Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 18 Σεπτεμβρίου 2015

110

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ μια καλή γέφυρα, θέλει έναν καλό αρχιτέκτονα και μερικούς καλούς χτίστες. Ευτυχώς για την Ελλάδα, τα κόμματα αυτή την περίοδο έχουν αρκετούς χτίστες. Τους λείπει μόνο ο αρχιτέκτονας. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη ρίξει τα θεμέλια για τη συνεργασία τους την επόμενη μέρα. Είτε είναι όλοι στην κυβέρνηση, είτε κάποιος μείνει σε ρόλο αντιπολίτευσης.

ΣΕ ΑΥΤΗ τη στήλη έχουμε γράψει πρόσφατα σχετικά με τη συμφωνία Μέρκελ-Τσίπρα για την κυβέρνηση της… 21ης Σεπτεμβρίου. Οι δανειστές μας έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας. Τον μεγάλο συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ή μια τρικομματικού τύπου κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ σενάριο θέλει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να γίνεται πρωθυπουργός, εφόσον η διαφορά στην κάλπη είναι καθαρή. Αν η ΝΔ έχει 33% και ο ΣΥΡΙΖΑ 28%, πρωθυπουργός θα ορκιστεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Αν το αποτέλεσμα είναι από την ανάποδη, στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας. Μπορεί να μη μείνει για οχτώ χρόνια, όπως δήλωσε σε μια προεκλογική του ομιλία πρόσφατα, αλλά θα επιστρέψει στο γραφείο που διακόσμησε σύμφωνα με τα γούστα του, τον περασμένο Φεβρουάριο.

ΥΠΑΡΧΕΙ βέβαια και το ενδεχόμενο κατά το οποίο το αποτέλεσμα θα είναι οριακό. Σε αυτή την περίπτωση, για να μην τσακώνονται οι αρχηγοί, ο… αρχιτέκτονας από το εξωτερικό θα τους προτείνει τη λύση ενός τρίτου προσώπου. Αβραμόπουλος από τη ΝΔ, Δραγασάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, Προβόπουλος από τις λεγόμενες εθνικές εφεδρείες και τον χώρο των τεχνοκρατών. Σε μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσαν να δώσουν ψήφο ανοχής ή στήριξης σχεδόν όλα τα κόμματα που είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

ΑΠΟ την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τις επαφές κάνουν ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, οι οποίοι διαθέτουν την άνετη πρόσβαση στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την αξιοπιστία να μιλούν εκ μέρους του και να τον εκπροσωπούν. Από το Ποτάμι στις επαφές συμμετέχει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος είχε τους προηγούμενους μήνες απευθείας επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ επίπεδο ρόλους παίζουν ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, ο οποίος έχει αναλάβει τα θέματα της διεύρυνσης του κόμματος, αλλά και οι βουλευτές της φιλελεύθερης πτέρυγας Χάρης Θεοχάρης και Αντιγόνη Λυμπεράκη. Στη σχετική προετοιμασία για την ένταξη του Ποταμιού στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα εντάσσεται και η επιλογή του Νικηφόρου Διαμαντούρου για τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος.

ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ Ευρωπαίο συνήγορο του πολίτη μπορεί να προταθεί το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως λύση κοινής αποδοχής για τη θέση του πρωθυπουργού. Προοπτική που αρκετοί πλέον υποστηρίζουν πως «έκαψε» αποδεχόμενος την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη.

ΜΕ ΑΥΤΑ τα δεδομένα δεν είναι λίγα τα στελέχη που ασκούν κριτική στην περίφημη πλέον φράση του πρώην πρωθυπουργού «θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν». «Ο κ. Τσίπρας χθες υπέπεσε σε ένα μεγάλο ολίσθημα. Εγώ δεν πιστεύω ότι πρέπει να τελειώσει ο κ. Τσίπρας. Δεν κάνουμε εκλογές εδώ για να αναμετρηθούμε ποιος θα δολοφονήσει ποιον και ποιος θα τελειώσει ποιον. Αλλά με ποιον τρόπο την επομένη των εκλογών θα συνεργαστούμε όλοι μαζί, για να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα στη χώρα» τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ τη στάση του ΠΑΣΟΚ o κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε πως «το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει πολύ καθαρά ότι δεν θα συνεργαστεί με καμιά κυβέρνηση, εάν δεν συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να συνυπογράψουν μια προγραμματική συμφωνία».

ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ κυβέρνησης όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων τάχθηκε και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών Κώστας Σκανδαλίδης. «Εμείς θα θέλαμε να υπάρχει μια κυβέρνηση όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό –η πλειοψηφία που εκφράστηκε μετά το δημοψήφισμα– στην υποστήριξη του να γίνει η συμφωνία στη χώρα, να είναι μια πλειοψηφία, η οποία θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές και σε μια κυβερνητική δύναμη» δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«ΘΑ ΗΤΑΝ το ιδανικό. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα υποχρεώσει τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ανεξάρτητα από τη θέληση του κ. Τσίπρα ή του κ. Μεϊμαράκη. Θετική πρόθεση (έχουμε), πάνω σε προγραμματική συμφωνία. Χωρίς προγραμματική συμφωνία δεν υπάρχει συνεργασία» ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«ΤΩΡΑ ΜΑΣ κλείνουν όλοι το μάτι, ο κ. Τσίπρας το αριστερό και ο κ. Μεϊμαράκης το δεξί» επισήμανε σε δηλώσεις του Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και τόνισε ότι «εμείς θέλουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία θα υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία τετραετίας για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση».

«ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ –και απευθύνομαι τόσο στον κ. Τσίπρα όσο και στον κ. Μεϊμαράκη– ανάλογα με το αποτέλεσμα προσπαθήσουν να προφυλάξουν τα οπίσθιά τους και να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους, νομίζω ότι δεν θα βοηθήσει ούτε τη χώρα και δεν θα βοηθήσει ούτε τους ίδιους» διεμήνυσε ο βουλευτής Αρκαδίας.

ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα αναδειχθεί τρίτη δύναμη στις εκλογές προχώρησε μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στον Νίκο Ευαγγελάτο ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Χαρακτήρισε καρικατούρα τον δικομματισμό και ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ συνέπραξε με τη ΔΗΜΑΡ με μία σκοπιμότητα: να «βρεθεί» μετά τις εκλογές μαζί με τους Σπύρο Λυκούδη και Γρηγόρη Ψαριανό, για τους οποίους στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι «μετρούν ώρες στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη»…

ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά την τελευταία τηλεμαχία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι πιστεύουν ότι «συναντήθηκαν τα Ζάππεια με τη ΔΕΘ». Εννοώντας το αντιμνημονιακό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και το κοινό μνημονιακό παρόν τους.

ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΕΩΣ και Χαριλάου Τρικούπη έχουν την κοινή εκτίμηση ότι «στόχος και των δύο αρχηγών ήταν η συσπείρωση των δικών τους ψηφοφόρων». Για αυτό και στα επιτελεία του Σταύρου Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά διατυπώνουν την άποψη ότι δεν θα έχουν απώλειες από τη δημοσιότητα που κέρδισαν τα δύο μεγάλα κόμματα…

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση την αναμέτρηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ θα κρίνει η… Λαϊκή Ενότητα. Τα ΜΜΕ μπορεί να μη δίνουν πολύ χρόνο στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά είναι προφανές ότι οι περίπου τριάντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τον ακολούθησαν έχουν ο καθένας το κοινό του. Οπότε δεν είναι σίγουρο πως θα επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις που τον δίνουν να εισέρχεται στη Βουλή οριακά.

«ΟΣΟ ΠΙΟ πάνω πάει ο Παναγιώτης, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες της ΝΔ να είναι πρώτη, όσο πιο κάτω κινηθεί, τόσο μπορεί να κληρώσει σε εμάς» λένε χαρακτηριστικά οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα που ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις και γενικότερα τις εκλογικές προβλέψεις.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και οι επιδόσεις του… Βασίλη Λεβέντη. Οι αναλυτές της Κουμουνδούρου έχουν εντοπίσει πως ο πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου παίρνει νέους ψηφοφόρους, που σε άλλη περίπτωση θα ψήφιζαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που ο Αλέξης Τσίπρας έχει πλέον υπογράψει μνημόνιο, οπότε ενισχύονται ξανά οι τάσεις των νέων για φυγή και χαβαλέ, προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στο κατεστημένο και κυρίως στα μεγάλα κόμματα. Οπότε ισχύουν και εδώ οι παρατηρήσεις που έγιναν στην περίπτωση της Λαϊκής Ενότητας. Όσο ανεβαίνει ο Λεβέντης, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος και να πάρει το πολυπόθητο μπόνους των 50 εδρών…

ΑΠΟ ΤΗΝ οπτική της ΝΔ το ζητούμενο είναι να ανέβουν Λαϊκή Ενότητα και Βασίλης Λεβέντης και να πέσουν το ΠΑΣΟΚ και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στη Ρηγίλλης πιστεύουν ότι βασικές τους δεξαμενές είναι η Χαριλάου Τρικούπη και η Σεβαστουπόλεως στον βαθμό που οι ψηφοφόροι τους θα επιλέξουν τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για να μη δουν ξανά στη θέση του πρωθυπουργού τον Αλέξη Τσίπρα. Μια τάση που είναι εμφανής στις δημοσκοπήσεις και που φαίνεται να πλήττει κυρίως το Ποτάμι, το οποίο δεν έχει παραδοσιακούς ψηφοφόρους με ιστορικούς δεσμούς στην εκλογική του βάση…

ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ, ΒΑΡΙΔΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Πάνος Καμμένος μπορεί να προστεθεί στη «δυναστεία» των Καρατζαφέρη-Κουβέλη, που συμμετείχαν σε μνημονιακές κυβερνήσεις ως μικροί εταίροι και βρέθηκαν τελικά εκτός Βουλής. Η ουσία για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ είναι ότι, ακόμη και να καταφέρει οριακά να μπει στη Βουλή, μάλλον θα προστεθεί στην επόμενη αντιμνημονιακή αντιπολίτευση και όχι στην κυβερνητική πλειοψηφία. Ο Αλέξης Τσίπρας θα τον… ανταλλάξει για τις ψήφους του Ποταμιού και της συμμαχίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που του εξασφαλίζουν περισσότερα ευρωπαϊκά στηρίγματα. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη αποστροφή του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού για το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και το οποίο είπε ότι στήριξε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια κονέ στην Ευρώπη ο Πάνος Καμμένος δεν τα έχει. Και δεν προλαβαίνει και να τα αποκτήσει. Τον Ιανουάριο μπορεί να ήταν χρήσιμος, αλλά τώρα έχει γίνει «βαρίδι» για τον πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να μετακινήσει το κόμμα του προς την κεντροαριστερά. Παρ’ όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας φροντίζει να στηρίζει τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό του εταίρο. Περισσότερο όμως για να του ρίξει στάχτη στα μάτια. Για αυτό τον ανέφερε ως επιλογή συνεργασίας για την επόμενη μέρα και στην τηλεμαχία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και στο μπρα ντε φερ που είχε με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Ο ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει έναν επιπλέον λόγο για να απαλλαγεί από τον Πάνο Καμμένο. Ότι έχει ήδη ως εσωκομματική αντιπολίτευση τους «53» του Τσακαλώτου και την αριστερή πτέρυγα, που εκφράζουν οι Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Θοδωρής Δρίτσας. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να το πάει πολύ δεξιά το σκάφος χωρίς να υποστεί νέα διάσπαση. Ένα ενδεχόμενο το οποίο είναι σχεδόν σίγουρο αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να πάει σε μια κυβέρνηση χωρίς ισχυρά αντίβαρα στα αριστερά του πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να θέλει ως άλλοθι για την εφαρμογή του μνημονίου τη ΝΔ και ως αντίβαρο το Ποτάμι και το σχήμα ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη σταλεί και οι μεσολαβητές. Από το ΠΑΣΟΚ το σενάριο το τρέχει με τα χίλια ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος πάντα ήταν υπέρ της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί ότι στην Κουμουνδούρου έχει μετακομίσει ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων του Κινήματος. Για αυτό επιχείρησε προ ολίγων εβδομάδων το ΠΑΣΟΚ να αφομοιώσει το ΚΙΔΗΣΟ, αλλά η προσπάθειά του σκόνταψε στη φιλοδοξία του Γιώργου Παπανδρέου να είναι ξανά υποψήφιος, γεγονός που δεν θα περνούσε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακόμη και την επιστροφή ορισμένων παπανδρεϊκών στα ψηφοδέλτια οριακά την άντεξε το ΠΑΣΟΚ. Τελικά, όμως, το Κίνημα άντεξε και απορρόφησε τους κραδασμούς πριν γίνουν επικίνδυνοι για τις εκλογικές του επιδόσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.