Ειδησεογραφικό site

Στο Πέταλο 28 Ιουνίου 2014

115

«ΠΑΛΗΣ ξεκίνημα, νέοι αγώνες…» για τη χιλιάκριβη τη ΔΕΗ τραγουδούν στην Κουμουνδούρου, παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη, αφού ξεκινά η εσωκομματικά αιματοβαμμένη επιχείρηση «Διεύρυνση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΡΧΗ έγινε με την εκδήλωση της Πέμπτης, όπου οι συνεργάτες του Αλέξη κατέγραψαν απουσίες και παρουσίες ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς και συμμετοχές από άλλους πολιτικούς χώρους. Στόχος τους ήταν να συσπειρώσουν ένα ευρύ φάσμα προσωπικοτήτων σε ένα ευαίσθητο θέμα για την ελληνική κοινωνία, που δημιουργεί αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ, στη ΔΗΜΑΡ, αλλά και σε βουλευτές της ΝΔ.

Ο ΑΛΕΞΗΣ, βλέπετε, ασκεί, όχι με μεγάλη επιτυχία, τη λενινιστική αρχή ότι οι μεταβάσεις από το ειδικό στο γενικό εμπερικλείουν την ενότητα των αντιθέτων και κάπως έτσι θέλησε να ξεκινήσει το «συμμαχικό» αγώνα από τα ειδικά θέματα, μόνο που κινδυνεύει από την ενότητα των αντιθέτων στον ΣΥΡΙΖΑ να μεταβεί στο διχασμό της Κουμουνδούρου.
Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ της Θεοδώρας Τζάκρη με τον Αλέξη και η δημόσια θέση υπέρ του αγώνα για τη ΔΕΗ των ανεξάρτητων βουλευτών Οδυσσέα Βουδούρη, Πάρη Μουτσινά και Θόδωρου Παραστατίδη μάλλον δεν μπορούν να προσμετρηθούν ως σημαντικές συμπράξεις, όπως και του Μάρκου Μπόλαρη, που διατηρεί την ανεξαρτησία του.

ΤΟ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ φλερτ της Αγ. Κωνσταντίνου προς την Κουμουνδούρου με αφορμή τη ΔΕΗ ανοίγει την πόρτα της διάσπασης στη ΔΗΜΑΡ, ενώ τα καλά λόγια της Ξενογιαναννακοπούλου για τον Αλέξη θυμίζουν περισσότερο «περσινά ξινά σταφύλια».

ΠΟΛΛΟΙ αναρωτιούνται προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός στην αυλή του Αλέξη… Μα φυσικά, επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, δηλαδή οι περί τον Λαφαζάνη και την αριστερή αντιπολίτευση, πριν ξεπεταχτούν από τους εισοδιστές της πάλαι ποτέ ΔΗΜΑΡ και αμαρτωλούς πρώην πασόκους, που αναζητούν νέα στέγη, φρόντισαν να θέσουν όρους στον Αλέξη. Και όχι μόνο αυτοί, αλλά και κάποιοι από την προεδρική φρουρά που αντιδρούν μήπως χάσουν θέσεις και οφίτσια.

ΕΙΔΕ και απόειδε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χτύπησε το χέρι στο τραπέζι, αλλά το αποτέλεσμα ως πύρρειος νίκη φαντάζει παρά ως κυριαρχία. Δεν θα αναφερθούμε σε όσα ειπώθηκαν, αλλά στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που έδειξε ότι η προεδρική πλειοψηφία στο θέμα των συμμαχιών μειώθηκε, ενώ η ποικιλόμορφη αριστερή αντιπολίτευση είδε το ποσοστό της να εκτοξεύεται στο 41% από το 25-30%. Και σε αυτό δεν συνέβαλαν μόνο ο Λαφαζάνης και ο Ρούντι Ρινάλντι, αλλά και ορισμένοι προεδρικοί, όπως ο Μηλιός και κρυφίως ο Τσακαλώτος, οι οποίοι τα ψέλνουν πλέον στον Αλέξη.

ΟΣΟ ΚΑΙ εάν προσπάθησε για προσχηματικούς λόγους να προσκαλέσει ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από τους οποίους τρώει πόρτα, στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει τη συμμαχία κυρίως με βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για το μπλόκο στην προεδρική εκλογή.

ΘΑ ΗΘΕΛΕ μέσα στο παιχνίδι και τον μπαρμπα-Φώτη, αλλά ο τελευταίος συναντά τη σχεδόν καθολική αντίδραση των στελεχών της Κουμουνδούρου. Ακόμη και οι πιο θερμοί υποστηρικτές του κεντροαριστερού ανοίγματος θέλουν εκτός παιχνιδιού τον Κουβέλη και βεβαίως τον Βενιζέλο.

ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστική η φράση που ακούστηκε και απευθυνόταν προς τον Αλέξη: «Δεν πρέπει να μαζέψουμε κάθε αποτυχημένο ρετάλι και να γίνουμε χαβούζα». Εκφράζει με τον πιο παραστατικό τρόπο το πώς σκέφτεται και δρα ένα μεγάλο τμήμα του στελεχικού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει πιστοποιητικά κομματικής νομιμοφροσύνης πριν από κάθε συνεργασία.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ άλλο, Αλέξη, που αφορά την προεδρική εκλογή. Μήπως ο «ανένδοτος αγώνας» σου για την προεδρική εκλογή, που προσλαμβάνει και χαρακτηριστικά κομματικής μάχης, δίνει άλλοθι στην αντίπαλη πλευρά να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα –ο νοών νοείτω– για την εκλογή Πρόεδρου; Από το παιχνίδι με τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό κινδυνεύουν να καούν όλοι όσοι τον χρησιμοποιούν, ενώ ενδέχεται να δημιουργηθεί και κλίμα πολιτικής σήψης στη χώρα.

ΣΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Ήταν πάντα πιστός στις επιλογές του Αλέξη και γι’ αυτό είχε καταλάβει τη θέση του υπευθύνου οικονομικής πολιτικής της Κουμουνδούρου, άσε που ήταν εκ των επικεφαλής της προεδρικής ομάδας στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως ο Γιάννης Μηλιός, εις εκ των πρωταγωνιστών στα τηλεοπτικά παράθυρα, το τελευταίο διάστημα, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές σήκωσε μπαϊράκι. Κάτι τα ανοίγματα του Αλέξη προς τα κεντροαριστερά, κάτι οι παρεμβάσεις Δραγασάκη προς το ρεαλιστικότερο για το οικονομικό πρόγραμμα, κάτι οι υποψίες για υποβάθμισή του στη νέα ηγετική ομάδα που διαμορφώνει ο Τσίπρας, ο Γ. Μηλιός διαφώνησε ευθέως και δημοσίως για τις επικείμενες κυβερνητικές συμμαχίες. Μια πρώτη γεύση έδωσε στην Κεντρική Επιτροπή, όπου τα είπε έξω από τα δόντια, ενώ δημοσίως χαρακτηρίζει «αρνητική για τα συμφέροντα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε», όπως λέει, οποιαδήποτε συμμαχία με δυνάμεις από τη ΔΗΜΑΡ, την Ελιά και το Ποτάμι και προτείνει αυτοδυναμία. Όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης με κάθε στροφή στην πολιτική του χάνει και από έναν προεδρικό σωματοφύλακα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.