Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 26 Σεπτεμβρίου 2015

117

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας δεν έκανε εκλογές για να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Αυτό είναι ένα απαραίτητο ακόμη στάδιο προς τον πραγματικό στόχο του πρωθυπουργού, που δεν είναι άλλος από τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και κατ’ επέκταση την κυριαρχία του για σειρά ετών στο πολιτικό σύστημα.

ΓΙΑΤΙ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος και έχει ακόμη σημαντικές δεξαμενές για να αντλήσει δυνάμεις. Το ΠΑΣΟΚ «αναστήθηκε» και το Ποτάμι άντεξε, οπότε έχει εταίρους και για να αντικαταστήσει τον Πάνο Καμμένο και τους βουλευτές του, αλλά και συνομιλητές για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος…

Ο ΠΑΝΟΣ Καμμένος έχει καταλάβει το πού πηγαίνουν τα πράγματα. Για αυτό και χαρακτηρίζει τους ΑΝΕΛ «προοδευτικό κίνημα». Αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνει πιστευτός. Η υπόθεση του Δημήτρη Καμμένου έδειξε τα όρια της συνεργασίας του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός «ξήλωσε» σε λίγες ώρες τον υφυπουργό που του είχε προτείνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Και είναι πολύ δυσαρεστημένος μαζί του, καθώς θεωρεί ότι ο Πάνος Καμμένος τον εξέθεσε.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ σύννεφα στις σχέσεις τους έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται. Στις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή για τους εφαρμοστικούς νόμους δεν αποκλείεται να ξεσπάσει η καταιγίδα. Μια εξέλιξη που ο πρωθυπουργός μπορεί να μετατρέψει σε ευκαιρία για μια νέα κυβέρνηση και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού χώρου.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολλές. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζουν ορισμένοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε ο ίδιος να ανοίξει τον διάλογο για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Μόνο που για την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα καθαρό αριστερό κόμμα.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ νιώθει την πίεση των «53». Δεν είναι τυχαίο πως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έμεινε εκτός κυβερνητικού σχήματος για να ηγηθεί της προσπάθειας της συγκεκριμένης ομάδας στελεχών να εξελιχθούν σε μια νέα ισχυρή συνιστώσα. Είναι προφανές ότι μετά από δεκαετίες αντιπαράθεσης δεν θα είναι εύκολο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να ενωθούν σε σάρκα μία. Σε αυτή την προοπτική όμως δουλεύουν όσοι έχουν την ικανότητα να κοιτούν στο μέλλον και να μη καθορίζονται από το παρελθόν…

ΠΑΝΤΩΣ και η πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στο φλερτ της Κουμουνδούρου ήταν ένα καθαρό «όχι». Κάποιοι βέβαια στη Χαριλάου Τρικούπη σιγοτραγουδούν το… «δεν μπορεί, δεν μπορεί, κάπου θα συναντηθούμε»! Αυτό πίσω από οργισμένη διάψευση των διαρροών πως ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε συνεργασία στη Φώφη Γεννηματά και ότι η ίδια επιφυλάχθηκε, ενώ έσπευσε να συμφωνήσει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Επιπλέον, οι επιτελείς της νέας προέδρου του κόμματος χαρακτήρισαν ασχολίαστες τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου πως το ΠΑΣΟΚ είναι ευπρόσδεκτο στην κυβέρνηση, αν απαλλαγεί από τα «βαρίδια» τύπου… Ευάγγελου Βενιζέλου.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ, όμως, στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ θα κριθούν από την επιτυχία ή την αποτυχία της κυβέρνησης και τις εξελίξεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Γιατί, αν η κυβέρνηση πάει καλά, δεν θα χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ. Αν όμως αντιμετωπίσει προβλήματα, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε την αλλαγή κυβερνητικού εταίρου, ούτε βέβαια και τη δημιουργία μιας ευρύτερης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

ΣΤΗ ΝΕΑ κοινοβουλευτική περίοδο το Ποτάμι βρίσκεται εκεί που ήταν το ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη: στη γωνία. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη πλαγιοκοπείται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Σε μια πρώτη αντίδραση ο επικεφαλής του κόμματος, προκειμένου να οριοθετήσει τον χώρο του, δήλωσε ότι «το Ποτάμι δεν θα γίνει συμπλήρωμα ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΟΥΣΙΑ όμως είναι ότι στο παρασκήνιο οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει. Και για τη διαδοχή του αλλά και για τη… διάσπαση του Ποταμιού, στο οποίο υπάρχουν δύο ευδιάκριτες τάσεις. Ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και η Κατερίνα Μάρκου προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και είναι προφανές πως δεν θα τους αφήσει αδιάφορους η διαδικασία ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, στελέχη όπως ο Χάρης Θεοχάρης και η Αντιγόνη Λυμπεράκη μπορεί να νιώσουν «γοητευμένα» από έναν νέο αρχηγό στη ΝΔ ή από ένα άνοιγμα σε προσωπικό επίπεδο από τον Αλέξη Τσίπρα. Οπότε κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προδικάσει το μέλλον του κόμματος και των στελεχών του.

ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ για μια ακόμη φορά έμεινε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για τον οποίο οι πληροφορίες προ των εκλογών έλεγαν ότι μπορεί και να ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ποταμιού. Τελικά δεν το τόλμησε ούτε ο ίδιος, ούτε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο πρώην υπουργός δεν είναι διατεθειμένος να αποχωρήσει από την πολιτική.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ και για τον Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος παραχώρησε τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στον Θανάση Θεοχαρόπουλο, για να κλείσει η συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ. Η ουσία είναι πως το σύνολο των εκσυγχρονιστικών στελεχών είναι σε στάση αναμονής. Πιστεύουν ότι, αν το ΠΑΣΟΚ οδηγηθεί στην αγκαλιά του Αλέξη Τσίπρα, τότε οι ίδιοι θα μπορέσουν να κάνουν ένα νέο δικό τους κόμμα…

ΥΠΕΡ ΤΗΣ συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά ο Κώστας Λαλιώτης. Ο πρώην γραμματέας του Κινήματος δεν έχει αμφιβολίες πως ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε για να μείνει. Εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός έχει το προφίλ, τις πολιτικές και επικοινωνιακές δυνατότητες να είναι ο ηγέτης της κεντροαριστεράς. Σε ενίσχυση της άποψής του ήρθε το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΠΑΡΟΤΙ η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχασε σχεδόν τριάντα βουλευτές, η Λαϊκή Ενότητα, στην οποία εντάχθηκαν, δεν μπόρεσε ούτε καν να μπει στη Βουλή. Η επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν συντριπτική. Έδειξε ότι μπορεί να αφήσει πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ του 3% και να ανοίξει τα φτερά του για να πετάξει πάνω από τις εύφορες πεδιάδες της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς…

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να επισημανθεί πως στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και νυν πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ απέφυγε να κάνει δήλωση στήριξης της Χαριλάου Τρικούπη ζητώντας αντισυστημική ψήφο. Συμφωνεί σε πολλά σημεία με τον Αλέξη Τσίπρα, ειδικά με το σύνθημα του πρωθυπουργού πως πρέπει να τελειώνουμε με το παλιό. Το επιχείρησε και ο ίδιος όταν εκλέχτηκε πρωθυπουργός, και αυτός πιστεύει ότι ήταν ο λόγος που τον ανέτρεψαν.

O ΓΙΩΡΓΟΣ Παπανδρέου πιστεύει ακράδαντα πως οι αλλαγές που προώθησε και όχι το μνημόνιο ήταν η αιτία που οργανωμένα συμφέροντα οδήγησαν κάποιους βουλευτές στο να αποσύρουν τη στήριξή τους από την κυβέρνησή τους. Γι’ αυτό και επιμένει να κρατά το ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να το οδηγήσει σε μια νέα συμμαχία, αλλά όχι με το ΠΑΣΟΚ, μια συμμαχία με έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ!

ΣΕ ΑΥΤΗ την υπόθεση τον δικό τους διακριτό ρόλο έχουν τα μέσα ενημέρωσης. Φαίνεται πως η πλειοψηφία των ΜΜΕ που στήριζαν τη δημοκρατική παράταξη τάσσονται πλέον ανοικτά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι για να κάνουν παιχνίδια με τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά γιατί βλέπουν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού έναν ικανό συνεχιστή. Τον νέο ηγέτη της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει και τις πύλες του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ έχει ήδη γίνει αποδεκτός από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δείχνει να επιδιώκει τη συνεργασία μαζί του. Βέβαια, στην ενίσχυση των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΕΣΚ έχει τον δικό της σημαντικό ρόλο να παίξει η Φώφη Γεννηματά, η οποία επίσης βγήκε ενισχυμένη από την εκλογική αναμέτρηση.

ΡΟΛΟ ΕΧΕΙ να διαδραματίσει και ο νέος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος συμμετέχει πλέον στις εξελίξεις από τα έδρανα της Βουλής. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει τη στήριξη του Δημήτρη Χατζησωκράτη και του Θόδωρου Μαργαρίτη και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους βουλευτές του Ποταμιού που προέρχονται από το κόμμα του.

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ στοίχημα όμως είναι το αν θα μπορέσει να τα βρει ξανά με τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έμεινε εκτός κυβέρνησης ακριβώς για να αξιοποιηθεί σε ένα μελλοντικό σχήμα, το οποίο θα έχει ένα καθαρό προοδευτικό πρόσημο. Ένα ενωμένο ΠΑΣΟΚ, μια ενωμένη ΔΗΜΑΡ και ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορούν άνετα να οδηγήσουν τη χώρα στη νέα εποχή. Τουλάχιστον αυτή είναι η ελπίδα όσων βλέπουν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τον νέο ηγέτης της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα…

ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: Ο «ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ» ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Ο παλιός και ο νέος… Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Παππάς είναι οι «δίδυμοι πύργοι» που προστατεύουν τον πρωθυπουργό. Ο «παππούς» των παιδιών του πρωθυπουργού βρέθηκε στο στόχαστρο επιθετικών δημοσιευμάτων, αλλά η υπόθεση δεν φάνηκε να κοστίζει ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλυψε τον Αλέκο Φλαμπουράρη προεκλογικά και τη νύχτα του εκλογικού του θριάμβου ο ηλικιωμένος πολιτικός ήταν δίπλα του σχεδόν σε όλες τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο Τύπου από τα όσα συνέβησαν στα ενδότερα της Κουμουνδούρου. Για τον πρωθυπουργό ο Αλέκος Φλαμπουράρης είναι ο «σκληρός δίσκος», ο άνθρωπος που δεν έχει ακούσει, αλλά έχει ζήσει την ιστορία της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. Και ως εκ τούτου του είναι πολύτιμος. Άλλωστε σε αυτόν οφείλει το ότι ορκίστηκε πρωθυπουργός, καθώς ήταν ο άνθρωπος που τον κράτησε στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κάποια στιγμή σκέφτηκε να τα παρατήσει. Η σχέση τους είναι τόσο στενή, οπότε μάλλον έχουν δίκιο όσοι λένε ότι μαζί πήγαν και μαζί θα φύγουν κάποια στιγμή από το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να παρομοιάζουν τη σχέση τους με εκείνη του Κώστα Σημίτη και του Νίκου Θέμελη, οι οποίοι δεν χώρισαν ποτέ. Ο αείμνηστος Νίκος Θέμελης ακολούθησε τον Κώστα Σημίτη από την οδό Ακαδημίας στο Μέγαρο Μαξίμου και από εκεί πίσω στην οδό Ακαδημίας…

ΠΑΠΠΑΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

Ο Νίκος Παππάς είναι ο άνθρωπος που ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε πίσω στην Ελλάδα, από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου τον εντόπισε να εργάζεται, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως ο Νίκος Παππάς εγκατέλειψε τη ζωή που είχε χτίσει στην πρωτεύουσα της Σκοτίας, το Εδιμβούργο, και επέστρεψε στην Αθήνα. Από τότε είναι αχώριστοι και έχει εξελιχθεί στον άνθρωπο για τις επικίνδυνες και δύσκολες αποστολές. Τώρα έχει στα χέρια του τον καυτό φάκελο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «τηλεοπτικές άδειες», μια κυβερνητική παρέμβαση που μπορεί να αλλάξει συθέμελα τον χάρτη των μέσω ενημέρωσης στην Ελλάδα. Μια παρέμβαση που, για να πετύχει, πρέπει να είναι υπεράνω υποψίας και για αυτή την αποστολή ο Αλέξης Τσίπρας εμπιστεύτηκε τον Νίκο Παππά. Πέραν όμως των κυβερνητικών θεμάτων Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης διαθέτουν την έξωθεν καλή μαρτυρία που απαιτείται για να χειριστούν από κοινού και την υπόθεση της κεντροαριστεράς. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης γνωρίζει πράγματα για το ΠΑΣΟΚ που δεν ξέρουν όσοι σήμερα είναι στο Κίνημα και σίγουρα μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο δίαυλο επικοινωνίας, ενώ ο Νίκος Παππάς είναι πλήρως αποδεκτός ως συνομιλητής από όλα τα στελέχη της νεότερης γενιάς. Σύντομα ο ρόλος τους θα φανεί, μαζί με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Πάντα παράλληλα με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, οι οποίες είναι στην κυριολεξία ανελαστικές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.