Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 21 Μαρτίου 2015

69

ΜΠΟΡΕΙ η κυβέρνηση να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους εταίρους προς… γνώσιν και συμμόρφωσιν, μπορεί οι Έλληνες να έχουμε τον Λαπαβίτσα να μας καθησυχάζει, ότι αν γυρίσουμε στη δραχμή με δική μας πρωτοβουλία θα παίρνουμε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα με… δελτία, αλλά όλα κι όλα, έχουμε και τον Καμμένο με τη Δούρου, που φροντίζουν για την ψυχική μας ανάταση και την ψυχαγωγία μας! Και σχεδιάζουν, αμέσως μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, να μας προσφέρουν μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, βασισμένο στις λαϊκές μας παραδόσεις.

ΈΤΣΙ, μπορούμε να πιαστούμε χέρι χέρι με τους επισήμους –καθότι δεν θα είναι πλέον σε εξέδρα, λέει, να μας κοιτούν αφ’υψηλού– και να χορέψουμε όλοι μαζί… το χορό του Ζαλόγγου, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και πιούμε το πικρό ποτήρι. Αν πάλι πετύχουν, μπορούμε να το γυρίσουμε σε… τσάμικο και να το γιορτάσουμε δεόντως!

ΠΡΟΣ το παρόν, πάντως, οι καλοί μας οι εταίροι έχουν σφίξει τη θηλιά όσο δεν πάει! Ο Σόιμπλε δηλώνει ότι δεν μας έχει καμία εμπιστοσύνη, ο… πατάτες μπλουμ (βλέπε Ντάισελμπλουμ) μας απειλεί με «μοντέλο Κύπρου» και έλεγχο τραπεζικών καταθέσεων, ο Τσίπρας ζητάει πολιτική λύση και ετοιμάζεται για το ραντεβού του με τη Μέρκελ και εκείνη του στέλνει μήνυμα εκ των προτέρων να μην περιμένει και πολλά, γιατί η συνάντησή τους δεν θα υποκαταστήσει την αξιολόγηση από το… Athens Group (σ.σ. πρώην τρόικα, μόνο που αντί για τρεις, τώρα πλάκωσαν καμιά δεκαπενταριά!).

ΚΑΙ ΜΕΣΑ σε όλα αυτά τα προβλήματα και τις ασφυκτικές πιέσεις που δεχόμαστε, έχουμε και να ασχοληθούμε με το αν ήταν σηκωμένο ή όχι το δάχτυλο του Βαρουφάκη σε παλαιότερο βίντεο, που κάνει θραύση αυτές τις μέρες στη Γερμανία! Και εάν τελικά την έκανε τη χειρομονία, ήταν για τους Γερμανούς, ή απλά… ξεμούδιαζε τα δάχτυλά του; Έλα ντε!

Ο ΓΙΑΝΗΣ το ξεκαθάρισε, όμως, αν και με… σχετική δυσκολία, καθότι αρχικώς έκανε λόγο για μονταρισμένο βίντεο, ενώ τελικά παραδέχτηκε ότι την έκανε τη χειρονομία, αλλά όχι για τους Γερμανούς. Κάποια στιγμή, πάντως, καλό θα είναι να σταματήσουν, εκατέρωθεν φυσικά, αυτές οι κοκορομαχίες μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών και να σοβαρευτούμε μπας και δούμε άσπρη μέρα και λύσουμε και κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, βλέποντας τις πιέσεις που υφίσταται η ελληνική κυβέρνηση και με το φόβο ενός αδιεξόδου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγος, Κώστας Λαπαβίτσας, επανήλθε δριμύτερος επαναφέροντας την άποψη περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά σε συμφωνία με τους εταίρους. Με λίγα λόγια, μιλά για «βελούδινη» έξοδο, όπως την χαρακτήριζαν διάφορα πολιτικά στελέχη και παλαιότερα.

Ο ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ εξήγησε σε συνεντεύξεις του ότι μιλά για αποχώρηση με κίνητρα, δηλαδή για έξοδο από το ευρώ με αντάλλαγμα 50% κούρεμα χρέους, ελεγχόμενη σταθερή υποτίμηση κατά 20%, αλλά και δελτία σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, καθώς και έλεγχο κεφαλαίων!

ΚΑΙ ΣΑΝ να μη μας έφτανε ο Καμμένος ο… πυρπολητής –«θα το κάνουμε Κούγκι» και άλλα χαριτωμένα– έχουμε και τον Λαπαβίτσα να δηλώνει πως «αν τους πεις» (σ.σ. στους εταίρους) «ότι δεν είσαι έτοιμος να πατήσεις το κουμπί για την πυρηνική έκρηξη, τότε αποδυναμώνεις τον εαυτό σου εντυπωσιακά». Μάλιστα! Από ανατίναξη σε πυρηνική έκρηξη το πάμε, μόνο να μη σκάσει η βόμβα στα χέρια μας παιδιά!

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εφαρμόσει άμεσα ελέγχους κεφαλαίων και να κάνει ό,τι έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο. Και παράλληλα, μιλά για διαδικασία διανομής αγαθών με δελτία, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «έχουμε τέσσερις μήνες για να προετοιμαστούμε»! Τέτοιες σοσιαλιστικές ιδέες, τύφλα να έχει ο βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν με τα ψιλοτάκουνα!

ΚΑΙ ΑΦΟΥ ο Βαρουφάκης, αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του Λαπαβίτσα περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, είχε πει ότι ο συνάδελφός του οικονομολόγος «έχει χτίσει καριέρα στη δραχμή», ο… συνάδελφος τον πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα. Και σχολιάζοντας τον υπουργό Οικονομικών της χώρας μας θύμισε ότι υπήρξε σύμβουλος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, «που ήταν η πρώτη κυβέρνηση που εισήγαγε τη μνημονιακή πολιτική στην Ελλάδα».

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ, μάλιστα, ότι ο Βαρουφάκης «παρέμεινε συνδεδεμένος μαζί τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα» και άρα δεν νομίζει «ότι μπορεί να τον αποκαλέσει κανείς άνθρωπο της Αριστεράς»! Μία ωραία ατμόσφαιρα οι… συνάδελφοι!

ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Λαπαβίτσα υποβάθμισε, πάντως, μόνον ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας με νόημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε τις απόψεις του εν λόγω οικονομολόγου όταν του πρότεινε προεκλογική συνεργασία, αλλά και ότι «ο Λαπαβίτσας ήξερε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όταν αποφάσισε να συστρατευθεί μαζί του»! Σωστό κι αυτό υπουργέ μου, αλλά αν δεν τον μαζέψετε θα μας βγάλει στα… συσσίτια οσονούπω!

ΚΑΙ ΑΠΟ τα κουπόνια και τα συσσίτια, ας περάσουμε σε κάτι πιο… χειροπιαστό: στον αέρα! Όχι τον κοπανιστό, αλλά αυτόν με τον οποίο θα πληρώσουμε τα χρέη μας, σύμφωνα με τον Αλέκο Φλαμπουράρη! Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πρόσφατα ότι δεν υφίσταται κίνδυνος ατυχήματος, γιατί έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «σημαίνει διάλυση της Ευρωζώνης».

ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕ ποιος δάνεισε τα πάνω από 10 τρις που χρωστάει συνολικά η Ευρώπη. «Πού τα βρήκαν; Τι είναι; Υπεραξία από την πραγματική οικονομία ή είναι αέρας;», λέει χαριτολογώντας ο Αλέκος και συνεχίζει: «αέρας είναι. Γι’ αυτό κι εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα»! Δεν είναι κακή ιδέα. Κι εμείς, άλλωστε, έχουμε ήδη αρχίσει να εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να πληρώνουμε πλέον ενοίκια, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, εφορία και λοιπά με… αέρα!

«ΠΡΟΦΑΝΩΣ και οι δανειστές μας –χαριτολογώντας και αυτοί– θα μας δώσουν τις επόμενες δόσεις σε αέρα», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι ελπίζει τις εσωτερικές πληρωμές τουλάχιστον «η κυβέρνηση –σοβαρολογώντας– να τις κάνει σε ευρώ»! Κι εμείς το ίδιο ελπίζουμε…

ΚΑΤΑ ΤΑ λοιπά, την ώρα που οι εταίροι εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν μονομερείς ενέργειες ακόμα και τα νομοσχέδια που φέρνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο Λαφαζάνης… το βιολί του! Δήλωσε ότι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ «για πλήρη κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων ισχύει στο ακέραιο» και παρά τους «ωμούς έξωθεν εκβιασμούς» θα εφαρμοστεί πλήρως το επόμενο διάστημα. Κατά πότε το βλέπετε, στο τέλος της τετραετίας ή νωρίτερα;

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας βεβαίως βεβαίως σχολίασε, πάντως, και τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι προσωπικό μονόπρακτο του Γιάνη Βαρουφάκη», όσο κι αν δίνει έντονα το… προσωπικό του χρώμα, αλλά κινούνται σε ένα πλαίσιο, όπου την πρώτη ευθύνη γι’ αυτές έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά όργανα.

ΤΩΡΑ, ΒΕΒΑΙΑ, δεν γνωρίζουμε εάν ο Λαφαζάνης, μιλώντας για το προσωπικό χρώμα τού Βαρουφάκη είχε υπόψη του την πολυσυζητημένη φωτογράφιση του ΥΠΟΙΚ μετά της συζύγου στο περιοδικό Paris Match, με θέα την Ακρόπολη και πόζες ιδιαιτέρως χαριτωμένες.

Ο ΓΙΑΝΗΣ, πάντως, δήλωσε μετανιωμένος για τη συγκεκριμένη φωτογράφιση και είπε ότι θα ήθελε να μην είχε γίνει, καθώς και ότι η αισθητική αυτών των φωτογραφιών δεν του αρέσει. Εφόσον δεν σας άρεσε υπουργέ μου, τι στηθήκατε στην κάμερα παίρνοντας συγκεκριμένες πόζες; Ας λέγατε στο Γάλλο φωτογράφο ένα «non»! Αυτά βλέπει ο Σόιμπλε και σας αρχίζει στα… γαλλικά μετά!

ΚΑΙ ΜΙΑΣ και ο λόγος για τον Σόιμπλε και τους «καυγάδες» του με τον Βαρουφάκη, να σημειωθεί ότι εσχάτως η ελληνογερμανική κόντρα δεν περιορίζεται σε αυτούς τους δύο, αλλά επεκτάθηκε και μεταξύ ΚαμμένουΣουλτς! Συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Άμυνας αφήνουν υπόνοιες ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς –ο οποίος, ως γνωστόν, από την αρχή δεν χώνεψε τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες– έχει σχέση με γερμανική εταιρεία εξοπλιστικών συστημάτων.

ΜΑΛΙΣΤΑ, ο Πάνος Καμμένος, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, ρώτησε τον Σουλτς αν θυμάται, παραθέτοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο είχε απορρίψει ως απαράδεκτη ερώτηση του τότε ευρωβουλευτή, του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, προς την Κομισιόν για μίζες γερμανικών εταιρειών, με αποτέλεσμα η ερώτηση να «μπλοκαριστεί». Όσο για την απάντηση του Σουλτς; «Ακόμα και ένας ελέφαντας σε υαλοπωλείο είναι καλύτερος διπλωμάτης από τον κ. Καμμένο»!

ΕΜΕΙΣ ΓΙ’ ΑΛΛΟΥ ΚΙΝΗΣΑΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΑΕΙ!

Μπορεί να μιλήσαμε για το… βιολί του Λαφαζάνη, αλλά γεγονός είναι πως η ορχήστρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολυμελής και η ενορχήστρωση δύσκολη! Έχουμε αναφερθεί ξανά μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη στις πρωτοβουλίες της νέας προέδρου της Βουλής, που δεν συνάδουν πάντοτε με τις προθέσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η πιο πρόσφατη και πιο εντυπωσιακή, όμως, είναι η συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε εκπροσώπους ελληνικών αλλά και ξένων μέσων ενημέρωσης, με θέμα την συγκρότηση επιτροπής για το λογιστικό έλεγχο του ελληνικού χρέους. Και αν μιλάμε για διαφορετικές προθέσεις, είναι επειδή η πρωτοβουλία της Ζωής βρίσκεται σε διαφορετική «γραμμή» από την επίσημη, καθώς η κυβέρνηση μιλά πλέον για αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ η πρόεδρος της Βουλής για διαγραφή (σ.σ. άντε και ο Λαφαζάνης!).

Η διαφορετική προσέγγιση του θέματος στους κόλπους του κυβερνητικού κόμματος φάνηκε, πάντως, και από το γεγονός ότι απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνέντευξη Τύπου, με εξαίρεση τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, την τρίτη αντιπρόεδρο της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και την πρώην βουλευτή, Μαρία Μπόλαρη. Μάλιστα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η σύσταση της επιτροπής αποτελεί δική της απόφαση και πρωτοβουλία και άρα δεν πρέπει να περάσει από έγκριση της Ολομέλειας του Σώματος. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως όταν ρωτήθηκε εάν ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να θέσει το θέμα του χρέους στο ραντεβού του με την Άνγκελα Μέρκελ την Δευτέρα, απέφυγε να απαντήσει…

Η πρόεδρος της Βουλής, πάντως, έκανε λόγο για «παραφιλολογία» σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής για το θέμα, λέγοντας πως αισθάνεται την ανάγκη να επισημάνει ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση μεταξύ των δύο. Εάν το έχετε ανάγκη, τι να πούμε κι εμείς, μην το καταπιέζετε!

Η ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΚΑΙ ΟΙ… ΣΕΛΦΙ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Άστραψε και βρόντηξε η Ραχήλ Μακρή, αυτή τη φορά, όμως, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στο κυβερνητικό κόμμα, αφού τα… καρφιά που εξαπέλυσε ήταν αποκλειστικά και μόνον για τον πρώην πρόεδρό της! Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –και πρώην των ΑΝΕΛ– κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο για απραξία σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, ενώ δεν δίστασε να ειρωνευτεί «τα ταξιδάκια με απάτσι και φρεγάτες, προκειμένου να βγάζει ο κ. Καμμένος σέλφι», όπως είπε!

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι δεν τον είδε να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, ούτε εκείνον, ούτε τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κι ότι δεν έχει δει ούτε προτάσεις, ούτε θέσεις, παρά μόνο «ένα κυνηγητό για τη συμμετοχή τους στον κομματικό μηχανισμό με κάθε τρόπο»! Και κατέληξε ότι τα… ταξιδάκια με τα απάτσι και τις φρεγάτες, για να… ποζάρει ο Καμμένος, κοστίζουν στον ελληνικό λαό! Γιατί το λέτε αυτό, Ραχήλ; Δεν συμμετέχει ο Πάνος στις διαπραγματεύσεις; Εδώ κοντεύει να περάσει από εξεταστική ακόμα και τον Μάρτιν Σουλτς! Ή μήπως δεν κάνει κι αυτός ό,τι μπορεί με τις… πιέσεις που ασκεί στους εταίρους, πότε προειδοποιώντας τους ότι «θα το κάνουμε Κούγκι» και πότε ότι θα… αμολήσουμε τζιχαντιστές και λαθρομετανάστες στο Βερολίνο; Αχάριστη σας βρίσκουμε! Παρεμπιπτόντως, μήπως να ρωτούσατε, για καλό και για κακό, και τον πρόεδρο του τωρινού σας κόμματος, αν τον θέλει τον Πάνο στις διαπραγματεύσεις; Λέμε εμείς τώρα, μια ιδέα…

Τα σχόλια είναι κλειστά.