Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 6 Ιουνίου 2015

106

ΤΕΛΙΚΑ ο «φίλος» Γιούνκερ πάγωσε τον Αλέξη, με τις προτάσεις που του έδειξε. Τα μέτρα των δανειστών ξεπερνούν κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι, ενώ παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές εδώ και τέσσερις μήνες! Την κλείσαμε τη συμφωνία, δεν την κλείσαμε. Είναι επί της αρχής και πολιτική, όχι, είναι ενιαία και τελική και τα λύνει όλα! Πάρτε το αλλιώς, σύντροφοι, γιατί καιγόμαστε! Και για μία ακόμη φορά, εσείς βλέπετε το δέντρο και αγνοείτε το δάσος! Λες κι αν πάρουμε τα 7 δισ. που… μας χρωστάνε, το λύσαμε το πρόβλημα. Τόσο καιρό η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη μεταξύ του «περίφημου» προγράμματος της Θεσσαλονίκης και της σκληρής πραγματικότητας, έχει αναλωθεί σε τσιτάτα περί δανειστών που μας εκβιάζουν, ενώ εμείς δεν τα… σηκώνουμε αυτά!

ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι να κάνει ακριβώς ό,τι κατηγορούσε ότι έκαναν οι προηγούμενοι. Οι προτάσεις της και οι κόκκινες γραμμές της έχουν μπερδευτεί και συμπυκνωθεί σε μια φορομπηχτική πολιτική, μπας και βγάλουμε κάνα φράγκο, χωρίς να υπάρχει σχέδιο για τα σημαντικά, αυτά που θα έδιναν πραγματική προοπτική σε αυτή τη χώρα να βγει κάποτε από την κρίση, όπως η παραγωγή, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη.

ΒΡΕ, ΜΗΠΩΣ δεν τη θέλουμε τη συμφωνία τελικά; Χρειάζεται ο Λαφαζάνης και το iskra, για να το παραδεχτούμε; Μήπως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ότι μας λείπουν κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για να τη… βγάλουμε και φέτος; Ότι έχουμε μπει σε έναν φαύλο κύκλο κι εμείς ακόμα μιλάμε για τη συμφωνία – την αρχική, την ενδιάμεση και την τελική; Βεβαίως το γνωρίζει, αλλά τι να σου κάνει κι αυτή! Έτσι κι αλλιώς, η κατάσταση για την «πρώτη φορά Αριστερά» είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!

ΕΑΝ ΔΕΝ υπάρξει συμφωνία, θα πάμε κατά διαόλου και θα πέσει η κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα. Κι αν πάει σε εκλογές, θα ξαναβγεί για να… ξαναπέσει! Εάν υπάρξει συμφωνία, θα τη ρίξουν οι κομμουνιστικές της συνιστώσες, που έχουν ήδη βγάλει τα τουφέκια κι είναι έτοιμες να πάρουν τα βουνά! Όλα εκείνα τα στελέχη που δεν θέλουν, όχι τη συμφωνία, αλλά την Ευρώπη – τι να κάνουμε τώρα; Αυτή είναι η αλήθεια! Απλώς στήριξαν ένα «κόμμα λίγο απ’ όλα», για να έχουν να λένε ότι έχουμε κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά», να κάνουν και αυτοί τα ρουσφετάκια τους αλά παλαιά και να μας πουν και στο τέλος πως έκαναν ό,τι μπορούσαν για να παραμείνουμε στο ευρώ, αλλά η ζωή… τα ’φερε αλλιώς!

ΚΑΙ ΑΝΤΕ πάλι απ’ την αρχή! Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ να συνεδριάζουν στο Βερολίνο με θέμα την Ελλάδα, με την Ελλάδα…  απούσα! Και ο Τσίπρας να αρθρογραφεί στη γαλλική «Le Monde» και να ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων ξανά στο παρά πέντε, κάνοντας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναρωτιούνται για το αυτονόητο: τη θέλει τη συμφωνία τελικά η ελληνική κυβέρνηση ή όχι και γι’ αυτό τη δυναμιτίζει εκ των προτέρων; Και να σου νέες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους, που κατηγορούν τον Τσίπρα και το ακροαριστερό του κόμμα, όπως το χαρακτηρίζουν, ότι υποτιμούν την ενότητα της υπόλοιπης Ευρώπης, διαμηνύοντας μάλιστα ότι κανείς δεν προσπαθεί πια να αποτρέψει πιθανή χρεοκοπία ή κατάρρευση της Ελλάδας! Ωραία τα καταφέρατε, σύντροφοι! Σας πήρε τέσσερις μήνες και κάτι, αλλά το πετύχατε κι αυτό, εύγε!

Πάντως, ο Αλέξης μίλησε την περασμένη Τρίτη το βράδυ τηλεφωνικά με τον Γιούνκερ και την επόμενη μέρα πέταξε για τις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του τελευταίου, μήπως βγάλουν κάποια άκρη επιτέλους… Τα μαντάτα, όμως, όπως προαναφέραμε, ήταν μαύρα.

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ Μαξίμου, κατά τα άλλα, διαμηνύει ότι η δική του πρόταση, αυτή που έστειλε στους Θεσμούς στην αρχή της εβδομάδας, αποτελεί «μέση λύση» και δεν έχει, λέει, την απαίτηση να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης εξ ολοκλήρου, αλλά δεν θα γίνει και η διαπραγμάτευση με βάση αποκλειστικά την πρόταση των Θεσμών. Μάλιστα! Πιάσ’ το αυγό και κούρευ’ το! Έχουμε φτάσει δε στο σημείο να έχει μεγαλύτερη αγωνία η Μέρκελ από εμάς για το αν θα σωθούμε –προσωρινώς– ή θα χαντακωθούμε πλήρως! Μέχρι και η γερμανική «Bild» έγραφε ότι η Μέρκελ θα τη σώσει την Ελλάδα, με όποιο τίμημα – θέλει δεν θέλει η «πρώτη φορά Αριστερά», δηλαδή!

ΤΟ ΠΙΟ ΑΣΤΕΙΟ δε στην όλη υπόθεση είναι ότι, όποτε στέλνει η κυβέρνηση προτάσεις που οι εταίροι θεωρούν ανεπαρκείς, –τι πρωτότυπο, εδώ και τέσσερις μήνες το ίδιο γίνεται!–, το Μαξίμου απαντά ότι «αυτοί δεν θέλουν λύση, όχι εμείς»! Γιατί, βρε παιδιά, είναι υποχρεωμένοι δηλαδή να πάρουν –δεν θα πούμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, γιατί αυτό το έχετε βάλει από μόνοι σας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μόνο ο Λαφαζάνης κι ο Στρατούλης το έχουν αποστηθίσει!– τις προτάσεις σας, που έφυγαν από τη δημιουργική ασάφεια και κατέληξαν σε κάτι πασαλείμματα για να ξεγελάσουμε τους «κουτόφραγκους» και να τις υπογράψουν;

«ΟΠΟΙΟΣ δεν θέλει λύση, ας σιωπήσει» λέει ο Νίκος Παππάς, επιβάλλοντας σιωπητήριο στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χαρακτήρισε το κείμενο της κυβέρνησης ανεπαρκές. Τι λέτε, υπουργέ μου, του κάνατε τα μούτρα κρέας!

Και εκεί που η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να βάλει νερό στο κρασί της, δώσ’ του ξανά οι απειλές ότι δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ, αν δεν υπάρξει συμφωνία. Το είπε και ο Νίκος Φίλης την Τετάρτη, ότι δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ, αν δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας. Λες και με το να απειλούμε κάθε τρεις και λίγο το ΔΝΤ, θα βγούμε κερδισμένοι! Πάρτε το απόφαση, σύντροφοι. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, χωρίς ΔΝΤ και μηχανισμό στήριξης, ούτε δέχονται, ούτε… παραδέχονται!

ΚΑΙ ΜΕΣΑ σε όλα είχαμε και τον διορισμό της Έλενας Παναρίτη στο ΔΝΤ ως εκπροσώπου της Ελλάδας. Κατά του οποίου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μάζεψαν πάνω από 40 τζίφρες, γιατί είναι, λέει, μνημονιακή! Αλήθεια; Κι όλοι οι υπόλοιποι που έχετε μαζέψει εκεί μέσα, κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, τι ήταν; Η Κατσέλη, η Τζάκρη, ο Κουρουμπλής, ο Μητρόπουλος και τα άλλα παιδιά δεν ψήφισαν ποτέ μνημόνιο; Θα δουλευόμαστε και μεταξύ μας τώρα;

ΤΗΝ ΑΠΕΣΥΡΑΝ την Παναρίτη τέλος πάντων και έσπευσαν μάλιστα να διαμηνύσουν από το Μαξίμου ότι ήταν συλλογική απόφαση ο διορισμός της, για να μη χρεωθεί τη… χυλόπιτα ο Βαρουφάκης! Κι αυτό το παιδί από χυλόπιτα σε χυλόπιτα το πάει, αλλά παραμένει βράχος! Ούτε παραίτηση, ούτε αντίρρηση, ούτε κουβέντα! Η πλάκα είναι ότι μετά το εσωκομματικό μπάχαλο, που προκλήθηκε από τον διορισμό της, τους έβγαλε από τη δύσκολη θέση η ίδια η Παναρίτη, ανακοινώνοντας πως δεν μπορεί να αποδεχθεί τη θέση, επειδή υπάρχουν τόσες αντιδράσεις στο κυβερνητικό κόμμα!

ΚΑΙ ΠΟΥ να ήξερε το κυβερνητικό κόμμα και όσοι έβαλαν τις τζίφρες για να «φάνε» την Παναρίτη, ότι είχε διοριστεί εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τις αρχές Μαΐου! Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», εδώ και έναν μήνα είχαν σταλεί όλα τα σχετικά διαπιστευτήρια, καθώς και η επιστολή διορισμού από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη! Τι σημασία έχει που εμείς το μάθαμε έναν μήνα μετά; Έτσι κι αλλιώς απεσύρθη!

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», μάλιστα, το «νούμερο δύο» του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον φέρεται να είναι έξαλλος με την απόσυρση Παναρίτη, σε βαθμό που να απειλείται, λέει, η θέση της Ελλάδας στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου, καθώς διεκδικείται ήδη από την Αλβανία! Έξω γελάνε και οι πέτρες και μέσα μαζεύουμε τζίφρες για τους… μνημονιακούς φίλους της «πρώτης φοράς Αριστερά»! Ε, ρε γλέντια!

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έχει βρει τη λύση. Όπως γράφει και το iskra, η χώρα διαθέτει εναλλακτικές λύσεις, που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για «ελπιδοφόρες, προοδευτικές εξελίξεις από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων». Και όχι μόνον! Αυτές τις εναλλακτικές, λέει, τις… τρέμουν οι δανειστές! Μάλλον εννοεί τα πηγαινέλα του Λαφαζάνη στη Ρωσία –στη Μόσχα, σύντροφοι, στη Μόσχα, που θα έλεγε κι ο Τσέχοφ αν ζούσε!– όπου όλο και κλείνει (;) συμφωνίες για αγωγούς, για δανεικά και άλλα τέτοια εναλλακτικά!

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΠΟΥ ΠΑΣ, ΩΡΕ ΤΣΙΠ(ΟΥ)ΡΑ, ΞΥΠΟΛΥΤΟΣ ΣΤ’ ΑΓΚΑΘΙΑ;

Καιρό είχε να ξεσπαθώσει ο Πάγκαλος κατά της κυβέρνησης και του Τσίπρα. Με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα, λοιπόν, το έπιασε από εκεί που το είχε αφήσει και λάβρος κατά του πρωθυπουργού αναρωτιέται αν θα βρεθεί κανείς άραγε να ανακράξει: «Πού πας, ωρέ Τσίπ(ου)ρα, ξυπόλητος στ’ αγκάθια;» Εδώ που τα λέμε, αυτή τη φορά –όπως και αρκετές άλλες– δεν έχει κι άδικο! Το αυτονόητο λέει. Πριν από μία εβδομάδα το έγραφε και η παρούσα στήλη, εξάλλου. Ότι εδώ και ένα δεκαπενθήμερο συζητάμε λες και το μοναδικό μας πρόβλημα είναι μόνο ορισμένες ποσοστιαίες μονάδες ΦΠΑ παραπάνω ή παρακάτω ή, όπως λέει κι ο Πάγκαλος, ορισμένα χρόνια εξόδου στη σύνταξη, λιγότερα ή περισσότερα.

Και η επίσημη θεωρία των «μαθητευόμενων μάγων», όπως αποκαλεί τους συριζαίους ο Θόδωρος, είναι ότι, αν τα κάνουμε αυτά, με τον κατάλληλο «τσαμπουκά», θα πάρουμε 2-3 δισεκατομμύρια ευρώ και «θα τη βγάλουμε» μέχρι τις 15 Ιουνίου. Και μετά; Έλα ντε! Κι εμείς το ίδιο ρωτάμε, Θόδωρε, κάθε εβδομάδα, αλλά απάντηση δεν παίρνουμε! Τι θα γίνει μετά; Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, το φθινόπωρο και ούτω καθεξής; Με ένα χρέος βουνό, επενδύσεις μηδέν –εκτός από αυτές που έχει στο μυαλό του ο Λαφαζάνης, κάθε φορά που πάει στη Μόσχα–, ύφεση κατά συρροή και ανάπτυξη… κατά διαόλου;

Πάντως, στο άρθρο του Πάγκαλου, αυτή τη φορά, υπάρχει και μια πρωτοτυπία, ότι αρνείται να ασχοληθεί με τον «ανεκδιήγητο», όπως τον χαρακτηρίζει, υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη και τα όσα λέει και πράττει! Γιατί τον ενδιαφέρει –και σωστά– η επίσημη άποψη του ίδιου του πρωθυπουργού για την αριστερή κυβέρνηση της χώρας, η οποία ηγείται των πρωτοβουλιών για την «επαναστατική ανατροπή της ισχύουσας στην Ευρώπη έννομης τάξης και την αντικατάστασή της από ένα σοσιαλιστικό μπάχαλο». Εσύ καλά τα λες, Θόδωρε, το θέμα είναι ποίων ηγείται ακριβώς. Του Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία; Ή των πάσης φύσεως εθνικιστών και ακροδεξιών στην υπόλοιπη Ευρώπη που θέλουν να την κάνουν Αλβανία του Χότζα σε μια νύχτα; Και παρ’ όλα αυτά ζητάμε χρηματοδότηση από αυτούς που θέλουμε να… ανατρέψουμε! Αυτό θα πει σχέδιο και προοπτική! Αμ πώς!

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΕΧΟΥΝ ΚAI ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ… ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ

Πάει κι έρχεται στη Μόσχα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βέβαιος ότι έχει στα χέρια του τη λύση στο ελληνικό πρόβλημα! Αν συνεχίσουν να μας εκβιάζουν οι δανειστές μας, σου λέει, εμείς θα πάμε με τους Ρώσους! Εμείς να πάμε, υπουργέ μου, αυτοί θα… πάνε μαζί μας; Και δώσ’ του οι συζητήσεις και οι… όπου να ’ναι υπογραφές για μελλοντικές συμφωνίες, που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο. Η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανόν, λέει, να υπογράψει μνημόνιο με τη Ρωσία
–μνημόνιο; τι λέξη, υπουργέ μου!– για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Πετρούπολη εντός του μήνα, όπου θα συμμετάσχει μεγάλη ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πριν πέσουν οι υπογραφές μάλιστα, ο Λαφαζάνης έχει ήδη λύσει και το θέμα της χρηματοδότησης! Θα συμμετάσχει, λέει, στην κατασκευή και τη διαχείριση του έργου ελληνική κρατική εταιρεία και το θέμα της χρηματοδότησης έχει λυθεί. Αυτά λέει τουλάχιστον στους Ρώσους, γιατί εμείς εδώ δεν έχουμε ιδέα! Το μόνο που θυμόμαστε είναι τις προηγούμενες αισιόδοξες δηλώσεις του Λαφαζάνη για τον αγωγό και τη συμφωνία με τους Ρώσους, με τους τελευταίους ουσιαστικά να δηλώνουν άγνοια!

Πάντως, το να δίνει συνεντεύξεις στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και να τα «χώνει» στην Ευρώπη και τους Θεσμούς, μάλλον το θεωρεί έξυπνη… στρατηγική ο Λαφαζάνης! Δεν εξηγείται αλλιώς! Οι Ρώσοι να τον ρωτούν για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και αυτός να απαντά ότι οι πιστωτές μας θέλουν να μας προκαλέσουν οικονομική ασφυξία, ώστε να μας αναγκάσουν να αποδεχθούμε μια συμφωνία με απαράδεκτα μέτρα! Αυτοί που τους ζητάμε δανεικά, δηλαδή! Ωραία τα λέτε!

Πάντως, επιμένει ότι, αν τα «σπάσουμε» με τους εταίρους μας, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά εναλλακτικών δρόμων, λέει, που μπορούμε να ακολουθήσουμε! Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει από ρωσικού εδάφους, όπως είπε, αυτούς τους «περίφημους» εναλλακτικούς δρόμους! Γιατί; Γιατί απλούστατα, λέει, τους γνωρίζουν άπαντες και «όλοι κατανοούν απολύτως τι μπορούμε να κάνουμε»! Πώς δεν γνωρίζουμε, καλέ; Να βγούμε από το ευρώ, να «κόψουμε» δραχμές ως επίσημο νόμισμα, ρούβλια ως… εναλλακτικό και όλοι μαζί να βαράμε τα προεκλογικά σας νταούλια, πριν πέσουμε από το Ζάλογγο!

Τα σχόλια είναι κλειστά.