκησαν την ηγεσία απέναντι στη Φώφη Γεννηματά.

ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ αποφάσισαν να δώσουν χρόνο στον χρόνο. Το συνέδριο, από Δεκέμβριο που είχε προγραμματιστεί, μετατέθηκε για τον Φεβρουάριο-Μάρτιο (και βλέπουμε). Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι επιτελείς του συμφώνησαν ότι δεν έχει νόημα αυτοί να συζητούν το τι έφταιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο και έπεσαν τα ποσοστά του κόμματος, την ώρα που η Ελλάδα και οι πολίτες της θα πληρώνουν τον λογαριασμό του Δεκεμβρίου. Που θα έχει και εφορία και ρυθμίσεις και ΕΝΦΙΑ και τέλη και ΦΠΑ κ.ά.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ να δοθεί χρόνος και… προτεραιότητα στην κυβέρνηση συμφώνησαν και οι πιθανοί διεκδικητές της ηγεσίας Χάρης Θεοχάρης και Σπύρος Λυκούδης. Και τα δύο στελέχη όμως δεν περιμένουν μόνο το αν θα πετύχει ή θα αποτύχει ο Αλέξης Τσίπρας, περιμένουν να δουν τις εξελίξεις και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν προβάδισμα. Στη ΝΔ που αναζητεί τον νέο της ηγέτη και στο ΠΑΣΟΚ όπου, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, στο επίκεντρο βρίσκονται οι συζητήσεις για την ίδρυση νέου σοσιαλδημοκρατικού φορέα.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ έχουμε και στο ΚΚΕ. Στον Περισσό αναζητούν στελέχη που θα εκφράσουν τη διεύρυνση, όπως είχε γίνει παλαιότερα με τη Λιάνα Κανέλη. Βέβαια, πρόκειται για ένα κλειστό σύστημα εξουσίας, όπου οι νέοι θα πρέπει να δείξουν απόλυτο σεβασμό στους παλιούς, αν θελήσουν να μακροημερεύσουν…

ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ;

Με ερωτήματα ξεκινήσαμε τη στήλη, με ερωτήματα θα συνεχίσουμε. Το ερώτημα «Πού το πάει ο Ιερώνυμος;» απασχολεί εκκλησιαστικούς και πολιτικούς κύκλους. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας μας έχει συναντηθεί περισσότερες από τρεις φορές τους τελευταίους μήνες με τον πρωθυπουργό. Τον είδε και προχθές για τα ζητήματα του προσφυγικού και της εκκλησιαστικής περιουσίας. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Νίκος Φίλης, οπότε η αποστροφή του Αρχιεπισκόπου πως «τα θέματα που μας απασχολούν δεν θα πρέπει να λύνονται από την τηλεόραση» θεωρήθηκε από πολλούς «καρφί» προς τον υπουργό Παιδείας. Γιατί σε τηλεοπτική εκπομπή, στον «Ενικό», ο Νίκος Φίλης έριξε τη βόμβα για τη γενοκτονία των Ποντίων. Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση στο ερώτημα είναι πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θέλει μέσα στην κρίση να πετύχει δύο στόχους: πρώτον, να αναδείξει τον ρόλο της Εκκλησίας και, δεύτερον, να προστατέψει τα συμφέροντα των κληρικών και την περιουσία της Εκκλησίας και των μοναστηριών. «Δεν πρέπει να μας βρει η επόμενη μέρα αδύναμους και χωρίς δυνατότητες παρέμβασης» επισημαίνουν οι συνεργάτες του. Και μέχρι σήμερα η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να είναι άψογη, αλλά στο περιβάλλον του γνωρίζουν ότι στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ κάποια στιγμή η Εκκλησία μπορεί να θεωρηθεί ο ιδανικός αντίπαλος. Και για αυτό ο Αρχιεπίσκοπος έχει από κοντά στον πρωθυπουργό, ώστε να του βγάζει τέτοιες ιδέες, όταν κάποιοι προσπαθούν να του τις επαναφέρουν.

ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ;

Το παραπάνω ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει κύρος στον χώρο της Κεντροδεξιάς, που είναι πιθανόν να πάρει το ριμπάουντ, αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει. Έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός και από στελέχη της Κεντροαριστεράς. Οι ψίθυροι στο παρασκήνιο τον θέλουν να κάνει συναντήσεις με στελέχη, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γιάννης Σγουρός, ή να «συνωμοτεί» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όλα αυτά είναι πρόωρα. Ο Καραμανλής ξέρει ότι ο μόνος δρόμος για να επιστρέψει είναι να τον φωνάξουν. Και ως βαθύς γνώστης της πολιτικής τέχνης έχει καθίσει στο… ποτάμι που περνά μπροστά από το σπίτι του και περιμένει. Από εκεί και πέρα οι αγωνίες κάποιων στελεχών της Δεξιάς που τον έχουν συνεχώς στο στόμα τους συντηρούν τον μύθο του, οπότε και δεν τον ενοχλούν. Και όποτε κανείς το παρακάνει, του τηλεφωνεί και τον επαναφέρει στη τάξη. Σε ό,τι αφορά τώρα τους περίφημους συνομιλητές του από το ΠΑΣΟΚ, αυτοί υπάρχουν και δεν υπάρχουν. Ραντεβού μπορεί να γίνονται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι του στιλ «Κάνω κόμμα, θα έρθεις;». Τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα και οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ πολιτικών χώρων και προσώπων υπαρκτές, ακόμη κι αν η κρίση έχει πολτοποιήσει δόγματα και ιδεολογίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.