Ειδησεογραφικό site

Στο Πέταλο 6 Ιουνίου 2014

122

Η ΓΝΩΣΤΗ λενινιστική πολιτική ρήση: «Σε μια συμμαχία, πάντα ο ένας κάνει το άλογο κι ο άλλος τον καβαλάρη» στοιχειώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Αλέξη, αδυνατεί να οικοδομήσει συμμαχίες με προοπτική την κυβερνητική εξουσία. Το πρόβλημα αναδείχτηκε σε όλο το μεγαλείο του στις εκλογές, όπου η ένδεια πολιτικής συμμαχιών ήταν εμφανής.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ Αλέξης γνωρίζει καλά την «αχίλλειο πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών και επιχειρεί διά της περικυκλώσεως από το εξωτερικό να εισαγάγει το θέμα των συμμαχιών χωρίς αριστερίστικες παρεκκλίσεις και διαφωνίες. Προς τούτο επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες και εκπαιδεύτηκε στις μυστικές διαβουλεύσεις με τους συνυποψηφίους του για την προεδρία της Κομισιόν.
ΣΤΗ «ΦΩΛΙΑ» του ευρωπαϊκού… λύκου, τις Βρυξέλλες, συναντήθηκε και συνομίλησε με τους υποψηφίους των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ και των Πρασίνων Σκα Κέλερ, επιχειρώντας να πλασαριστεί στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Ασκήσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους για τη μεγάλη ρεαλιστική στροφή και τη συνεργασία με όσους επί ελληνικού εδάφους πυροβολεί ως μερκελιστές;
ΑΠΟ ΤΗΝ επομένη των εκλογών, όταν η ανατροπή πήρε αναβολή, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τους Σοσιαλιστές, για να εκλεγεί ένας προοδευτικός πρόεδρος της Κομισιόν, αρκεί οι Σοσιαλδημοκράτες να αποκηρύξουν τη σύμπλευσή τους με την πολιτική λιτότητας που προωθεί το Βερολίνο.

«Σ’ ΕΣΕ ΤΟ λέω, πεθερά, για να τ’ ακούσει η νύφη» αναφέρει η λαϊκή παροιμία και κάτι τέτοιο κάνει και ο Αλέξης, αφού δεν έχει την τόλμη να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας στους εγχώριους συντρόφους του σχετικά με το έλλειμμα συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και την απομόνωσή του στο αριστερό άκρο της πολιτικής ζωής. Στις φιλότιμες προσπάθειές του, οι οποίες προς το παρόν πέφτουν στο κενό, έχουν προστρέξει και άλλοι σύντροφοι, όπως οι Γ. Δραγασάκης, Δ. Παπαδημούλης και Σ. Κοντονής.

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ εγκέφαλος της Κουμουνδούρου, Γ. Δραγασάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και σε μια σπάνια εσωκομματική παρέμβασή του αναφέρθηκε στις δυσκολίες ή, κατ’ άλλους, στο ακατόρθωτο του εγχειρήματος για κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ως παράδειγμα το στραπάτσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επισημαίνοντας ότι «όχι μόνο θα είχαμε καλύτερη προγραμματική προετοιμασία, αλλά κυρίως θα είχαμε χτίσει ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες από τα κάτω» και προειδοποίησε την ηγεσία για τον ανασταλτικό ρόλο των συνιστωσών.

Αυτό ήταν ταβανόπροκα για την αδυναμία της ηγεσίας να επιβάλει μια άλλη στρατηγική συμμαχιών και να προετοιμάσει ένα σοβαρό και συνεκτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Και έρχεται αμέσως μετά η συνέντευξη εκ των υπευθύνων της επικοινωνιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, του Ανδρέα Καρίτζη, να επιβεβαιώσει το χάσμα απόψεων στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου. Ο κ. Καρίτζης έκανε λόγο για μοναχική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, έως ότου ωριμάσουν οι κοινωνικές προϋποθέσεις για την κατάληψη… της εξουσίας.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ αποτελούν προμηνύματα για την επερχόμενη σύγκρουση εντός του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ ευρωπαϊστών και δραχμολάγνων αντιευρωπαϊστών, που θα λάβει άλλες διαστάσεις μετά τη διάλυση της ΔΗΜΑΡ και το φλερτ στελεχών της Αγίου Κωνσταντίνου με την Κουμουνδούρου. Εκεί θα παιχτεί και η επόμενη πράξη ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ στην κορυφή υποκρύπτουν το ρήγμα μεταξύ του κομματικού και του εκλογικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Το αριστερίστικο κομματικό απαράτ φαντασιώνεται κυβέρνηση της Αριστεράς με πόλεμο στο ευρώ, απομονώνοντας τον Αλέξη από τις διεργασίες στα κόμματα του δημοκρατικού και προοδευτικού τόξου.

ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνία, που έστειλε μήνυμα για ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, ειδικά τώρα που η επικείμενη τακτοποίηση του δημόσιου χρέους θα επιβάλει εθνική συναίνεση και συμφωνία όλων των υπαρκτών κομμάτων με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.

ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας για τη νίκη με σχεδόν 4 μονάδες από τη ΝΔ, αλλά η εικόνα στην Κουμουνδούρου θυμίζει περισσότερο παιδική χαρά και όχι κόμμα εξουσίας.

ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ τα πράγματα από την αρχή, για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς συμβαίνει. Σχεδόν ένα μήνα πριν από την αναμέτρηση της 25ης Μαΐου, η εντολή που έδωσε ο Αλέξης ήταν να σταματήσει η εσωστρέφεια, δηλαδή να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, γιατί η ΝΔ πλησίασε σε απόσταση αναπνοής.

Η ΕΝΤΟΛΗ τηρήθηκε κατά γράμμα, οι σύντροφοι έβαλαν τα σπαθιά στα θηκάρια τους και ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια μεγάλη νίκη. Επειδή όμως πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι, είπαν να χαρούν τη νίκη, επιστρέφοντας στις ένδοξες ημέρες του παρελθόντος, αλλά έκαναν και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ Βαβέλ.

Η ΑΡΧΗ έγινε στις αρχές της εβδομάδας, κατά τη συζήτηση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου που αφορά στο γήπεδο της ΑΕΚ. Ο βέρος αεκτζής Δημήτρης Στρατούλης και ο Γιώργος Πάντζας, που εξέφρασαν την επίσημη γραμμή, είπαν το μεγάλο «ναι» στο νέο ποδοσφαιρικό ναό.

ΕΛΑ ΟΜΩΣ που ο ευαίσθητος σε περιβαλλοντικά θέματα Βαγγέλης Αποστόλου είχε άλλη άποψη, με αποτέλεσμα η Κουμουνδούρου να πάρει και πάλι φωτιά. Τι είπε; Ότι πρέπει να αποσυρθούν τα άρθρα 81 και 82, που είναι η καρδιά του νομοσχεδίου. Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε είναι ότι δίνουν τη δυνατότητα αποκοπής τμημάτων από πάρκα και άλση σε όλη την Ελλάδα. Στην ουσία δηλαδή διαφώνησε με την κατασκευή του γηπέδου της Ένωσης.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ένας δεν αρκεί για να δημιουργήσει θέμα, είπε να δώσει χείρα βοηθείας και η νεοεισελθούσα στη Βουλή –η original όχι αεκτζού, αλλά τσιπρική κατά δήλωσή της– Ελένη Αυλωνίτου, έτσι για να ακουστεί λίγο και το δικό της το ονοματάκι. Έψεξε λοιπόν την παλιά καραβάνα Αποστόλου, λέγοντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να αποδείξει πως, όταν δεν μπορείς να διαφωνήσεις επί της ουσίας, δικαιούσαι να διαφωνείς με τον εαυτό σου.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ; Ότι με το σχέδιο απεμπολείται το 15% που δικαιούται η Ερασιτεχνική ΑΕΚ από τα εμπορικά έσοδα, περίπου δηλαδή 500.000 ευρώ ετησίως. Γιατί το είπε; Σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, για να μαζέψει κανένα αριστερίστικο ψηφαλάκι, το οποίο δεν βλέπει με καλό μάτι τη… δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε ποδοσφαιρικά ζητήματα.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ στην παιδική χαρά της Κουμουνδούρου ζουν τον ύπνο του δικαίου και ονειρεύονται δόξες και μεγαλεία εξουσίας τάζοντας τα πάντα στους πάντες, ο Αλέξης είπε να στείλει το λογαριασμό σε ορισμένους, μήπως και συνετίσει τους υπόλοιπους. Ποιοι θα είναι αυτοί; Μα φυσικά ο γραμματέας Δημήτρης Βίτσας και ο υπεύθυνος για την αυτοδιοίκηση Κώστας Πουλάκης. Τι τους χρεώνει; Λάθος επιλογές σε πρόσωπα, με αποτέλεσμα σε πολλές κρίσιμες περιφέρειες και δήμους ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει μικρότερα ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Από το ταμείο μπορεί να μην περάσουν, αλλά την καρατόμηση δεν πρόκειται να τη γλιτώνουν.

Η ΖΩΗ μπορεί να είναι ωραία στην παιδική χαρά της Κουμουνδούρου, αλλά σύντομα θα πέσει βόμβα, που θα κάνει μεγάλο θόρυβο. Όπως πληροφορείται το «Καρφί», ο Π. Λαφαζάνης, που δεν μιλούσε για να μην κατηγορηθεί ότι ο ίδιος και η Αριστερή Πλατφόρμα υπονομεύουν το δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, ετοιμάζει χτύπημα στον Αλέξη Τσίπρα. Γράφει μανιφέστο, με το οποίο θα καλεί τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα να ξεκαθαρίσουν εάν είναι με τον αριστερό ριζοσπαστισμό ή με τη δεξιά σοσιαλδημοκρατία, που ρέπει στην παλιά πασοκοκρατία, για να κατακτήσει τα ανάκτορα του Μαξίμου.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πολλά στελέχη, όπως ο Τάσος Κορωνάκης, είναι έξαλλα με το ρόλο των επικοινωνιολόγων του κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε βάρος των συλλογικών οργάνων. Και ακόμη πιο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τα… χώνουν στην ηγεσία για το ότι ανέθεσε την επικοινωνιακή εκστρατεία σε ένα πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον Δ. Τζιώτη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.