Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 17 Οκτωβρίου 2015

123

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ πού πάει η Ελλάδα θα απασχολήσει σύντομα την πολιτική ηγεσία της χώρας. Το «Καρφί» αποκαλύπτει σήμερα μια ιδέα που κυκλοφορεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διενέργεια συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο το κορυφαίο πλέον εθνικό θέμα, που είναι η αποκατάσταση των συντελεστών ισχύος της χώρας. Στο παρασκήνιο το θέμα συζητείται εντονότατα. Το μόνο που απομένει είναι το πρώτο στέλεχος που θα θέσει το θέμα δημόσια…

ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ να καθίσουν όλοι σε ένα τραπέζι. Ο Αλέξης Τσίπας, ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, το ΚΚΕ, αν το επιθυμεί, ο Πάνος Καμμένος, ο Βασίλης Λεβέντης και όποιος άλλος θεωρεί ότι θέλει να συμβάλει για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο…

ΑΠΟ ΤΟ 2010 η Ελλάδα έχει χάσει σχεδόν το 50% του ΑΕΠ και έχει δει την ανεργία να εκτοξεύεται σε ποσοστά σταθερά άνω του 25%. Οι αξίες, κινητές και ακίνητες, έχουν καταρρεύσει. Η κοινωνική συνοχή και αντοχή είναι στα όριά της. Τα νοσοκομεία καταρρέουν μέρα με τη μέρα, ενώ τα σχολεία φέτος άνοιξαν με χιλιάδες κενά. Ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι, αν το καράβι δεν αλλάξει πορεία, σύντομα θα βρεθεί στα βράχια.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες έκλεισε τα 41 του χρόνια, έχει κάθε συμφέρον να κινηθεί υπερβατικά. Δεν θέλει να δια-χειριστεί το χάος. Να είναι απλώς ο τιμωρός των προηγούμενων. Πρέπει και μπορεί να εμπλέξει τους πάντες σε ένα σχέδιο για να αποφύγει η Ελλάδα την καταστροφή. Το έχει πει άλλωστε και σε αρκετές ομιλίες του, πως το μνημόνιο δεν αρκεί.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ των διεθνών οργανισμών είναι αποκαρδιωτικές. Περιγράφουν μια Ελλάδα 8,5 εκατ. κατοίκων το 2050! Με την πλειοψηφία να λαμβάνει συντάξεις φτώχειας. Εκεί θέλουμε να πάμε; Με τους Έλληνες κακοπληρωμένους, άνεργους ή συνταξιούχους, που απλώς θα μπορούν να πληρώνουν για τα βασικά; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Αυτό είναι το πραγματικό ΟΧΙ που πρέπει να πουν πολιτικοί και πολίτες.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΟΧΙ όμως είναι το ΝΑΙ. Πρέπει οι «ασθενείς» να αντιληφθούν την κατάστασή τους και να αποδεχθούν τη θεραπεία, που δεν είναι βέβαια οι φόροι και οι περικοπές, αλλά η συνεργασία. Στα πηγαδάκια της Βουλής όλο και περισσότεροι βουλευτές ζητούν επιτακτικά «να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του τι έχουμε να μοιράσουμε και να περάσουμε στη νέα μεγάλη ιδέα του πώς θα παράγουμε όσα χρειαζόμαστε και πολύ περισσότερα για να κάνουμε και εξαγωγές».

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας δεν μπορεί να κλειστεί στο πρότυπο διαχείρισης της εξουσίας της Μεταπολίτευσης, ούτε βεβαίως και οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα κερδίσουν κάτι αν το παίξουν αγανακτισμένοι στην αντιπολίτευση. Γιατί η αντιπολίτευση δεν σημαίνει τίποτα πλέον. Δεν παρέχει καμία ασφάλεια και σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλής επενδυτική θέση για εξουσία στο μέλλον.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αυτό καλό θα είναι σύντομα να τελειώσει η κακόγουστη παράσταση που έχει ανέβει στις τηλεοπτικές οθόνες και στους υπολογιστές υπό τον τίτλο «Διαδοχή στη ΝΔ». Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει γρήγορα να λύσουν τις διαφορές, αλλιώς η ζωή θα τους ξεπεράσει. Έδειξαν να το καταλαβαίνουν και γι’ αυτό, όταν ανέβηκαν στις αρχές της εβδομάδας οι τόνοι, έσπευσαν να συναντηθούν για να τους ρίξουν…

ΑΚΡΙΒΩΣ όπως παραλίγο να γίνει με το ΠΑΣΟΚ. Που βίωσε τι σημαίνει να κινείσαι στα όρια της πολιτικής εξαφάνισης. Το πιο εκκωφαντικό όμως είναι το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στο Ποτάμι και στη Λαϊκή Ενότητα. Στον Σταύρο Θεοδωράκη είπαν ότι δεν αρκούν ένα σακίδιο και ένα ζευγάρι σανδάλια για να πείσεις την κοινωνία πως είσαι το νέο.

ΚΑΙ ΣΤΟΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη είπαν ότι δεν αρκεί ένα ταξί για να πας στο μέλλον. Ο λαός απαιτεί λύσεις. Και γι’ αυτό επέλεξε το ποιος θα διαχειριστεί αυτή που οι περισσότεροι συμφωνούσαν ότι ήταν το μνημόνιο. Και επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ όμως πολλοί έχουν ασθενή μνήμη. Μέχρι να φτάσουν στον επίλογο, έχουν ξεχάσει τον πρόλογο. Για αυτούς θα παραθέσουμε λίγα ακόμη στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Τι αλλαγές έχει υποστεί το κοινωνικό ανάγλυφο που κινδυνεύει να ισοπεδωθεί.

Η ΕΚΘΕΣΗ της Credit Suisse είναι αποκαλυπτική. Δείχνει το κόστος που πλήρωσαν κυρίως τα μεσαία στρώματα, που είναι και η κινητήριος δύναμη της οικονομίας. Συγκεκριμένα, από το 2008 έως σήμερα, περίπου 1,2 εκατ. Έλληνες υποβαθμίστηκαν σε χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ενώ η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων μειώθηκε κοντά στα 500 δισ. δολάρια.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μείωση της τάξης του 43% και άνω, αν αναλογιστεί κανείς ότι η σημερινή αξία των περιουσιακών στοιχείων της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα αγγίζει τα 678 δισ. δολάρια, από σχεδόν 1,2 τρισ. δολάρια, που άγγιζε στην κορυφή του 2007. Η κατάρρευση της αξίας των ακινήτων, η βουτιά του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιοποίησης των μετοχών, αλλά και το σημαντικό έδαφος που έχασε το ευρώ, είναι οι βασικοί «υπεύθυνοι» για τον αφανισμό του πλούτου του Έλληνα της μεσαίας τάξης.

Η ΜΕΣΑΙΑ τάξη το 2008 αριθμούσε  5,8 εκατ. πολίτες, ενώ σήμερα αγγίζει τα 4,6 εκατ., καθώς έχουν «εξαφανιστεί» 1,2 εκατ. πολίτες. Το 2000, τη μεταβατική χρονιά ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ, τη μεσαία τάξη διαμόρφωναν 4,7 εκατ. Έλληνες. Ο πλούτος των Ελλήνων υπέστη τεράστια μείωση μεταξύ του 2007 και του 2008 κατά 216 δισ. δολάρια και μεταξύ του 2008 έως και τα μέσα του 2015 βυθίστηκε κατά 272 δισ. δολάρια περαιτέρω.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ο μέσος πλούτος κάθε Έλληνα υποχώρησε στα 81.300 δολάρια φέτος, όταν, πριν αρχίσει ο… κατήφορος, το 2007, διαμορφωνόταν στα 136.800 δολάρια. Αξίζει να σημειώσουμε πως στα τέλη του 2007 η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν στα 196,390 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς, η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 39,6 δισ. ευρώ.

ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ούτε πολύ, έχουν χαθεί 157 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η αξία των ακινήτων σε κάποιες κατηγορίες έχει μειωθεί ακόμη και κατά 60-65% από το 2008 έως σήμερα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ για το οικονομικό επιτελείο είναι τεράστια. Και αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης ασχολούνται με το μνημόνιο, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης έχουν τεράστιο ρόλο να παίξουν. Ο πρώτος στην ανάπτυξη και ο δεύτερος στην εκλογίκευση του φορολογικού συστήματος. Δεν είναι δυνατόν ο τελευταίος να μιλά μόνο για νέους φόρους. Διαλύει την ψυχολογία στην αγορά, όπου έχει απομείνει.

ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Οικονομίας θα πρέπει να κλείσει γρήγορα και καθαρά το θέμα του «πόθεν έσχες». Αν είναι αυτός ο υπουργός που ξέχασε να δηλώσει 1 εκατ. ευρώ. Μισόλογα δεν κάνουν δουλειά σε αυτές τις περιπτώσεις…

ΟΠΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ σημαντικός είναι και ο ρόλος των υπόλοιπων στελεχών της αντιπολίτευσης που ξέρουν από οικονομικά ή περνούν στα κόμματά τους τη γραμμή για αυτά τα θέματα. Σε αυτή την προσπάθεια ρόλο θα έχουν και οι πρώην πρωθυπουργοί, οι οποίοι κάποτε θα πρέπει να υπερβούν και αυτοί τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν…

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, ίσως ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να φροντίσουν να αφήσουν στη χώρα κάτι περισσότερο από το να κατηγορούν ο ένας τον άλλο. Η Ελλάδα τώρα έχει ανάγκη από όσες δυνάμεις μπορεί να συσπειρώσει.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ Μαξίμου δείχνουν να το έχουν αντιληφθεί αυτό, το ερώτημα πλέον είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας θα το τολμήσει και αν και πόσοι θα ανταποκριθούν. Σε κάθε περίπτωση, η ερχόμενη περίοδος θα έχει τόσες εξελίξεις, που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο…

Η ΔΥΣΚΟΛΗ… ΖΩΗ ΤΟΥ ΒΟΥΤΣΗ

Τον μπελά του βρήκε ο Νίκος Βούτσης, πριν ακόμη προλάβει να κάτσει καλά καλά στην καρέκλα του προέδρου της Βουλής. Του έλαχε να χειριστεί τόσο την αποκαθήλωση της προκατόχου του όσο και το καυτό θέμα των «πόθεν έσχες» των δύο υπουργών που ξέχασαν ο ένας να μεταβιβάσει κάτι μετοχές και ο άλλος να δηλώσει ένα εκατομμύριο ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, ο νέος πρόεδρος της Βουλής έδειξε να μη φοβάται το κολύμπι στα βαθιά. Δεν δίστασε να πάει στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και να πάρει την υπόθεση με τα «πόθεν έσχες» στα χέρια του. «Θα δείτε, όταν βγουν τα στοιχεία, που οι τηλεδίκες θα έχουν πέσει έξω» είπε με τη σιγουριά του ανθρώπου που γνωρίζει κάτι παραπάνω. Το ερώτημα είναι αν έχει… άγνοια κινδύνου, καθώς δεν δίστασε να απαλείψει κάθε αναφορά στην επιτροπή για το χρέος της Ζωής Κωνσταντοπούλου από το site της Βουλής. Η πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου άστραψε και βρόντηξε. «Πυροβόλησε» μέσω του γνωστού twitter με ένα φαρμακερό σχόλιο: «Διαπιστευτήρια στη διαπλοκή: ηλεκτρονικό θάψιμο των πορισμάτων για το χρέος και τη Siemens, εντολή εξαφάνισής τους από το site της Βουλής». Βαριές κουβέντες για έναν πολιτικό ο οποίος δεν έχει δώσει τέτοια δικαιώματα στη σταδιοδρομία του στην πολιτική ζωή, που δεν είναι και μικρή. Τώρα γιατί η τέως πρόεδρος επέλεξε το twitter, η απάντηση είναι απλή: γιατί δεν έχει πλέον το κανάλι της Βουλής…

«ΤΕΡΑΣ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΣ» Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Ο Γιώργος Σταθάκης είναι μακράν ο πιο άνετος και… cool υπουργός του Αλέξη Τσίπρα. Την προηγούμενη φορά που ορκίστηκε, τον Ιανουάριο, ο φωτογραφικός φακός τον είχε απαθανατίσει να πίνει καφέ, αμέσως μετά την ορκωμοσία, με μια φίλη του. Προχθές, έπαιζε στα δάχτυλα τα «κόκκινα» δάνεια σε σύσκεψη με τον Δραγασάκη και το θέμα του «πόθεν έσχες» (που αποδείχθηκε τελικά ότι τον αφορούσε) κάνοντας και μια επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν άνθρωπο «τέρας ψυχραιμίας», γιατί δεν έχει ανοιχτά μέτωπα στη ζωή του. Είναι αποκατεστημένος επαγγελματικά ανεξαρτήτως πολιτικής, έχει σημαντικό κύκλο γνωριμιών και οικονομικά μάλλον το έχει λυμένο το πρόβλημά του. Οπότε μπορεί χωρίς άγχος να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα των άλλων. Αυτό βέβαια είναι και καλό και κακό. Άλλο κάποιος να καίγεται και να αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με σένα, αν όμως έχει τα δικά του, γιατί να ασχοληθεί με τα δικά σου; Ιδού η απορία. Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χάσει σε αυτή τη συγκυρία τον άνθρωπο που χειρίζεται και διαπραγματεύεται την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Τον άνθρωπο στον οποίο έχει αναθέσει και το στοίχημα της ανάπτυξης, από το οποίο θα κριθεί στην ουσία της η πορεία της κυβέρνησης συνολικά…

Τα σχόλια είναι κλειστά.