Ειδησεογραφικό site

Στο Πέταλο 31 Μαΐου 2014

114

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΕΣ προβλέψεις έπεσαν έξω, κυριολεκτικά κατακρημνίστηκαν, και τώρα όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας –με τη βοήθεια των εκλογικών αναλυτών– επεξεργάζεται τα αποτελέσματα ανά περιφέρεια και τμήμα για να δουν τι έφταιξε.
Και αν στο Μαξίμου αγωνιούν για την επόμενη μέρα του ανασχηματισμού, στην Κουμουνδούρου σκίζουν χαρτιά και… laptop για να διαπιστώσουν τι έφταιξε που δεν έπιασαν ούτε το ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2012. Ωστόσο η πραγματική αγωνία τους αφορά την ανυπαρξία συμμαχιών.

ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ εκλογές απέδειξαν περίτρανα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να οικοδομήσει συμμαχίες στις τοπικές κοινωνίες. Στήριξε καθαρά κομματικά ψηφοδέλτια, τα οποία δεν μπόρεσαν να βρουν ούτε μια ψήφο πέραν των κομματικών συριζαίων ψηφοφόρων. Γι’ αυτό και η αδυναμία να χτυπήσουν επί ίσοις όροις το β’ γύρο, πλην Αττικής, όπου η μάχη είχε καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά.

ΚΑΙ ΑΝ στις τοπικές εκλογές το συμπέρασμα είναι απογοητευτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, στις ευρωεκλογές είναι εξόχως ανησυχητικό για το κυβερνητικό μέλλον της Κουμουνδούρου, η οποία για άλλη μια φορά διαπίστωσε ότι κινείται στην κοινοβουλευτική βεντάλια χωρίς συμμάχους. Την αγωνία αυτή εξέφρασε το βράδυ των εκλογών και ο Αλέξης, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα, μίλησε για μια «πλατιά, πατριωτική και προοδευτική συμμαχία».

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι μπορεί να φτάσει στην πηγή, βλέπε πρωτιά στις εθνικές εκλογές, αλλά να μη γευτεί την κυβερνητική εξουσία, ελλείψει κυβερνητικών εταίρων. Ειδικά τώρα που οι ΑΝΕΛ καταποντίστηκαν και ο πραγματικός εν δυνάμει σύμμαχος της Κουμουνδούρου, η ΔΗΜΑΡ, εξαφανίστηκε. Στο έτερο άκρο, το αριστερό, οι δραχμοφόροι σύμμαχοι του Λαφαζάνη πνέουν τα λοίσθια, με ποσοστά που κινούνται σε δεκαδικά ψηφία.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ στρατηγικής συμμαχιών απασχολεί το επιτελείο του Τσίπρα αρκετό καιρό και προς τούτο έχουν δημιουργηθεί άτυποι δίαυλοι επικοινωνίας με στελέχη όμορων χώρων, βλέπε ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ακόμη και με παράγοντες της Κεντροδεξιάς, για την αναζήτηση εθνικών λύσεων σε περίπτωση μείζονος κρίσης. Ωστόσο τροχοπέδη στις διεργασίες αποτελεί η στάση της Αριστερής Πλατφόρμας και των αριστερίστικων συνιστωσών.

ΜΠΟΡΕΙ ο Αλέξης να είναι έτοιμος από καιρό να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά καμιά δεκαριά βουλευτές, που εκφράζουν αριστερίστικες απόψεις, τον κρατούν δέσμιο υπό την απειλή του ενδεχομένου εσωκομματικής σύγκρουσης και –γιατί όχι– διάσπασης. Όσο οι προτροπές από τα κεντροαριστερά για εθνική συνεννόηση και συνεργασία θα πληθαίνουν, βλέπε Παπανδρέου, Βενιζέλο, τόσο οι απειλές των αριστεριστών της Κουμουνδούρου θα εντείνονται.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ δεν βάζουν μυαλό ούτε μετά το στραπάτσο που έφαγαν από τη σταυροδοσία εκλογής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός της ιστορικής πρωτιάς του Μανώλη Γλέζου, η ανάλυση της σταυροδοσίας αναδεικνύει σε κερδισμένους τους πασοκογενείς και τους υποψηφίους εκτός κομματικών τειχών. Στους μεγάλους χαμένους, τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού, αλλά και η Αριστερή Πλατφόρμα του Λαφαζάνη.
ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ του κομματικού μηχανισμού και του Λαφαζάνη πάτωσαν, αφού ούτε ο Ν. Χουντής –σύμφωνα με τα έως σήμερα αποτελέσματα– δεν καταφέρνει να επανεκλεγεί, ενώ όλα τα στελέχη που προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα καταποντίζονται, όπως ο Α. Καλύβης, ο Γ. Τόλιος και η Σόφη Παπαδόγιαννη. Εκτός Ευρωβουλής και ο εκλεκτός του κομματικού μηχανισμού, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός.

ΧΑΣΤΟΥΚΙ στην ηγετική ομάδα, αφού η σταυροδοσία απέδειξε ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν για νέα πρόσωπα κοινωνικά καταξιωμένα και αφήνουν πίσω επιλογές του κομματικού σωλήνα, που προωθεί η Κουμουνδούρου προς πείσμα των καιρών και ικανοποίηση των εσωκομματικών συσχετισμών.

Η ΕΒΙΤΑ… ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ
Αναμφισβήτητα είναι η μοναδική νικήτρια των εκλογών, αφού κατάφερε –κόντρα στις δημοσκοπικές προβλέψεις– να κερδίσει τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Η Ρένα Δούρου αποτέλεσε τη σωσίβια λέμβο του Αλέξη, καθώς έσωσε τα προσχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ με την κατάκτηση της Περιφέρειας Αττικής. Αναδεικνύεται όμως και σε κρίσιμο κρίκο για την κυβερνησιμότητα της Κουμουνδούρου, αφού τα δείγματα γραφής στη διακυβέρνηση της περιφέρειας θα δώσουν το στίγμα για το πώς θα πολιτευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν και εφόσον καταλάβει το Μαξίμου. Ωστόσο τα πρώτα δείγματα από την περιφερειάρχη μάς κάνουν να αμφιβάλουμε για το πόσο θα ανταποκριθεί στο ρόλο της, καθώς μεγαλύτερη σημασία δίνει στην εμφάνισή της παρά στην ουσία των πράξεών της. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο αλά Άκη ζεϊμπέκικο της νίκης –λογικό ήταν, αφού είχε μεθύσει με το γλυκό πιοτό της νίκης–, ούτε στον αλά Εβίτα Περόν χαιρετισμό της προς τα πλήθη στα Προπύλαια, αλλά στο επιμελημένο στήσιμο στις κάμερες έξω από το παραβάν της κάλπης. Περισσότερο φαίνεσθαι παρά ουσία, Ρένα, και ελπίζουμε τα φαινόμενα να απατούν.

ΣΑΝ ΠΟΛΥ να βιάζονται οι περί τον πρώην πρόεδρο του Πολυκλαδικού Λυκείου Αμπελοκήπων και νυν πρόεδρο των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να τον δουν να εισέρχεται θριαμβευτής στο Μέγαρο Μαξίμου. Ούτε κλητήρας σε υπουργείο δεν έχει κάνει ακόμη… Μόνο ο Κωστάκης ο Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός χωρίς να έχει θητεύσει σε κυβερνητικό πόστο και είδαμε τα αποτελέσματα: Έλλειμμα στο 15,5% με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυστηρή επιτήρηση και μνημόνια.

ΦΥΣΙΚΑ και δεν απαξιώνουμε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Όμως άλλο ευρωκάλπες και άλλο εθνικές εκλογές. Γιατί τότε οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση. Στο κάτω κάτω, έχει παγιωθεί ως νοοτροπία στην κοινωνία (μόνο την ελληνική, γιατί στην Ευρώπη έχουν άλλα κριτήρια) ότι με τις ψήφους στις κάλπες των ευρωεκλογών ο λαός στέλνει μηνύματα στην κυβέρνηση, ότι κάτι δεν του αρέσει και θέλει να αλλάξει.

ΠΟΙΟΙ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές; Τα αποτελέσματα ανά εκλογική περιφέρεια αποτελούν το καλύτερο εργαλείο. Πρώτοι και καλύτεροι οι ψηφοφόροι της Β’ Αθηνών, της Κρήτης, της Αχαΐας και της Ηλείας, που ήταν τα παραδοσιακά κάστρα του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν όσοι είχαν ευνοηθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που ακόμη και σε πολιτικά δύσκολες εποχές για το Κίνημα δεν έβαζαν νερό στο κρασί τους και το υποστήριζαν.

ΤΩΡΑ ΠΟΥ χάνουν τα προνόμια, τα οποία το ΠΑΣΟΚ τους είχε δώσει, κουνάνε μαντίλι και ψηφίζουν τις συνιστώσες. Κι ας μην έχει κυβερνητικό πρόγραμμα η Κουμουνδούρου, κι ας μην ξέρουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μοιράζουν δυο γαϊδάρων άχυρα…

ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους δώσει πίσω τα χρυσά κουτάλια με τα οποία έτρωγαν και ότι οι μικρομεσαίοι θα ξαναζήσουν το όνειρο της δανεικής ευημερίας. Έτσι είναι αν έτσι νομίζουν, αλλά η πραγματικότητα (που είναι πολύ διαφορετική) διδάσκει το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Το κράτος, όποιος κι αν το διαχειρίζεται, δεν έχει πια να δώσει. Η αγελάδα δεν βγάζει άλλο γάλα, όσο κι αν προσπαθούν οι του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν το άσπρο μαύρο τάζοντας τα πάντα σε όλους.

ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ένδεια του Τσίπρα την επιβεβαιώνουν και χιλιάδες πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί που ευνοήθηκαν από τη δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ ξέχασαν τα μεγάλα οράματα και όσα επιτεύγματα έγιναν στη χώρα από το μεγάλο Κίνημα του Ανδρέα. Παράδειγμα, τα αποτελέσματα στην Κρήτη. Τι άλλαξε μέσα σε τόσο λίγα χρόνια σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, όπου ακόμη και η πέτρα δίνει ζωή, και το πράσινο νησί και άλλοτε κάστρο του ΠΑΣΟΚ έδωσε την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ;

ΤΑ ΚΑΛΟΜΑΘΗΜΕΝΑ παιδιά, τα οποία τόσα χρόνια με τη φραπεδιά σιτίζονταν από τον κρατικό κορβανά, δεν μπορούν να κάνουν υπομονή, ούτε να εργαστούν για να βγούμε από την κρίση. Δεν έχουν την υπομονή των αδελφών Κυπρίων, οι οποίοι, αφού την… πάτησαν με το «κούρεμα» των καταθέσεων, υπερψήφισαν το μνημονιακό ΔΗΣΥ και καταψήφισαν το αντιμνημονιακό ΑΚΕΛ.

ΟΥΤΕ ΜΕ τους «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» Ιταλούς δεν μπορούν να συγκριθούν, οι οποίοι στηρίζουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησής τους για να μη βρεθούν στη δική μας θέση, που ακούμε μεταρρύθμιση και φοβόμαστε όπως ο διάολος το λιβάνι. Δεν ακούν τις σειρήνες των συριζαίων και των Λαζόπουλών τους, αλλά κάνουν την ύστατη προσπάθεια να σώσουν τη χώρα τους.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ
Όνειδος για το πολιτικό σύστημα η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε τρίτη πολιτική δύναμη, με συγκεκριμένη κοινωνική βάση που δεν περιορίζεται μόνο στα σώματα ασφαλείας, με τα υψηλά ποσοστά που παρουσιάζει στους αστυνομικούς. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων οδηγεί σε απογοητευτικά συμπεράσματα για την αποδοχή της ΧΑ σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη στροφή τους προς τη Χρυσή Αυγή υποστηρίζοντας ότι δεν απολύει εργαζομένους, ούτε «κόβει» μισθούς και συντάξεις. Δεν τους ενοχλεί ότι είναι ναζιστές με χαρακτηριστικά συμμορίας; Άλλοι λένε ότι πήγαν προς το άκρο της Δεξιάς όπως έκαναν πολλοί Ευρωπαίοι, για παράδειγμα οι Γάλλοι, που ψήφισαν τη Λεπέν. Και τι σχέση έχει η κοσμική Ακροδεξιά της Λεπέν με τα εγχώρια ναζιστικά μορφώματα και τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής; Υψηλά τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και στην Κρήτη, πλην Ανωγείων. Προφανώς ορισμένοι ανεγκέφαλοι απόγονοι εκείνων που έδωσαν το αίμα τους για να μην πέσει στα χέρια των ναζιστών η Κρήτη ξέχασαν τις θυσίες των προγόνων τους, γιατί για τους νεότερους έχουν μεγαλύτερη σημασία ο μισθός, η θεσούλα και η επιδότηση…

Τα σχόλια είναι κλειστά.