Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 21 Νοεμβρίου 2015

162

EΤΟΙΜΟΣ να μπει στην κυβέρνηση είναι ο Φώτης Κουβέλης. Και δεν είναι ο μόνος από την πρώην ΔΗΜΑΡ, καθώς ρόλους θα αναλάβουν και άλλα στελέχη που τον ακολούθησαν στην έξοδό του από την Αγίου Κωνσταντίνου. Μόνο που η πρώην ΔΗΜΑΡ δεν αρκεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι επιτελείς του πρωθυπουργού πολύ θα ήθελαν, σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, και ένα τουλάχιστον στέλεχος από το ΚΙΔΗΣΟ, κυρίως για να περιορίσουν την επιχείρηση «ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς», την οποία έχει ξεκινήσει η Φώφη Γεννηματά…

ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ του κατάλληλου στελέχους προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία προέρχεται από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, στο μικροσκόπιο των ανθρώπων του πρωθυπουργού είναι μια σειρά στελεχών όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Θάνος Μωραΐτης. Ο πρώτος, όμως, έδωσε το «παρών» την Τετάρτη στην εκδήλωση για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, ενώ ο δεύτερος ήταν στις τελευταίες εκλογές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ…

ΒΕΒΑΙΑ, όσο περνούν οι μέρες και η κυβέρνηση μπαίνει καθημερινά όλο και πιο βαθιά στην εφαρμογή των μνημονίων, είναι προφανές ότι θα λιγοστεύουν και οι πρόθυμοι να συστρατευτούν, καθώς δεν θα έχουν μπροστά τους έναν ικανοποιητικό ορίζοντα. «Χρόνο που θα αξίζει τη θυσία», σύμφωνα με στέλεχος που συμμετέχει στις σχετικές διεργασίες. Πάντως, με τη συμφωνία της Πέμπτης η κυβέρνηση «αγόρασε» πολύτιμο χρόνο, τον οποίο ο πρωθυπουργός «δεν θα αφήσει να πάει χαμένος», όπως σημείωσε στο «Πέταλο» στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα…

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ και Εύα Καϊλή έχουν σχηματίσει άξονα. Το ότι τα δύο στελέχη έχουν έρθει κοντά πολιτικά είναι γνωστό εδώ και καιρό. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έχει και εξαιρετικές σχέσεις με τον Κώστα Σημίτη, τον οποίο φροντίζει να βλέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ξέρει ότι, αν τον «δείξει» ο πρώην πρωθυπουργός, τότε θα μπορέσει να συσπειρώσει γύρω του το σύνολο του εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου…

ΤΟ ΝΕΥΜΑ του Κώστα Σημίτη αναμένει και μια σειρά στελεχών που αυτή την περίοδο απέχουν ή κρατούν αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά της Άννας Διαμαντοπούλου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η πρώην επίτροπος κάνει συχνά πυκνά πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ ο πρώην υπουργός προτιμά τη σιωπή. Και οι δύο βέβαια προετοιμάζονται ώστε να είναι μέσα στις εξελίξεις, όποτε κι αν έρθουν…

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Δημήτρης Παπαδημούλης είναι τρία πρόσωπα που συγκεντρώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με βουλευτές που επιδιώκουν να κρατούν επαφές μαζί τους, και οι τρεις δέχονται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα και αιτήματα για ραντεβού. Προφανώς κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ βιάζονται ή επιθυμούν να πάρουν θέση στο επόμενο σύστημα εξουσίας από τη στιγμή που δεν ήταν το δικό τους όνομα στο οργανόγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου, «ούτε μετά τον Ιανουάριο ούτε μετά τον Σεπτέμβριο»…

ΣΤΑΘΕΡΑ στο πλευρό του Ευκλείδη Τσακαλώτου παραμένει ο δημοσιογράφος Θοδωρής Μιχόπουλος, ο οποίος επέστρεψε αναβαθμισμένος στον στρατηγικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Πρόκειται για ένα έμπειρο στέλεχος που έχει πετύχει να έχει βαθμό αυτονομίας και το δικό του διακριτό πολιτικό στίγμα. Κάτι που είχε ακόμη και όταν ήταν το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Για ένα διάστημα μάλιστα ήταν εκτός με δική του πρωτοβουλία, καθώς είχε πολιτικές διαφωνίες…

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ικανοποίηση είδαν στο Μέγαρο Μαξίμου τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες αντιμετώπισαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οι συγκεντρωμένοι απώθησαν τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, γεγονός που οι άνθρωποι του Αλέξη Τσίπρα εξέλαβαν ως ένδειξη ότι ο πρωθυπουργός παραμένει ο μόνος στον οποίο συνεχίζουν να πιστεύουν οι πολίτες. «Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης» λένε χαρακτηριστικά και ο μοναδικός για την ώρα ισχυρός πόλος αναφοράς στο πολιτικό σύστημα. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ακόμη ότι «ήταν μικρή» η τελευταία απεργιακή συγκέντρωση. «Ακόμη έχουμε αντοχές, η φθορά είναι αναστρέψιμη» είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν…

ΜΠΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Η πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε τόσο με τον Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και τον Ταγίπ Ερντογάν και έθεσε τις βάσεις όχι μόνο για τη συνεργασία στο προσφυγικό, αλλά και για την αντιμετώπιση των περίφημων ελληνοτουρκικών διαφορών και το κυπριακό. Ενδεικτική του καλού κλίματος ήταν η αποστροφή του Τούρκου πρωθυπουργού πως μετά από χρόνια αντιπαράθεσης Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να αφήσουν το παιχνίδι κέντρου σχετικά με το Αιγαίο. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, να περάσει δηλαδή η μπάλα μια στη μία και μια στην άλλη περιοχή χωρίς να μπει γκολ, θα πρέπει η Τουρκία να εγκαταλείψει πρώτη τις εδαφικές διεκδικήσεις. Να ασπρίσει τις γκρίζες ζώνες και να κρατήσει μακριά από τον ελληνικό εναέριο χώρο τα μαχητικά της αεροσκάφη. Και μια καλή αρχή θα ήταν να διευκολύνει την επίλυση του κυπριακού, που είναι πολύ πιο ώριμο από το Αιγαίο. Για το οποίο επίσης θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και το θέμα να λήξει με απόφαση την οποία θα κληθούν να σεβαστούν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Εκτός κι αν η Τουρκία θέλει απλώς να ροκανίζει τον χρόνο και να επιδίδεται σε ανατολίτικο παζάρι με τους Ευρωπαίους πότε για τη βίζα και πότε για επιδοτήσεις ή άλλες διευκολύνσεις που την ενδιαφέρουν…

Τα σχόλια είναι κλειστά.