Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 29 Αυγούστου 2015

114

ΣΤΟ ΙΔΙΟ έργο θεατές! Λες και η προεκλογική περίοδος δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά εδώ και μήνες! Και σαν να μην έφταναν όλα όσα ζήσαμε τον τελευταίο καιρό, με τις αέναες κι αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, με το δημοψήφισμα, με την ψήφιση τελικά ενός τρίτου σκληρότερου μνημονίου, τώρα έγινε καυγάς και για την ημέρα των εκλογών, για το ποιος αιφνιδίασε ποιον και για τις διαδικασίες που έπρεπε να τηρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας!

ΤΕΛΙΚΑ, αποκτήσαμε την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό, έστω και υπηρεσιακή, που δεν είναι άλλη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Kι αυτό προς μεγάλη δυσαρέσκεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως της ΝΔ, που υποστηρίζουν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ακολούθησε τις επιταγές του Συντάγματος. Θεωρούν πως ο Προκόπης Παυλόπουλος έπρεπε, προηγουμένως, να έχει συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών, στο οποίο να συμφωνηθεί από κοινού το πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Και όλα αυτά, με ένα μεταναστευτικό πρόβλημα-βόμβα στα θεμέλια της χώρας, με τους ελέγχους κεφαλαίων στις τράπεζες να συνεχίζουν να παραλύουν την αγορά και την οικονομία και με την ανεργία σε ποσοστά-ρεκόρ!

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ άρχισαν πάλι τους τακτικισμούς και την κοκκορομαχία, όλο και περισσότεροι πολίτες δεν ξέρουν πια τι να ψηφίσουν και τι να περιμένουν από αυτές τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα ακόμα και να… συμπληρώσει λίστες! Και φυσικά, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, που υποτίθεται ότι είχε αποφασίσει πρώτα να πάει σε συνέδριο για να «καθαρίσει» το κόμμα του από τα «βαρίδια» και μετά να πάει σε εκλογές, ανέτρεψε και αυτή του την απόφαση, μόνο και μόνο για να… αιφνιδιάσει τον Λαφαζάνη! Και επιμένει να ζητά ξεκάθαρη εντολή από τον λαό, δηλαδή αυτοδυναμία, προκειμένου να εφαρμόσει τη συμφωνία, αλλά για να την… αλλάξει, όπως μας είπε ο Φίλης!

Πίσω Γιάννη τα καράβια! Δεν μπορέσατε να την αλλάξατε όσο διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις, τώρα που έπεσαν οι τζίφρες και ψηφίστηκε, θα την αλλάξετε, σύντροφε; Αυτό θα είναι το νέο σύνθημα του «καθαρού» ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή; Ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο αλλάζοντάς το; Ο Σόιμπλε το ξέρει;

ΌΣΟ ΓΙΑ την καθαρή εντολή και την αυτοδυναμία, όλα τα κόμματα το ίδιο ζητάνε και είναι λογικό. Όταν, όμως, είναι αποδεδειγμένο πια ότι οι συνθήκες και ο εκλογικός νόμος, παρά το περίφημο μπόνους των 50 εδρών, δεν ευνοούν τα παλαιά ηγεμονικά ποσοστά των κομμάτων και η αυτοδυναμία μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός, προς τι η επίμονη άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να πάει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή σε συγκυβέρνηση, όταν είναι προφανές ότι μετά τις εκλογές εκεί ακριβώς θα καταλήξει; Μία είναι η απάντηση, προφανώς: για να απαλλαγεί από τους διαφωνούντες και να μπορέσει απελευθερωμένος πια να παίξει το «χαρτί» του εγγυητή της παραμονής στην ευρωζώνη. Ή μήπως, για να ενταχθεί σε μία συγκυβέρνηση μεταβατικού χαρακτήρα, με στόχο να ανασυνταχθεί και να πάμε πάλι σε εκλογές μετά από μερικούς μήνες; Τώρα που συνηθίσαμε να τρέχουμε στις κάλπες κάθε τρεις και λίγο, σου λέει «γιατί όχι;». Καλό θα ήταν, βέβαια, κάποια στιγμή, τα πολιτικά κόμματα να αρχίσουν να σκέφτονται και τη χώρα εκτός από τα εσωτερικά τους προβλήματα, αλλά πού τέτοια τύχη!

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή, όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και «προεδρικά» (σ.σ. βλέπε, Τσακαλώτος-Σακελλαρίδης), φέρονται να διστάζουν να ενταχθούν στις εκλογικές λίστες του κόμματος, ενώ σήμερα και αύριο αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματος, όπου θα αποφασιστεί και το εκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Παράλληλα, ο Λαφαζάνης προχωρά ακάθεκτος, διεκδικώντας τον ρόλο της αριστερής ιδεολογικής συνέπειας, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνει κόμμα-συνιστώσα για να συνεργαστεί με τη Λαϊκή Ενότητα του Λαφαζάνη!

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, μέχρι και την τελευταία στιγμή, δηλαδή τη διάλυση της Βουλής, η Κωνσταντοπούλου δεν εγκατέλειψε το σόου, που η ίδια παρουσίασε σε… πανελλαδική πρεμιέρα (!) από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των προεδρικών της καθηκόντων, μη διστάζοντας να κάνει συσκέψεις και επιτροπές, μιλώντας σε άδεια έδρανα, για να μας δείξει ότι δεν… μασάει! Τι να συλλάβουμε τον Στουρνάρα μάς είπε, τι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είμαι εγώ» ως άλλος Λουδοβίκος… πάλι καλά, δηλαδή, που δεν ζήτησε να συλληφθεί και ο Προκόπης Παυλόπουλος, τον οποίο κατηγόρησε επανηλειμμένως για αντισυνταγματική συμπεριφορά! Όσο για την «κολλητή» της φιλενάδα, Ραχήλ Μακρή, και το υβρεολόγιο που εξαπέλυσε κατά του Παυλόπουλου, τι να πει κανείς; Ας το σκεφτεί ο Λαφαζάνης, που δεν έμαθε το μάθημα από το… πάθημα του Τσίπρα και έσπευσε να την εντάξει στη Λαϊκή Ενότητα!

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, το κόμμα Λαφαζάνη θα συνεργαστεί στις εκλογές με το Σχέδιο Β’ του Αλέκου Αλαβάνου και άλλες κομμουνιστογενείς συνιστώσες, απειλώντας να αποδυναμώσει το ΚΚΕ, από το οποίο, πάντως, ζήτησε συνεργασία είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά, για να ειπράξει ένα… περήφανο (σ.σ. μας έμεινε από το δημοψήφισμα!) «όχι» από τον Κουτσούμπα, ο οποίος τον χαρακτήρισε «ΣΥΡΙΖΑ νούμερο δύο»! Ε δεν έχει κι άδικο! Κάπως έτσι ξεκίνησε κι ο Τσίπρας, άλλωστε! Τα έχουμε πει από καιρό. Αν ο Αλέξης είχε φτιάξει εξαρχής ένα κανονικό κόμμα και όχι ένα συνονθύλευμα, έναν αχταρμά αγανακτισμένων, ριζοσπαστών, ανανεωτικών, παλαιών Πασόκων και λοιπών αλλοπρόσαλλων δυνάμεων, η κατάληξη σίγουρα θα ήταν διαφορετική. Αλλά τότε, βλέπετε, η λογική ήταν «όλοι οι καλοί χωράνε» ή μάλλον «μπείτε σκύλοι αλέστε», αρκεί να ανέβουν τα ποσοστά και να γίνουμε κυβέρνηση!

ΜΕ ΤΟΥΤΑ και με ‘κείνα, ξαναχτύπησε κι ο Πάγκαλος! Ο οποίος αναρωτήθηκε –εύλογα θα μπορούσε να πει κάποιος– γιατί κάνουμε εκλογές! Γιατί δεν έβρισκε μια λύση ο ίδιος ο Τσίπρας, είπε ο Θόδωρος, ώστε να κυβερνήσουν μέχρι το τέλος του έτους; Για να ξεσπαθώσει στη συνέχεια και να επιτεθεί ευθέως στον Τσίπρα, λέγοντας ότι αν το έκανε αυτό επειδή θέλει την εμπιστοσύνη, εκείνον δεν τον νοιάζει τι θέλει… «ο ένας ή ο άλλος ψυχασθενής»! Κάλεσε, μάλιστα, τα άλλα κόμματα να αποδυναμώσουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθιστώντας εμφανές ότι είναι «ψεύτης, απατεώνας, δημαγωγός και τυχοδιώκτης»!

Ίσως σε αυτό το πλαίσιο να ζήτησε και τη συνάντηση –που τελικά είχε– με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο δεν παρέλειψε να εγκωμιάσει, παρά τη φημολογία που αναπτύχθηκε για ενδεχόμενη σύμπραξή του με τη ΝΔ…

ΚΑΙ ΕΝΩ ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται, ο Φλαμπουράρης μάς είπε ότι για να γίνει εμφύλιος χρειάζονται δύο πλευρές και αυτό δεν υπάρχει! Ο στενός (πιο στενός δεν γίνεται) συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα αρνείται τα περί εμφυλίου, λοιπόν, και υποστηρίζει ότι πρόκειται απλά για αποχώρηση ορισμένων από το κόμμα, πράγμα που είναι δικαίωμά τους, όπως είπε, ενώ κάλεσε την άλλη πλευρά, του Λαφαζάνη δηλαδή, να σταθεί στο ύψος της και να… «συνέλθει»! Τώρα μάλιστα!

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ στις δηλώσεις Φλαμπουράρη, πάντως, ήταν ότι ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, αφού τόνισε ότι αν δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξει θέμα συνεργασιών, που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του προγράμματος του κόμματος. Και αφού δήλωσε ότι δεν περνάει ούτε από το μυαλό τους ότι δεν θα είναι το πρώτο κόμμα, μας διαβεβαίωσε ότι ακόμη και σε ενδεχόμενο να μην είναι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τη συμφωνία με τους εταίρους, καθώς δεν είναι δυνατόν ως αντιπολίτευση να μη στηρίξει κάτι που ο ίδιος έφερε! Δεν θέλουμε να σας πικράνουμε, υπουργέ μου, αλλά όπως φάνηκε μια χαρά κατέστη δυνατόν, να μην στηρίξετε ως κυβέρνηση όσα υποστηρίζατε ως αντιπολίτευση και εξαιτίας των οποίων εκλεγήκατε εξάλλου…

ΚΑΙ ΟΠΩΣ είπε κι ο Φλαμπουράρης, ότι είναι δικαίωμά τους να αποχωρήσουν, έτσι ακριβώς σκέφτηκαν προφανώς και το έπραξαν την Τετάρτη ούτε ένα ούτε δύο αλλά 53 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, τα οποία ανακοίνωσαν με επιστολή την παραίτησή τους! Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα στελέχη αυτά ξεχωρίζει ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ενώ την επιστολή υπογράφουν σημαίνοντα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, όπως ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Κώστας Ήσυχος και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Στην επιστολή τους, μάλιστα, μιλούν για εξελίξεις που θα γραφτούν «με μελανά γράμματα στην ιστορία της Αριστεράς» και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών με διαδικασίες εξπρές, χωρίς διαβούλευση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Στο μεταξύ, είχε ήδη παραιτηθεί ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης! Πληροφορίες που θέλουν τον Τάσο να παραιτείται για να πάει… φαντάρος, ελέγχονται ως ανακριβείς! Κλείσε καμιά πόρτα Αλέξη, γιατί έχει ρεύμα… εξόδου!

Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΤΩΡΑ ΤΑ… ΓΥΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ!

Αφού πρώτα πήρε τη συμφωνία στην πλάτη του και κατάφερε μέσα σε λίγες εβδομάδες ό,τι δεν μπόρεσε να καταφέρει ο Βαρουφάκης μέσα σε έξι μήνες, τώρα τα… γυρίζει κι αυτός και φέρεται να υποστηρίζει ότι η συμφωνία δεν είναι λειτουργική! Άλλο πάλι και τούτο! Ο λόγος για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος πολύ το σκέφτεται αν θα ενταχθεί στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, λέει, αλλά επιφυλάσσεται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις εντός του τρέχοντος διημέρου, όπως και πολλοί άλλοι σύντροφοί του, στη διάρκεια της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο Ευκλείδης δεν θέλει να μείνει στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε πολύωρη συνάντηση που είχαν τα μέλη των «53» στα γραφεία της εφημερίδας «Εποχή» την Τρίτη, ο Τσακαλώτος εμφανίστηκε σαφώς δυσαρεστημένος και διατύπωσε προβληματισμό αλλά και ενστάσεις αναφορικά με τη συμφωνία, διερωτώμενος αν αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα είναι εφικτά!

Δεν μας τα είπατε αυτά, υπουργέ μου, στη Βουλή, όμως, όταν ζητούσατε την ψήφιση της συμφωνίας, που ήταν ό,τι… καλύτερο μπορούσε να μας τύχει, σύμφωνα με την κυβέρνησή σας, προκειμένου να αποφύγουμε την καταστροφή!

Όσο για τις προσωπικές του επιδιώξεις, πληροφορίες από το περιβάλλον του υποστηρίζουν ότι επιθυμεί να κατέβει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών, φήμη που προκαλεί στο Μαξίμου… κρύο ιδρώτα! Σου λέει, είπαμε αμάν να βρούμε έναν άνθρωπο που να εμπιστεύονται και οι μέσα και οι έξω και θέλει να την… κάνει κι αυτός; Μία άλλη πιθανότητα, πάντως, είναι να δημιουργηθεί μία νέα τάση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ασκεί αντιπολιτευτική κριτική. Εξάλλου, στη συνάντηση της Τρίτης, ο ίδιος ο Τσακαλώτος έκανε τη σχετική εισήγηση, όπως λένε, με την οποία συμφώνησε η πλειοψηγία των «53», καταλήγοντας ότι είναι σημαντικό να ασκείται κριτική στο εσωτερικό του κόμματος αλλά με ενωτική διάθεση. Μάλιστα, φεύγουμε από τις συνιστώσεις και πάμε στις… τάσεις! Και εις άλλα με υγεία, σύντροφοι!

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΕΣΕ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ!

«Η κυβέρνηση έπεσε εκ των έσω και με συντονισμένη επίθεση από οικονομικά συμφέροντα». Όχι αγαπητοί αναγνώστες, δεν πρόκειται για ατάκα του Γιώργου Παπανδρέου αλλά του Νίκου Παππά! Είναι απολύτως κατανοητή η σύγχυση με τον ΓΑΠ, βεβαίως, αφού ακριβώς την ίδια… αποκάλυψη μας είχε κάνει κι εκείνος το 2011, όταν έπεσε η δική του κυβέρνηση! Ωστόσο, αυτή τη φορά η «αποκάλυψη» ήρθε από τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε πως αντίπαλος της κυβέρνησης δεν ήταν μόνο το παλαιό πολιτικό σύστημα αλλά τελικά και η εσωκομματική αντιπολίτευση. Πρωτότυπο!

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό κανάλι SBC, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε εκ των έσω και άφησε αιχμές κατά της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ για τη συμφωνία με τους δανειστές παραδέχτηκε ότι έχει και… στοιχεία που η κυβέρνηση δεν ήθελε! Μόνο στοιχεία, υπουργέ μου; Ό,τι πείτε! Βέβαια, δεν παρέλειψε να προσθέσει με νόημα ότι για να είναι κανείς επαναστάτης, θα πρέπει να ξέρει και πότε να κάνει τους κατάλληλους συμβιβασμούς, φθάνοντας στις κατάλληλες συμφωνίες… Και κατέληξε ότι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι τελικά ποιον θέλουν οι πολίτες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, τον Αλέξη Τσίπρα ή κάποιον άλλο;

Όσο για το… πάλαι ποτέ πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παππάς επιμένει ότι… παραμένει στόχος! Τι πίνετε και δεν μας δίνετε σε αυτό το κόμμα; Να σας θυμίσουμε τι περιελάμβανε αυτός ο… στόχος; Ό,τι κατεβάζει ως πρόγραμμα στις εκλογές ο Λαφαζάνης!

Ουδόλως, λέει ο Παππάς, αφού αφήνει όλα τα ριζοσπαστικά τού προγράμματος εκτός και αναφέρεται μόνο στα μέτρα υποστήριξης των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, που αποτελούσαν προγραμματική δέσμευση και υλοποιήθηκαν, λέει, όπως τα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την κατάργηση των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, την επαναπρόσληψη σχολικών φυλάκων και καθαριστριών, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και ούτω καθεξής.

Το καλύτερο, όμως, μας το φύλαξε για το τέλος, όταν δήλωσε ότι ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της κυβέρνησης αποτελεί το γεγονός ότι «η Ελλάδα έχει αποκτήσει εκτόπισμα και ακτινοβολία στο διεθνές στερέωμα»! Δίκιο βουνό! Τέτοια ακτινοβολία και τέτοιο εκτόπισμα, υπουργέ μου, ούτε η Αθήνα του Περικλή!

Τα σχόλια είναι κλειστά.