Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 3 Οκτωβρίου 2015

105

ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ξεκαθαρίζουν τα πώς και τα γιατί της νέας κυβέρνησης. Βούτσης και Κουρουμπλής τοποθετήθηκαν στη Βουλή και στο υπουργείο Εσωτερικών για τον ίδιο ακριβώς λόγο: για να χειριστούν το θέμα του εκλογικού νόμου και τις συζητήσεις με τα υπόλοιπα κόμματα για το θέμα αυτό. Όπως θα θυμάστε, στο «Πέταλο» πριν από μία εβδομάδα γράφαμε αναλυτικά για τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με την Κεντροαριστερά. Το σχέδιο ξεκίνησε να υλοποιείται…

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ θα είναι περισσότερο αναλογικός με μικρότερο μπόνους για το νέο κόμμα και μεγαλύτερο (για την ακρίβεια, θα αυξάνεται) για τους συνασπισμούς κομμάτων και τις εκλογικές συμμαχίες. Ακριβώς το αντίθετο από τον προηγούμενο δηλαδή, που προσέφερε το μπόνους μόνο στο πρώτο κόμμα αποκλείοντας τους προεκλογικούς «αρραβώνες». Το νέο σύστημα δεν θα προωθεί απλώς τη μετεκλογική συγκόλληση κομμάτων για να προκύπτει κυβέρνηση, αλλά την προεκλογική στη βάση κοινών προγραμμάτων και στόχων…

ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ κατεύθυνση είναι προφανές πως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι θα αντιδράσουν θετικά. Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης έχουν κατά καιρούς θέσει το ζήτημα του εκλογικού και έχουν εγκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν υλοποίησε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου την πάγια δέσμευση της Αριστεράς για απλή αναλογική.

ΤΟ ΝΕΟ σύστημα θα βασίζεται σε αυτήν, αλλά θα δίνει και λύσεις διακυβέρνησης, δεδομένης της πολυδιάσπασης πλέον του πολιτικού συστήματος. Τα κόμματα θα μπορούν να διατηρούν την αυτοτέλειά τους, αλλά θα έχουν κίνητρο να συνάπτουν συμμαχίες, για να μπορούν να κερδίζουν το νέο μπόνους, που θα θεσπιστεί, και να αναλαμβάνουν έτσι την ευθύνη της διακυβέρνησης…

ΓΙΑ ΤΗΝ ακρίβεια, τις επιπλέον έδρες θα τις μοιράζονται τα κόμματα που θα συγκροτούν τελικά κυβέρνηση και όχι το πρώτο, το οποίο αποκτά έτσι ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Ακόμη και το πρώτο κόμμα, αν θέλει το μπόνους, θα πρέπει να συνεργαστεί, μοιράζοντας με τους εταίρους του όχι μόνο την εξουσία αλλά και την κοινοβουλευτική δύναμη.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα σύστημα, μια ιδέα, που στόχο έχει να προωθήσει τη συνεργασία και να αμβλύνει την αντιπαράθεση των κομμάτων, ειδικά στα θέματα που όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί πως επί της ουσίας συμφωνούν και ότι στήνουν καβγάδες απλά και μόνο για να κρατούν χαρούμενους τους φανατικούς οπαδούς τους…

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ως προς το νέο σύστημα είναι οι επιτελείς της ΝΔ. Στο περιβάλλον του Βαγγέλη Μεϊμαράκη θεωρούν ότι η κυβέρνηση προωθεί το συγκεκριμένο θέμα ως αντιπερισπασμό στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και για να ανακόψει την πορεία της ΝΔ προς την κυβέρνηση.

ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ θεωρούν δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει ήδη την επόμενη μέρα, όταν ο ίδιος θα βρίσκεται στη δεύτερη ή και την τρίτη θέση και η ΝΔ στην πρώτη. Θεωρούν, δηλαδή, πως στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχουν ήδη αποδεχτεί την ιδέα ότι αυτή τη φορά δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τη φθορά από την άσκηση της εξουσίας και την ήττα στις επόμενες εκλογές…

ΤΟ ΘΕΜΑ του εκλογικού νόμου επηρεάζει και τα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ. Η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να κάνει πολιτικό απολογισμό, όταν ολοκληρωθεί η δίκη στελεχών της. Θα πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι ένα κόμμα που θα βρίσκεται στο περιθώριο ή αν θα αλλάξει πολιτικό λόγο και πρακτικές στον βαθμό που μπορεί να συμβεί αυτό. Και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που παραλίγο να βρεθούν εκτός Βουλής από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Για την ακρίβεια, ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να βρει κάποιον άλλον λόγο από το «όχι στο μνημόνιο», για να διατηρήσει στη ζωή το κόμμα του. Δεδομένου ότι έχει ήδη πει «ναι σε όλα» στην ψηφοφορία του περασμένου Αυγούστου…

ΕΚΕΙ ΟΜΩΣ που το παρασκήνιο έχει ήδη πάρει φωτιά είναι στην Κεντροαριστερά. Στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι συγκροτούν ήδη έναν χώρο που τελεί υπό αναδιάρθρωση. Μπορεί τα στελέχη του Ποταμιού να λένε ότι δεν θέλουν να συναντηθούν με το παλιό, ωστόσο γνωρίζουν ότι η μοναχική πορεία είναι αδιέξοδη. Ήδη ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γρηγόρης Ψαριανός συνομιλούν με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος κατάφερε να βάλει τη ΔΗΜΑΡ στη Βουλή συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ πολλά στελέχη, όπως οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κ.ά., ζητούν ανοικτά από τη Φώφη Γεννηματά να προχωρήσει σε ιδρυτικό συνέδριο για τη νέα σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα…

ΒΕΒΑΙΑ, με το ΠΑΣΟΚ να έχει επιστρέψει ξανά στα πράγματα, δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την προοπτική. Ή θέτουν όρους που την αποκλείουν. Για την ώρα πάντως οι διαφωνίες έχουν μείνει πίσω από κλειστές πόρτες. Τα στόματα θα ανοίξουν όταν θα γίνει συζήτηση στην κεντρική επιτροπή για το θέμα, οπότε οι διαφορετικές στρατηγικές, αν υπάρχουν, θα πρέπει να υποστηριχθούν. Με επιχειρήματα και όχι με υπονοούμενα.

ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ η Φώφη Γεννηματά έχει στρέψει τις δυνάμεις της στο να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό αντιπολιτευτικό σχήμα. Όχι για να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση, αλλά για να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ κοντά στους πολίτες σε όλα τα μέτωπα που θα ανοίξουν. Αλλού θα συμφωνεί, αλλού θα διαφωνεί με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά το σημαντικό είναι το ΠΑΣΟΚ να υπάρχει…

Η ΕΠΙΛΟΓΗ της Φώφης Γεννηματά να κρατήσει την έδρα της Β΄ Αθηνών άφησε εκτός Βουλής για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Εκτός είναι και ο Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος δεν κατέβηκε στις εκλογές, παραχωρώντας τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Εκτός σταθερά είναι και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία όμως εξέφρασε τη στήριξή της στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η… «DREAM TEAM» των εκσυγχρονιστών είναι προφανές ότι δεν θα περιμένει για πολύ. Αν η Φώφη Γεννηματά δεν ανοίξει περπατησιά για νέο κόμμα, είναι δεδομένο ότι θα το επιχειρήσουν οι ίδιοι. Νάσος Αλευράς, Κώστας Καρτάλης είναι ήδη έτοιμοι να δηλώσουν ιδρυτικά μέλη στη νέα προσπάθεια. Που θα είναι και συνέχεια του προηγούμενου, αλλά και πραγματική προσπάθεια ανανέωσης. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι ένα επιχείρημα που όλοι θα χρησιμοποιήσουν. Ο καθένας βέβαια από τη δική του οπτική γωνία…

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ σημείο στην προσπάθειά τους θα είναι το πώς θα τοποθετηθούν όσοι κρατούν τα ιδρυτικά συμβόλαια της χώρου της Κεντροαριστεράς την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κώστας Λαλιώτης και Γιώργος Παπανδρέου θα έχουν λόγο στις εξελίξεις. Ακόμη δεν είναι σίγουρο το πώς θα κινηθούν. Είπαμε, τα στόματα θα ανοίξουν, όταν θα υπάρχει λόγος. Όταν τα θέματα θα τεθούν ανοικτά και όλοι θα μπορούν να κρίνουν προτάσεις και όχι γενικόλογες ιδέες…

ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ δύσκολα θα αποφύγουν την εσωστρέφεια, καθώς βαδίζουν για το συνέδριο του Δεκεμβρίου. Ο Χάρης Θεοχάρης έχει αρχίσει να ανοίγει ηγετική περπατησιά. Είναι από τη νεότερη γενιά, τεχνοκράτης, έχει γνώση του κρατικού μηχανισμού από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών και δείχνει να αναπτύσσει και όλα εκείνα τα πολιτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να είναι κάποιος κορυφαίο στέλεχος ή αρχηγός κόμματος. Το θέμα, βέβαια, είναι ότι ο πρώην γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων δεν έχει την ακτινοβολία και τα επικοινωνιακά χαρίσματα που διαθέτει, παρά την ήττα του, ο Σταύρος Θεοδωράκης…

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ στον χώρο αποτελεί το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Συνέβη μία φορά λόγω της συγκυρίας ή κάποια στελέχη θα κινηθούν για να κρατήσουν τους ψηφοφόρους που τους επέλεξαν, περισσότερο ως ψήφο διαμαρτυρίας, στις εκλογές της 2ής Σεπτεμβρίου; Το ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί άμεσα, ειδικά όσο τα φώτα της δημοσιότητας μένουν στο πρόσωπο του αρχηγού του κόμματος.

ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ο Βασίλης Λεβέντης να απολαμβάνει την είσοδό του στη Βουλή μετά από προσπάθειες δεκαετιών. Το νέο κόμμα όμως δεν είναι πλέον το πρόσωπο που έδειχνε για χρόνια στην τηλεόραση. Έχει και άλλα πρόσωπα, βουλευτές πλέον, οι οποίοι είναι λογικό να διεκδικήσουν και αυτοί προβολή αλλά και ρόλο στις εξελίξεις. Για να μην αφήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία που τους δόθηκε να πάει χαμένη για τους ίδιους…

O ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΕΔΡΑΣΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΜΠΕΤΥΣ ΜΠΑΖΙΑΝΑ

Πολλά έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί για την Μπέτυ Μπαζιάνα. Ορισμένοι κάνουν προσπάθειες μέσω της συζύγου του πρωθυπουργού να χτυπήσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Ότι στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο, πως η σύζυγός του πήγε σε οίκο υψηλής ραπτικής για να επιλέξει φόρεμα για τη δεξίωση του Μπαράκ Ομπάμα κ.ο.κ. Μιλάμε για πρακτικές που δεν αξίζουν σοβαρού σχολιασμού και κριτικής. Δηλαδή με τι θα πήγαινε η κυρία Μπαζιάνα στο λευκό οίκο; Με τζιν παντελόνι; Τότε τι θα λέγαμε; Ότι προσβάλλει την Ελλάδα που εκπροσωπεί; Έλος πια με τον λαϊκισμό. Η σύζυγος του πρωθυπουργού είναι μια νεαρή γυναίκα που δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα για να της γίνει κριτική. Είναι χαμηλού προφίλ και κοιτά την οικογένεια και τη δουλειά της. Καλό θα είναι λοιπόν οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της δημόσιας ζωής να την αφήσουν να κάνει τη «δουλειά» της. Γιατί η οικογένεια είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του πρωθυπουργού και δεν θα μπορέσουν να τον πλήξουν μέσω αυτής. Ο άνθρωπος παντρεύτηκε το κορίτσι που αγάπησε στο σχολείο και έκαναν μαζί δύο παιδιά. Τελεία και παύλα. Παιδιά και γυναίκες πρέπει να μείνουν εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλιώς το μονοπάτι που θα βαδίσουν όλοι είναι ολισθηρό και επικίνδυνο. Αντί να χαιρόμαστε που έχουμε γυναίκες που κρατούν το σπίτι και δουλεύουν κιόλας, δεν είναι δυνατόν να τους κάνουμε και κριτική…

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ… ΚΑΜΠΑΛΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Το δεύτερο πρόσωπο της εβδομάδας δεν είναι ένα, αλλά… τρία. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αλεξιάδης συγκροτούν το οικονομικό επιτελείο και ως εκ τούτου για τις… τσέπες των Ελλήνων οι τρεις τους είναι ένα και το αυτό. Μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να καταθέσουν προϋπολογισμό, αλλά και να προχωρήσουν σε αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Όλοι ελπίζουν να μην αλλάξουν δραματικά τη ρύθμιση των 100 δόσεων που έχει προσφέρει εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία. Γιατί, αν αυξηθούν τα επιτόκια και δηλωθούν οι δόσεις με βάση και μόνο το εισόδημα, πολλοί θα βρεθούν σε αδυναμία. Γιατί τι νόημα έχει πόσα βγάζει κανείς, αν πληρώνει τα δύο τρίτα του εισοδήματός του σε τράπεζες; Αυτό πρέπει να το δουν στις εφορίες. Μη λένε, βγάζεις τριάντα, σου περισσεύουν δέκα. Είναι λάθος. Πρέπει να συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις, γιατί εκατομμύρια πολίτες κουβαλούν τα βάρη της περιόδου της ευδαιμονίας. Και δεν θέλει η κυβέρνηση της Αριστεράς να χάσουν τα σπίτια τους και τα αυτοκίνητά τους, έτσι δεν είναι; Γιατί δεν μπορεί να καλείς τους πολίτες να πληρώσουν για να σωθεί το Δημόσιο, για να σωθούν οι τράπεζες και οι καταθέσεις των άλλων και να μην τους διευκολύνεις ταυτόχρονα να καλύψουν τα δικά τους δανεικά. Δεν είναι δυνατόν να τους ζητάς να χρεοκοπήσουν στη θέση σου…

Τα σχόλια είναι κλειστά.