Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 31 Οκτωβρίου 2015

139

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρον τρίγωνο έχει σχηματιστεί στο Ποτάμι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι για την ώρα στην κορυφή, ενώ στις δύο άλλες γωνίες βρίσκονται οι Σπύρος Λυκούδης και Χάρης Θεοχάρης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν είναι ακόμη έτοιμος να αποχωρήσει από την πολιτική.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του κόμματος «Το Ποτάμι» πιστεύει ότι η υποχώρηση των ποσοστών τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν ένα συγκυριακό φαινόμενο. Και ως μόνο λάθος του αναγνωρίζει ότι δεν έθεσε όρους στον Αλέξη Τσίπρα για να ψηφίσει το μνημόνιο. «Έπρεπε να έχω κερδίσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου» εξομολογήθηκε σε συνεργάτες του…

ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ στο σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης βλέπει παντού συνωμοσίες για την ανατροπή του. Πιστεύει ότι ο Σπύρος Λυκούδης θέλει να διασπάσει το Ποτάμι και να πάει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όπου θα τον ακολουθήσουν ο Γρηγόρης Ψαριανός και τα υπόλοιπα στελέχη που προέρχονται από την Κεντροαριστερά.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΓΙΑ τον Χάρη Θεοχάρη πιστεύει ότι θέλει να του πάρει ολόκληρο το κόμμα. Κάποιοι στο περιβάλλον του υποστηρίζουν ότι έχει και πληροφορίες πως ο πρώην γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων ανέπτυξε επαφές με την τρόικα, από την οποία έχει πάρει και το χρίσμα!

ΟΣΟΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ αυτές τις πληροφορίες έχουν αναπτύξει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία το Ποτάμι υπό τον Χάρη Θεοχάρη θα ενταχθεί ή στη ΝΔ ή σε ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα, από τη στιγμή που η Συγγρού οδηγηθεί στη διάσπαση. Για αυτόν τον λόγο θεωρούν κρίσιμη την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ, ένα δεδομένο που θα προστεθεί λίγες ημέρες πριν από το δικό τους συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο…

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ «Πού το πάει ο Γιώργος Παπανδρέου;» απασχολεί όλο και περισσότερους στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Όχι επειδή προσβλέπουν στην επιστροφή του, αλλά γιατί αντιλαμβάνονται πως ο γιος του ιδρυτή του Κινήματος έχει προσωπικές δυνάμεις που είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμες στην παρούσα συγκυρία.

ΣΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ Τρικούπη πιστεύουν ότι σήμερα ο Γιώργος είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στο ΠΑΣΟΚ. Και δεν μπορεί να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ όσο είναι εκεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο πλαίσιο αυτό, είδαν με ενδιαφέρον τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν (Παραπολιτικά, parapolitika.gr) πως ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι ένα από τα ονόματα που παίζουν για τη διαδοχή του… γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Παπανδρέου έχει τη στήριξη του Ιδρύματος Κλίντον και είναι πιθανό να μπορέσει να αποσπάσει και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Αν συμβεί αυτό, είναι προφανές ότι θα ακολουθήσει και το ΠΑΣΟΚ. Το επόμενο ερώτημα που έχουν στο περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά είναι τι κάνουν οι παπανδρεϊκοί. Εκτιμούν ότι οι περισσότεροι είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και πως όσοι είναι ακόμη στην περιφέρεια του ΠΑΣΟΚ το κάνουν ελπίζοντας ότι σύντομα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα συναντηθούν…

ΓΙΑ ΜΙΑ κυβέρνηση του συνόλου των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Από εκεί που σταματά η επιρροή του ΚΚΕ και της Λαϊκής Ενότητας μέχρι τις παρυφές της Κεντροδεξιάς. Μια συμμαχία που για πολλούς είναι απαραίτητη για να ξεπεραστούν οι τεράστιες δυσκολίες που έχει μπροστά της η χώρα. Αλλιώς αντιλαμβάνονται ότι, αν αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, το μπαλάκι δεν θα επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά θα σταματήσει για μια ακόμη φορά στην πόρτα της συντηρητικής παράταξης που προχωρά με γοργό ρυθμό την ανασυγκρότησή της.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ παρατηρητές πιστεύουν ότι μπορεί σήμερα η εικόνα της ΝΔ να είναι κουραστική με τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους, αλλά, από τη στιγμή που θα προκύψει ο ένας, εκτιμούν ότι η ΝΔ θα γίνει ξανά εναλλακτική λύση. Ακόμη και αν διασπαστεί η συντηρητική παράταξη, θα προσφέρει επιλογές στους ψηφοφόρους της, πέρα από τους ΑΝΕΛ, που δείχνουν να πνέουν τα λοίσθια, και την αδιέξοδη ψήφο στη Χρυσή Αυγή.

ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΝΑ Δούρου, σας τα γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Πως είναι το πρόσωπο με τις περισσότερες πιθανότητες για το μετά. Για τη μετά Αλέξη Τσίπρα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλλον επιβεβαιωθήκαμε. Ο σύντροφός της, Γιάννης Μπενίσης, εκτός από διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, ανέλαβε και σύμβουλος επενδύσεων του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Το alter ego του πρωθυπουργού με το άλλο μισό της Ρένας Δούρου. Προφανώς είχαν δίκιο όσοι είδαν στην πρώτη νίκη της Αριστεράς στην Περιφέρεια Αττικής την ανατολή ενός νέου πολιτικού άστρου…

ΓΙΑ ΝΑ ευλογήσουμε τα γένια μας, πέσαμε μέσα και στην επιλογή του Νίκου Βούτση για την προεδρία της Βουλής. Μια βόλτα να κάνει κανείς στους διαδρόμους του Ναού της Δημοκρατίας, θα αντιληφθεί αμέσως την αλλαγή σε σχέση με την περίοδο της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ χαρούμενοι και χαλαροί, ακόμη και οι αστυνομικοί έχουν ξαναβρεί το χαμόγελό τους. Το εντευκτήριο της Βουλής έχει απελευθερωθεί από τις συνεχείς συνεντεύξεις της επιτροπής Αλήθειας για το χρέος και μπορούν πλέον οι βουλευτές και οι συνεργάτες τους να απολαμβάνουν λίγες στιγμές χαλάρωσης στους καναπέδες της αίθουσες υπό τα βλέμματα των προκατόχων της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, παρά την αποχώρηση του Γιάννη Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούλιο, ο σύμβουλός του Κορεάτης Γκλεν Κιμ παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα μέλη της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

ΜΑΛΙΣΤΑ, κατά πληροφορίες, είναι το πρόσωπο το οποίο έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονισμού ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς για την τελική σύνταξη των κειμένων που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το δεύτερο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη το απόγευμα ο Κορεάτης εθεάθη στο Χίλτον στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών…

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ τα δημοσιεύματα μπορεί να δίνουν και να παίρνουν για τις διαλέξεις και τις αμοιβές του Γιάννη Βαρουφάκη, μπορεί κάποιοι να μετρούν αντίστροφα για την 1η Νοεμβρίου και τα αποκαλυπτήρια των «1011» αλλά για τον πρώην υπουργό η ζωή κυλά χαλαρά και ξένοιαστα. Σύμφωνα με πηγή του parapolitika.gr, τις προηγούμενες ημέρες ο Γιάννης μαζί με τη Δανάη βρέθηκαν στο Λονδίνο, όπου απόλαυσαν θέατρο και χαλαρά ποτάκια…

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ με αφορμή τον «θόρυβο» που έχει ξεσπάσει γύρω από τη διαγραφή χρέους ύψους 4.000 ευρώ, που χρωστούσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, για κατανάλωση νερού εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για διαρροή. Τώρα γιατί άλλοι πολίτες σε όλη τη χώρα ταλαιπωρούνται για χρόνια, τι να πει κανείς; Προφανώς οι άλλοι δήμοι δεν θα έχουν τόσο παρατηρητικά συνεργεία όσο ο Δήμος Αίγινας.

«ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ του κ. Φλαμπουράρη για μείωση των κυβικών που έχουν καταγραφεί από το υδρόμετρό του και διόρθωση των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί, αφορά την περίπτωση διαρροής, η οποία διαπιστώθηκε από τεχνικό συνεργείο του δήμου μας μετά από ειδοποίηση που είχε από περιοίκους. Το συνεργείο, αφού διαπίστωσε τη διαρροή, προέβη σε προσωρινή διακοπή της υδροδότησης και στη συνέχεια ενημερώθηκε ο κ. Φλαμπουράρης σχετικά». Είδατε και τι καλούς γείτονες έχει ο υπουργός…

ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ έκπληξη περίμενε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έγινε παππούς, αφού η κόρη του γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, 2.840 κιλών, στο μαιευτήριο «Ιασώ». Αυτός είναι και ο λόγος που αναχώρησε εσπευσμένα από τη Θεσσαλονίκη. Να τους ζήσει!

ΝΕΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ εξέλεξε το Κεντρικό Συμβούλιο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ), στην 9η σύνοδό του. Ο Νίκος Αμπατιέλος είναι 29 χρόνων, απόφοιτος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μεγάλωσε στον Πειραιά και οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 2001.

ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ του ΚΣ της ΚΝΕ από το 9ο Συνέδριό της, το 2006, και μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου από το 2011. Ο απερχόμενος γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με απόφαση της ΚΕ, αναλαμβάνει «νέα καθήκοντα στη δουλειά του Κόμματος».

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ του κατοικία οδηγήθηκε ένας από τους άνδρες της προσωπικής φρουράς του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός ιδιαίτερα συγκινημένος παραβρέθηκε στην κηδεία του και συμπαραστάθηκε στους συγγενείς του για την απώλειά τους. Ο άνδρας της προσωπικής του φρουράς ήταν μόλις 28 ετών, υπηρετούσε στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας Επισήμων της ΕΛΑΣ και ήταν συνοδευτικός με μηχανή στη φρουρά του πρωθυπουργού. Ο αστυνομικός, κινούμενος με τη μηχανή του προς τη Λεωφόρο Φυλής, γλίστρησε και πέφτοντας στο οδόστρωμα χτύπησε το κεφάλι του σε εικονοστάσι που ήταν στην άκρη του δρόμου.

ΦΙΛΗΣ: ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ

Την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2015 έως και το κλείσιμο της Βουλής τον περασμένο Αύγουστο, ο Νίκος Φίλης, από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ήταν στον πυρήνα εξουσίας του Αλέξη Τσίπρα και στην πρώτη γραμμή της «μάχης» με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και πέτυχε απόλυτα σε ό,τι αποστολές και αν του ανατέθηκαν. Για αυτό και μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου όλοι είχαν σίγουρη την αναβάθμισή του. Οι περισσότεροι περίμεναν ότι θα οριστεί κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δημοσιογράφος, διευθυντής της «Αυγής», άνθρωπος της ζύμωσης και του διαλόγου, ήξερε και ξέρει απέξω και ανακατωτά την «πιάτσα». Και τον είχε συνηθίσει και στο περιβάλλον του ο Αλέξης Τσίπρας. Παρ’ όλα αυτά, ο Νίκος Φίλης βρέθηκε στο υπουργείο Παιδείας. Λέγεται πως το ήθελε ο ίδιος. Δεν επιθυμούσε να είναι καθημερινά κοντά στο «τζάκι», βλέποντας τον κίνδυνο να καεί στην προθέρμανση. Ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι «ολόκληρος» υπουργός. Στην ουσία είναι συνεργάτης του πρωθυπουργού. Τον συνοδεύει και ξενυχτά μαζί του. Ενώ ένα παραγωγικό υπουργείο σού δίνει τη δυνατότητα να αφήσεις το στίγμα σου. Να δημιουργήσεις το δικό σου έργο και να αλλάξεις κατηγορία πολιτικά. Από «άνθρωπος του Αλέξη» να γίνεις κορυφαίο πολιτικό στέλεχος με τη δική σου αυτόνομη πολιτική δυναμική. Κανείς δεν γνωρίζει τις φιλοδοξίες του Νίκου Φίλη. Παρότι πληθωρικός, είναι άνθρωπος που δεν ανοίγεται εύκολα. Η δημόσια εικόνα του είναι παραπλανητική. Και σίγουρα δεν τον εκπροσωπούν ούτε τα «μακαρόνια» ούτε οι «πενταροδεκάρες»…

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΧΕΙ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ

Ο Αλέξης Μητρόπουλος ήταν ο πρώτος που έκλεισε πίσω του την πόρτα της ισχυρής ακόμη Χαριλάου Τρικούπη και κατέβηκε με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Είναι ο άνθρωπος που άνοιξε τον χορό των προσχωρήσεων στην Κουμουνδούρου και ο οποίος έστρωσε το χαλί για να είναι σήμερα περιφερειάρχης Αττικής η Ρένα Δούρου. Επιπλέον, με τις καθημερινές εμφανίσεις του στα ΜΜΕ αποδόμησε, τεκμηριωμένα, τις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων στο ασφαλιστικό. Παρ’ όλα αυτά, μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου δεν μπήκε στην κυβέρνηση. Περιορίστηκε στη θέση του α΄ αντιπροέδρου της Βουλής. Επιλογή που αποδείχθηκε «λίρα 100» για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς είχε στο προεδρείο τον κατάλληλο άνθρωπο για αντιμετωπίσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και πέτυχε και αυτός στην αποστολή του. Αλλά ξαφνικά ήρθε ξανά στη δημοσιότητα η υπόθεση της φοροδιαφυγής 1 εκατ. δολαρίων που τον κυνηγά για περισσότερα από 15 χρόνια. Και βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίων. Στο περιβάλλον του μιλούν ανοιχτά για «συμβόλαιο εξόντωσης». Γιατί έλεγε ανοιχτά τους προηγούμενους μήνες ότι η κυβέρνηση υπέγραφε ένα νέο μνημόνιο. Γραμμή που υπερασπίζεται και σήμερα. Με καθημερινές παρεμβάσεις αποδομεί το αριστερό, πλέον, μνημόνιο. Και για πολλούς ετοιμάζει τις «μετοχές» του για την ηγεσία της Λαϊκής Ενότητας, καθώς είναι προφανές ότι Λαφαζάνης και Κωνσταντοπούλου δεν αποτελούν ηγετικά πρότυπα για τους πολίτες. Ή για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού χώρου που θα στεγάζει το σύνολο των αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.