Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 7 Μαρτίου 2015

138

ΜΗΝ ΑΡΧΙΖΕΙΣ τη μουρμούρα! Όχι, δεν πρόκειται μόνο για τίτλο δημοφιλούς κωμικής τηλεοπτικής σειράς, αλλά και για το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους του κυβερνητικού κόμματος, με τις συνεχείς γκρίνιες και αντιδράσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως προς τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους εταίρους, όσο και για μια σειρά άλλων θεμάτων, τα οποία προκαλούν πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΤΟ ΜΑΤΙ του κυκλώνα, για μια ακόμη φορά, βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος άφησε… άφωνη την Ευρώπη και κυρίως τον άσπονδο φίλο του Σόιμπλε, όταν έκανε λόγο για συμφωνημένη ασάφεια στη συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup, την οποία μάλιστα ζήτησαν οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν την παράταση του προγράμματος από τα κοινοβούλιά τους!

«ΕΙΜΑΣΤΕ περήφανοι για τον βαθμό της ασάφειας της συμφωνίας. Το κάναμε σκόπιμα» είπε αρχικά ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, γιατί εκ των υστέρων τα… μάζεψε, όταν ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων κυρίως από το Βερολίνο, που έσπευσε να διαψεύσει τον Βαρουφάκη. Και δίκιο να έχετε, δεν λέγονται αυτά δημοσίως, υπουργέ μου!

ΑΥΤΗ Η ΑΣΑΦΕΙΑ, πάντως, συμφωνημένη ή μη, προκάλεσε νέες αντιδράσεις από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στον Βαρουφάκη, κάνοντας λόγο για ασάφειες και κρίσιμα προβλήματα του κειμένου της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους εταίρους.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της Αριστερής Πλατφόρμας και υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δήλωσε ότι η συμφωνία παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα, τα οποία όμως «δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν», όπως είπε, «να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας». Αυτά τα… ριζοσπαστικά ακούει ο Σόιμπλε και τον πιάνει ανατριχίλα!

Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ, όμως, δεν έμεινε μόνο στα λόγια, αφού πρόσφατα η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία διαφοροποιείται από την πρόσφατη συμφωνία με τους εταίρους και μάλιστα όχι μόνο με την ίδια τη συμφωνία, αλλά και με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν «μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και βρίσκονται σε απόσταση, σε διάσταση ή και σε αντίθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Για την ιστορία, πάντως, η τροπολογία, αν και απορρίφθηκε, συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από τη δύναμη της Αριστερής Πλατφόρμας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ…

ΠΕΡΑ ΑΠΟ το περιεχόμενο της συμφωνίας, όμως, αντιδράσεις έχουν προκύψει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και για το κατά πόσο θα πρέπει να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ο… δεινός χρήστης του twitter, ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης τάχθηκε υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας από τη Bουλή, υποστηρίζοντας ότι είναι θέμα «λογικής συνέπειας και δημοκρατίας». Αντίθετα, Στρατούλης και Λαφαζάνης λένε ότι δεν είναι απαραίτητο.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Στρατούλης δήλωσε ότι με βάση τη νομοθεσία δεν χρειάζεται να πάει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι τόσο ο χαρακτήρας αυτής της συμφωνίας όσο και το περιεχόμενό της δεν είναι τέτοια που να μπορούν να περιβληθούν με τη μορφή νόμου.

NΑ ΜΗΝ επικυρώσει τη συμφωνία με τους πιστωτές στη Βουλή κάλεσε την κυβέρνηση και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, με το σκεπτικό ότι καλό είναι να μην υπάρχουν σε ψηφισμένο κείμενο δύο ρήτρες που δεσμεύουν τη χώρα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι αυτές οι ρήτρες είναι τα μέτρα τα οποία έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, «αλλά και η δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες».

ΜΕ ΠΙΟ ρεαλιστικό τρόπο από τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ο Μητρόπουλος ξεκαθάρισε ότι «αφού δεν καταργούμε το ψηφισμένο, το μνημόνιο δεν τελείωσε»! Το είπε, μάλιστα, και στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, καλώντας τα στελέχη να πάψουν να θεωρούν ότι τελείωσε το μνημόνιο, από τη στιγμή που οι εταίροι μάς απαγορεύουν να καταργήσουμε το ψηφισμένο, καθώς στη συμφωνία υπάρχει η ρήτρα αναδοχής της ιδιοκτησίας του ψηφισμένου μνημονίου.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ δεν έκρυψε ούτε εκείνος την πεποίθησή του ότι το κείμενο της συμφωνίας του Eurogroup έχει ασάφειες ως προς τις δεσμεύσεις που είναι σε βάρος της χώρας, ενώ προσέθεσε ότι ακόμη και η διατύπωση για το πλεόνασμα δεν οδηγεί σε χαμηλότερο πλεόνασμα…

ΚΑΙ ΣΑΝ να μην έφταναν όλες αυτές οι διαφωνίες και αντιδράσεις ως προς τον τρόπο διαπραγμάτευσης του Γιάνη Βαρουφάκη και τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα από την εφημερίδα «Αυγή», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καλεί τον Βαρουφάκη, διά του αρθρογράφου της Θανάση Καρτερού, να περιορίσει τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ.

ΜΠΟΡΕΙ το δημοτικό τραγούδι να λέει «Γιάννη μου, το μαντίλι σου», το άρθρο όμως καλεί τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να μην… απλώνει άλλο το μαντίλι του! Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, «η οικονομία δεν σημαίνει μόνο την επιστήμη της διαχείρισης των του οίκου μας, σημαίνει και τη φειδώ, την αποφυγή του περιττού, τα λίγα λόγια με πολύ βάρος»! Η αλήθεια είναι πως τέτοια «λατρεία» των διεθνών και εγχώριων ΜΜΕ σε πρόσωπο πολιτικού είχαμε να δούμε από την εποχή του Ανδρέα!

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ, μάλιστα, μεταφράζεται και η ρήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για λιγότερα συνθήματα και περισσότερη δουλειά σε… «λιγότερες διαλέξεις και περισσότερη οικονομία»!

ΣΤΟ ΘΕΜΑ των αυξήσεων στους μισθούς των υπαλλήλων της ΔΕΗ, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων και των συνδικάτων, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι η εν λόγω διαπραγμάτευση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και… κάνοντας γαργάρα την αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος παραδέχθηκε… αποσβολωμένος ότι θα έχει πρόβλημα αν ισχύσουν οι αποφάσεις της ΔΕΗ για αυξήσεις!

Η ΝΔ, ωστόσο, χαρακτήρισε «αδιανόητα ψεύδη» τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, «προκειμένου να καλύψει τις προκλητικές αυξήσεις που ενέκρινε στους κομματικούς της φίλους, τον κ. Φωτόπουλο» (σ.σ. ξέρετε, τον γνωστό πρώην εργατοπατέρα της ΔΕΗ, ο οποίος μας πρότεινε, εάν διαφωνούμε με τις αυξήσεις, να… πιούμε ξίδι!) «και τους υπόλοιπους συνδικαλιστές της ΔΕΗ».

ΟΠΩΣ υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, η συλλογική σύμβαση υπογράφηκε την προηγούμενη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου και, συνεπώς, όχι από την προηγούμενη κυβέρνηση και, μάλιστα, με την απόλυτη γνώση και έγκριση του αρμόδιου υπουργού.

ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης να απάντησε στη ΝΔ ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, που υπέγραψε τη σύμβαση με τους εργαζομένους, είχε οριστεί από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ όμως, με ανακοίνωσή του, είπε μάλλον το… αυτονόητο! Ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τη διοίκηση της ΔΕΗ ή ότι θα μπορούσε επίσης να πει στη διοίκηση της επιχείρησης να μην υπογράψει με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

«Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ υπουργός Λαφαζάνης και ήξερε και μπορούσε» τόνισε το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο επί της ουσίας συναρμόδιος υπουργός Οικονομικών «δήλωσε άγνοια, κινούμενος στο προσφιλές του δόγμα της δημιουργικής ασάφειας»…

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ πούμε και κάτι που αφορά την… ταλαίπωρη τσέπη του ελληνικού λαού ως προς το συγκεκριμένο θέμα, το μόνο θετικό είναι ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαψεύδει κατηγορηματικά τις αναφορές για πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, λόγω των αυξήσεων που προβλέπει η εν λόγω σύμβαση εργασίας.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ, μάλιστα, ότι το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επεξεργάζεται με τη διοίκηση της ΔΕΗ σχέδια για τη μείωση των τιμολογίων της το επόμενο διάστημα, κάτι που έχει ανακοινώσει και ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης. Καλά, και για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ μας έχει πει ο Λαφαζάνης, αλλά δεν το βλέπουμε για την ώρα…

Ο ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ!

Για να νικήσει η Ελλάδα τη λιτότητα, πρέπει να απελευθερωθεί από το ευρώ! Τη γνωστή του άποψη περί επιστροφής στη δραχμή επανέλαβε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, αυτή τη φορά με άρθρο του στον βρετανικό Τύπο. «Η στρατηγική της προσδοκίας ριζοσπαστικών αλλαγών εντός της καθορισμένης δομής του κοινού νομίσματος έχει τελειώσει» επισημαίνει στο άρθρο του στον «Guardian» ο Λαπαβίτσας, ενώ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση του Eurogroup υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα του να παραμείνει ζωντανή…

Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι τέσσερις μήνες που έρχονται θα είναι μια περίοδος συνεχούς αγώνα για τον ΣΥΡΙΖΑ και πως, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει επιτυχώς τη χώρα μέσα από αυτές τις δυσκολίες, τον Ιούνιο η Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια μακροχρόνια οικονομική συμφωνία. Αυτό είναι γεγονός, βέβαια, εξ ου και άρχισαν οι διεθνείς… διαρροές περί ενδεχόμενου τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, με λίγα λόγια ενός τρίτου μνημονίου!

Ο Κώστας Λαπαβίτσας, πάντως, ουσιαστικά καλεί τους συντρόφους του να… προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα, αφού όπως, γράφει στο άρθρο του, η στρατηγική της υπόσχεσης στον ελληνικό λαό του τέλους της λιτότητας χωρίς την απομάκρυνση από την ΟΝΕ, μπορεί να έδωσε την εκλογική νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, δυστυχώς, τα γεγονότα «έδειξαν με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι αυτό είναι αδύνατο και είναι καιρός να παραδεχτούμε την πραγματικότητα»! Η οποία πραγματικότητα, κατά τον ίδιο, είναι ότι η ΟΝΕ δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί «και δεν θα γίνει ποτέ μια πιο φιλική νομισματική ένωση προς τον εργαζόμενο λαό».

«Ο Λαπαβίτσας έχει χτίσει ολόκληρη καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης «καρφώνοντας» τον βουλευτή και συνάδελφό του, οικονομολόγο, επαναλαμβάνοντας ότι μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της ευρωζώνης και «σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή».

ΑΛΛΑΖΕΙ… ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις της με τους εταίρους, ήρθε και η ΔΕΗ να αποφασίσει την έμμεση αύξηση των μισθών των εργαζομένων της –για μια ακόμη φορά– αφήνοντας άναυδο τον Βαρουφάκη, ο οποίος το πληροφορήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης και δεν μπορούσε να το πιστέψει! Μην ξεχνάτε, υπουργέ μου, όμως, ότι η Ραχήλ, που τόσο πολύ επιθυμούσε ο πρωθυπουργός να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του κόμματος, είναι βουλευτής Κοζάνης, όπου και τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ – με λίγα λόγια, έχει να διαφυλάξει και τα ψηφαλάκια της…

Χειρότερη από τη λάσπη των ορυχείων χαρακτήρισε λοιπόν η Ραχήλ Μακρή την «επικοινωνιακή λάσπη που δέχονται οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», με αφορμή την απόφαση για χορήγηση επιδόματος έξι ευρώ στους εργαζομένους της επιχείρησης. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από πολλά στελέχη του κυβερνητικού κόμματος για τη συγκεκριμένη απόφαση της ΔΕΗ, η Ραχήλ δεν… πτοείται και περιορίζει το θέμα στις αντιδράσεις των ΜΜΕ. Γιατί, όπως λέει, «οι εργαζόμενοι διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα και την ίδια τους τη ζωή, για να μπορούν κάποιοι να έχουν ρεύμα στα μικρόφωνά τους και να τους κατηγορούν ότι λαμβάνουν αύξηση έξι ευρώ την ημέρα»! Μάλιστα, ό,τι πείτε!

Τα σχόλια είναι κλειστά.