Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 28 Νοεμβρίου 2015

109

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ζήτησε και έλαβε χρόνο, προκειμένου να μην πέσουν μαζί οι περικοπές στις συντάξεις, οι φόροι στους αγρότες και ο προϋπολογισμός του 2016. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να πείσει τους δανειστές ότι, αν επέμεναν όλα να περάσουν τον Δεκέμβριο, το μόνο που θα πετύχαιναν είναι να… ρίξουν την κυβέρνηση. Τους ξεκαθάρισε πως τα μέτρα δεν θα περνούσαν ούτε από τη Βουλή, αλλά ούτε από την κοινωνία που βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ έχει στα χέρια του σειρά δημοσκοπήσεων που δείχνουν ανάγλυφα την απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Ο ίδιος παραμένει ισχυρός, αλλά η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να θολώνει. Είναι, όμως, η μόνη σταθερά που μπορεί να εγγυηθεί την ομαλότητα, ειδικά μετά τα προβλήματα που προέκυψαν στη μάχη διαδοχής της ΝΔ. Στη φάση που είναι τα κόμματα, ακόμη και μια οικουμενική κυβέρνηση δεν θα είχε καλές προοπτικές.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ δείχνουν να αναζητούν λύσεις… αλλού. Έχει αρχίσει να κερδίζει οπαδούς ένα νέο φιλοβασιλικό κόμμα, το οποίο μπορεί να είναι απάντηση και στην επιρροή της Χρυσής Αυγής, ενώ πυκνώνουν οι τάξεις εκείνων που εμφανίζονται διατεθειμένοι να δοκιμάσουν την τύχη τους με τη δραχμή. Τα οικονομικά προβλήματα και οι ασφυκτικές συνθήκες στην αγορά έχουν κάνει πολλούς να εύχονται τη… χρεοκοπία, μήπως και απαλλαγούν, όπως λανθασμένα πιστεύουν, από τα χρέη τους.

ΣΕ ΑΥΤΑ τα ευρήματα αποδίδουν, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, την ενεργοποίηση της πρώην βασιλικής οικογένειας. Θεωρούν ότι για μία ακόμη φορά «κάποιοι επιμένουν να ψαρεύουν στα θολά νερά». Για την ώρα πάντως δεν θεωρούν απειλή μια πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους του Κωνσταντίνου. Ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν δυναμικά, ως δικαιωμένοι, τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας. Παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις κινήσεις Βαρουφάκη-Κωνσταντοπούλου, καθώς και τις δραστηριότητες των Λαφαζάνη-Αλαβάνου.

ΚΥΡΙΩΣ όμως κοιτούν τα του οίκου τους. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αισθάνονται ασφαλείς σε σχέση με τις προθέσεις βουλευτών που ανήκουν στην ομάδα των «53». Είναι σε θέση να γνωρίζουν πως όποιοι διαφωνήσουν θα παραιτηθούν και θα παραδώσουν τις έδρες τους. Οι φόβοι τους έχουν να κάνουν κυρίως με στελέχη που προέκυψαν στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω των διευρύνσεων, με πρώτη στη σχετική λίστα την… Άννα Βαγενά, την οποία και έχουν από κοντά.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ έκανε στην κυβέρνηση, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. «Θέλεις να εγκαταλείψεις αυτά που πίστευες, θέλεις να τα διασκευάσεις, θέλεις να τα αναπροσαρμόσεις, θέλεις να αναστοχαστείς πάνω σε όλα αυτά; Παίρνεις πρώτα την ευθύνη να εξηγήσεις το γιατί ήταν λάθος, αν ήταν λάθος, εκείνα που πίστευες και γιατί είναι σωστά, αν είναι σωστά, αυτά που κάνεις τώρα» επισήμανε και εξήγησε τον λόγο: «Γιατί διαβάζω κυβερνητικό στέλεχος να λέει: “Δεν συμφωνώ με τα μέτρα και την πολιτική που εφαρμόζουμε, αλλά θα τα εφαρμόσουμε”. Αυτό δεν είναι πολιτική φιλοσοφία, δεν είναι ιδεολογική επιλογή, δεν είναι παραγωγή νέου πολιτικού ήθους, είναι κάτι γνωστό από παλιά…»

«ΑΝ ΕΓΩ λέω τα ίδια σήμερα με αυτά που έλεγαν εκείνοι πριν, τους οποίους εγώ είχα καταγγείλει δριμύτατα, δεν πρέπει να αναλάβω μια ευθύνη;» αναρωτήθηκε και τόνισε πως «υπάρχει ένα σοβαρό θέμα πολιτικής ευθύνης». «Δυστυχώς ειπώθηκαν πράγματα τα οποία σήμερα εκδικούνται. Οι πολιτικές θέσεις δεν είναι στιγμιαίας κατανάλωσης αγαθά. Οι πολιτικές θέσεις παραμένουν, καταγράφονται και έρχονται στην πορεία του χρόνου και εκδικούνται» τόνισε ο έμπειρος πολιτικός.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αυτό o κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι οι προεκλογικές σχέσεις μπορεί να μην ήταν… μπαρούφες, αλλά δείχνουν «μια κακή σχέση με την πραγματικότητα, μια απόσταση από την αλήθεια των πραγμάτων και μια ευκολία στην αντίληψη ότι “αν τα μανουβράρουμε, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε”».

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ και για τον Θόδωρο Ρουσόπουλο. Ο πρώην υπουργός προχώρησε σε σειρά συνεντεύξεων. Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 επισήμανε ότι «δυστυχώς η ΝΔ αυτή τη στιγμή κινείται στα όρια της γελοιοποίησης και αυτό είναι με ευθύνη πολλών, όχι ενός μόνο». «Νομίζω όμως ότι αυτό το οποίο θα έλυνε το πρόβλημα θα ήταν να τελειώνει γρήγορα αυτή η ιστορία. Και όταν λέω να τελειώνει γρήγορα, εννοώ αυτή την Κυριακή ή την επόμενη Κυριακή το αργότερο» υποστήριξε, δίνοντας μια διέξοδο στα στελέχη της Συγγρού, που μοιάζουν να πελαγοδρομούν…

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της συνέντευξης θυμήθηκε και μια αποστροφή που είχε ακούσει από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Θεόδωρε, παιδί μου, στην Ελλάδα ο κοινός νους δεν είναι τόσο κοινός όσο κοινός νομίζεται». «Εδώ λοιπόν χρειάζεται κοινός νους, ο οποίος φαίνεται ότι απουσιάζει» σημείωσε ο πρώην υπουργός.

ΤΙ ΞΕΡΟΥΝ οι Ισραηλινοί που δεν ξέρουμε ή που δεν λέμε να πιστέψουμε, εμείς; Ο λόγος για την αποστροφή Νετανιάχου, στην έναρξη των δηλώσεών του μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα: «Είναι η πρώτη σας επίσκεψη και σίγουρα όχι η τελευταία!» Προφανώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τρέφει περισσότερο σεβασμό στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα απ’ ό,τι πολλοί στο εσωτερικό της χώρας μας, που έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν σενάρια για αλλαγή κυβέρνησης…

Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ επισήμανε ότι οι 50.000 τουρίστες από το Ισραήλ που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα «μπορούν να αυξηθούν στους 350.000». «Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο εξέλιξης σε αυτόν τον τομέα και υπάρχει και μεγάλη σύμπνοια ανάμεσα στο πνεύμα των δύο πολιτισμών» επισήμανε.

ΚΑΙ ΓΙΑ όσους δεν κατάλαβαν ξεκαθάρισε πως στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα: «Ξέρω πολύ καλά ότι έχετε πολύ δύσκολα βήματα μπροστά σας. Νομίζω ότι όλος ο κόσμος αλλά και εγώ, προσωπικά, τα αναγνωρίζουμε όλα αυτά. Και θεωρώ και το λέω από εδώ ότι οι δυσκολίες αυτές είναι πολύ μεγάλες και βλέπω ότι με συνέπεια μπορείτε ως χώρα να προχωρείτε και πιστεύουμε ότι θα πετύχετε τους στόχους που θέλετε…»

ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ τη δική του ψήφο εμπιστοσύνης: «Θεωρούμε ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει. Θεωρούμε ότι όλοι εμείς ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και θα προσκαλέσουμε τους επενδυτές να πάνε στην Ελλάδα να επενδύσουν στους τομείς που αναφέραμε. Θεωρούμε ότι αυτές οι επενδύσεις θα είναι καλές και για την Ελλάδα, αλλά και για το Ισραήλ και διεθνώς…»

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ και το νέο δελτίο πολιτικής ανάλυσης της Άννας Διαμαντοπούλου: «Οικουμενική στα χαρτιά και συγκόλληση θέσεων στα χαρτιά δεν έχει κανένα νόημα. Η χώρα έχει ανάγκη από ουσιαστική προγραμματική σύγκλιση και συνειδητή κοινωνική συναίνεση. Έχει ανάγκη όχι για τεχνητές θετικές ψήφους στις ψηφοφορίες της Βουλής, αλλά για αυτονόητη συνεννόηση στις εθνικές προτεραιότητες. Κάτι το οποίο απαιτεί αμοιβαία και ειλικρινή υποχωρητικότητα από τους παραδοσιακούς “εγωισμούς” και τις πιθανές παραταξιακές αγκυλώσεις, αλλιώς οι πολίτες θα προσλάβουν τις συζητήσεις περί οικουμενικής ως μια προσπάθεια των κομμάτων να μοιράσουν την εξουσία, αδιαφορώντας για την εθνική αναγκαιότητα, με το κόστος να μετακυλίεται για μια ακόμη φορά στους συνήθεις υπόπτους».

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ από τις εξελίξεις στη ΝΔ εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης: «Αυτό που συνέβη στη ΝΔ κατ’ αρχήν είναι αποκαλυπτικό, διότι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξηγεί γιατί η ΝΔ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές εννοώ, πήγε “γυμνή στα αγκάθια” χωρίς μηχανισμό».

«ΔΕΥΤΕΡΟΝ, είναι πρόβλημα πολιτικής» επισήμανε «διότι αναδεικνύει ότι αυτό το οποίο θα έπρεπε να είναι το διακύβευμα μιας τέτοιας αναμέτρησης τελικά δεν είναι. Δηλαδή ποιο θα έπρεπε να είναι το διακύβευμα; Οι απόψεις, οι προτάσεις, οι ιδέες, οι ιδεολογικές προσεγγίσεις, οι διάφορες εισηγήσεις για την κατεύθυνση της χώρας μέσα από την οπτική της ΝΔ. Τελικά αυτό μετεξελίσσεται ή τείνει να μετεξελιχθεί σε μια προσωπική αντιπαράθεση, η οποία καμία σχέση δεν έχει με αυτό που ένας κεντροδεξιός άνθρωπος, μετριοπαθής, ο οποίος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα…»

ΠΟΤΑΜΙΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σηκώνει τους τόνους το Ποτάμι, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να αφήνει χώρο στους βουλευτές του, για να δείξει ότι το κόμμα του έχει και βασική ομάδα και πάγκο. «Τον Ιούνιο οι ελληνικές τράπεζες αξίζανε στο χρηματιστήριο πάνω από 31 δισ. ευρώ, τώρα τον Νοέμβριο του 2015 κάτω από 750 εκατ. ευρώ λόγω της τραγικής διαπραγματευτικής σας πολιτικής» τόνισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας, κατά την τοποθέτησή του στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των δώδεκα Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Ο κ. Φωτήλας αναφέρθηκε αρχικά στην αμηχανία του να είναι ειδικός αγορητής σε ένα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει ούτε μία, ούτε δύο, αλλά δώδεκα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που καταδεικνύουν την αποτυχημένη διαπραγματευτική τακτική του διδύμου Τσίπρα-Βαρουφάκη, με αποκορύφωμα το κλείσιμο των τραπεζών και τα προβλήματα που επέφεραν στην οικονομία της χώρας. «Τις δικές τους ευθύνες έχουν βέβαια τα πάλαι ποτέ δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, αλλά τα “μοναδικά” επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτούς τους εννιά μήνες ανταγωνίζονται επάξια και ξεπερνούν προς το χειρότερο την πολιτική τους» υποστήριξε. Ο Ιάσονας Φωτήλας έκανε ειδική αναφορά στην οπισθοδρομική ρύθμιση της ΠΝΠ του άρθρου 12 που αλλάζει τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων. Ως αποτέλεσμα τα ελληνικά πανεπιστήμια κλείνονται στον εαυτό τους και δεν θα παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις, με τις παραιτήσεις των Ελλήνων πανεπιστημιακών να διαδέχονται η μία την άλλη.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΑΛΕΞΗ

Το τελειωτικό χτύπημα στα αποθεματικά των ταμείων επέφερε η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση-αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον Αλέξη Μητρόπουλο. Η παράδοσή τους, κατά συντριπτική πλειοψηφία, στον έλεγχο ξένων επενδυτών με ευτελιστικές τιμές, με ευθύνη της κυβέρνησης και των δανειστών, προκάλεσε και απώλειες (σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΕΝΥΠΕΚΚ), τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ στα πενιχρά αποθεματικά τους! «Με το τρίτο μνημόνιο και τους δύο εφαρμοστικούς νόμους (4337/2015 και 4342/2015) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δέχτηκε ολόκληρη τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα των δανειστών για την κρίση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος αναζητώντας τα αίτια ΟΧΙ στις μνημονιακές πολιτικές, αλλά στις εσωτερικές παθογένειες του ιδίου του συστήματος!» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό κατηγορεί τους πρώην συντρόφους του πως «παραιτήθηκαν από τις προεκλογικές τους θέσεις ότι το σύστημα των συντάξεων στην Ελλάδα οδηγήθηκε σε κατάρρευση κυρίως από τα μνημόνια και τις αντικοινωνικές, αντιαναπτυξιακές και αντισυνταξιοδοτικές πολιτικές». Στα αίτια για την κατάντια των ταμείων εντάσσει το «κούρεμα» (PSI) των αποθεματικών στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά, που στοίχισε μέχρι σήμερα στα ταμεία περίπου 26 δισ. ευρώ, την αύξηση της ανεργίας κατά 17 μονάδες μέχρι σήμερα και τη ραγδαία μείωση των μισθών πάνω από 25 μονάδες, με καθεμιά από τις οποίες να αφαιρεί 150 εκατ. ευρώ σε εισφορές κατ’ έτος από το σύστημα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του πρώην υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.