Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 13 Ιουνίου 2015

122

ΤΟΞΙΚΟ ΝΕΦΟΣ στην Αθήνα από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, τοξική ατμόσφαιρα και στην ελληνική κοινωνία εδώ και πέντε μήνες! Γιατί, αν δεν πάθουμε ομαδική δηλητηρίαση στο τέλος, θα πρόκειται για θαύμα! Η χώρα είναι στο μηδέν, οι πολίτες υπό του μηδενός και η κυβέρνηση ακόμα διαπραγματεύεται! Κόψε λίγο από ’κεί, βάλε λίγο από ’δώ, αλλά η οικονομία και ο λαός στο χείλος του γκρεμού! Γιατί, αν νομίζετε, σύντροφοι, ότι με το να ξαναπροσλάβετε τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και να επαναλειτουργήσετε την παλιά, κακή, στραβή κι ανάποδη ΕΡΤ, για να βολέψετε τα ρουσφέτια σας, θα βγει η Ελλάδα από την κρίση, ε, τι να πούμε κι εμείς – η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!

ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΧΑΝ αποτέλεσμα οι διεθνείς τσαμπουκάδες, να λέγαμε κι εμείς… Αλλά εδώ μέχρι και ο Γιούνκερ, ο οποίος έσταζε μέλι για τον Τσίπρα, άρχισε τα καρφιά και τις… χυλόπιτες, του τύπου «προτιμώ να δω τους Λατινοαμερικανούς, παρά τον Τσίπρα, γιατί είναι χάσιμο χρόνου»! Ο… πρώην φίλος μας, μάλιστα, άρχισε να μη μας βγαίνει και στο τηλέφωνο τώρα! Τον έπαιρνε, λέει, ο Τσίπρας να μιλήσουν και εκείνος του μήνυσε ότι δεν έχουμε να πούμε τίποτα προς το παρόν! Η αλήθεια είναι ότι μετά από όσα έμαθε ο Γιούνκερ ότι του έχωσε ο Αλέξης στην ομιλία του στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, τα… πήρε στο κρανίο, εξ ου και η τηλεφωνική χυλόπιτα! Το πιο αστείο όμως είναι ότι στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας είπε ότι δεν ήταν ο Τσίπρας που τον πήρε στο τηλέφωνο, αλλά ίσως κάποιος συνεργάτης του! Δηλαδή, αν τον πήρε συνεργάτης του πρωθυπουργού της χώρας, δεν θα τη λέμε χυλόπιτα, αλλά… σπανακόπιτα! Ό,τι πείτε!

ΚΑΙ ΔΩΣ’ ΤΟΥ ξανά να επικεντρώνεται όλη η συζήτηση στο πόσες ποσοστιαίες μονάδες θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ! Λες και όλα τα προβλήματα θα λυθούν αν κάνουμε τα τιμολόγια της ΔΕΗ πανάκριβα για τον μέσο και φτωχό καταναλωτή, ο οποίος στην τελική δεν θα μπορεί να τα πληρώσει! Μήνες τώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί με μπαλώματα και πασαλείμματα να πετύχει συμφωνία, προκειμένου να διασώσει το προεκλογικό της γόητρο, και συνεχίζει να παίζει το χαρτί του Grexit, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι μια ωραία πρωία μπορεί και να… εκπυρσοκροτήσει στα χέρια της!

ΓΙΑ ΕΝΑ μακροχρόνιο σχέδιο ανάπτυξης κουβέντα από την πρώτη φορά Αριστερά. Τι να πει όμως…  Το σχέδιο απαιτεί μυαλό και ιδέες.  Αν υπήρχαν, να είστε βέβαιοι ότι θα τις είχαν καταθέσει…

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή μεγαλώνει ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν μέρος ή και το σύνολο της συμφωνίας, εφόσον περιλαμβάνει μέτρα αντίθετα με το πάλαι ποτέ πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ομοίως και στελέχη των κυβερνητικών… συνεταίρων, των ΑΝΕΛ δηλαδή, με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρό τους Πάνο Καμμένο, ο οποίος επανέφερε στην κουβέντα το Κούγκι, αυτή τη φορά μάλιστα πιο παραστατικά, καθώς παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις και την αναπαράσταση της ανατίναξης στο Σούλι!

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ παράπονο όμως, τώρα άλλαξε το «θα το κάνουμε Κούγκι», υποστηρίζοντας ότι οι δανειστές θα είναι εκείνοι που θα το κάνουν Κούγκι, αν επιμείνουν στις πιέσεις και στις απαράδεκτες προτάσεις τους! Και μάλιστα, ενοχλήθηκε και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τα έχωσε και σε δημοσιογράφους, επειδή επανέλαβαν δικές του δηλώσεις, κατηγορώντας τους για… υποδούλωση στους δανειστές! Πώς θα ήταν, λέει, οι δημοσιογράφοι στη Μακεδονία, όταν ρωτάγανε στην ελληνική επανάσταση τους συνεργάτες των Τούρκων, που έλεγαν «ρε παιδιά, να μην ξεσηκωθούμε, θα πρέπει να υποδουλωθούμε στους Τούρκους γιατί τα πράγματα θα είναι δύσκολα μετά»; Ε, έτσι και τώρα! Τι να σας πούμε, υπουργέ μου, δεν προκάναμε να καλύψουμε την ελληνική επανάσταση… Δεν πάτε στη γωνία, να δείτε αν ερχόμαστε! Πρώτα το κάνετε Κούγκι και μετά σας φταίνε οι… ραγιάδες!

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος μέχρι και τις Βρυξέλλες άρχισαν να ανησυχούν, αφού βλέπουν ότι δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή η όποια συμφωνία. Πολλοί κάνουν λόγο μέχρι και για 50 βουλευτές που ενδέχεται να την καταψηφίσουν, όταν έρθει εκείνη η ώρα που θα την έχουμε στα χέρια μας, βεβαίως βεβαίως! Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δεν βλέπει εσωτερικές αντιδράσεις και ρήγματα, γιατί, όπως μας είπε, έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, μονομερώς, τουλάχιστον την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θαυμάσια! Αυτό το «μονομερώς» κάνει πολύ καλό στη διαπραγμάτευση, ομολογουμένως!

ΠΑΝΤΩΣ, έχουμε και πιο ρεαλιστικές φωνές μέσα στην κυβέρνηση, όπως αυτή του Νίκου Βούτση, για παράδειγμα, ο οποίος παραδέχτηκε δημοσίως ότι το «περίφημο» email Χαρδούβελη ήταν «πολύ λιγότερο επώδυνο» από το σχέδιο των εταίρων και γι’ αυτό ο Σαμαράς δεν το είχε φέρει στη Βουλή. Εμ, τα έλεγε ο Βενιζέλος, ότι το email Χαρδούβελη θα είναι σχολική εκδρομή μπροστά σε αυτά που θα αναγκαστούμε να υπογράψουμε και να εφαρμόσουμε μετά από τόσους μήνες χασούρας, αλλά ποιος τον άκουγε!

ΜΙΑΣ ΚΑΙ ο λόγος για τον Βενιζέλο, αυτή την Κυριακή κλείνει ένας ακόμη κύκλος για το ΠΑΣΟΚ, που ψηφίζει για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Όσον αφορά τον μέχρι… σήμερα πρόεδρο του Κινήματος, που θα παραμείνει ενεργός στην πολιτική σκηνή, όπως έχει δηλώσει άλλωστε, όσες και αν είναι οι ενστάσεις ή οι διαφωνίες για τα έργα και τις ημέρες του εντός και εκτός του κόμματός του, είναι ιστορικά βέβαιο ότι η ψύχραιμη και λογική φωνή του θα λείψει. Να δείτε που μέχρι και ορισμένοι συριζαίοι θα τον νοσταλγήσουν κάποια μέρα – το συνηθίζουμε άλλωστε σε αυτή τη χώρα, να αναγνωρίζουμε εκ των υστέρων προτερήματα σε όσους κατηγορούσαμε ότι διαθέτουν μόνο ελαττώματα…

ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ, αφού είπαμε για τη νέα εποχή στο ΠΑΣΟΚ, κανονικά θα έπρεπε να μιλήσουμε και για νέα εποχή στη ΔΗΜΑΡ, καθώς εξέλεξε νέο πρόεδρο στη θέση του… μπαρμπα-Φώτη. Αλλά έτσι όπως την κατάντησε ο Κουβέλης, μια δυσκολία την έχουμε, όσο να πεις! Τέλος πάντων, εδέησε να την αφήσει την καρέκλα ο Κουβέλης και νέος πρόεδρος εξελέγη ο μέχρι πρότινος γραμματέας του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Με τις υγείες σας, πρόεδρε! Να δούμε πού θα κολλήσετε ό,τι απέμεινε από το κόμμα σας κι εσείς. Θέλετε στη νέα κεντροαριστερή παράταξη –λέγε με και γεφύρι της Άρτας–, θέλετε στον ΣΥΡΙΖΑ, κάπου θα τσοντάρετε κι εσείς στο τέλος, δεν μπορεί!

ΚΑΙ ΓΙΑ να επιστρέψουμε στα της κυβέρνησης και στις διαπραγματεύσεις, να μην ξεχάσουμε να σημειώσουμε τον ρόλο Βαρουφάκη, ο οποίος όλο και θυμίζει… Παπανδρέου! Ο Παππάς και ο Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις και ο υπουργός Οικονομικών σε διαλέξεις και συνέδρια! Και να είχαμε και κέρδος από τις περιοδείες και τις ομιλίες του, πάλι καλά θα λέγαμε, αλλά πού τέτοια τύχη! Η νέα του επιτυχία είναι η δήλωσή του ότι είμαστε σε πόλεμο με τους δανειστές μας! Ωραία τα λες, Γιάνη! Είσαι που είσαι ανεπιθύμητος πλέον στις Βρυξέλλες, κανόνισε να γίνει ανεπιθύμητη κι ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση με αυτά που λες…

ΕΠΕΙΔΗ πάντως για ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν αποτελεί σοβαρό θέμα το αν θα πετύχουμε συμφωνία ή όχι, είπαν να ασχοληθούν με πιο φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι το… πιπί των αστυνομικών της Βουλής και το να «φάνε» τον Πανούση από την κυβέρνηση! Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά ευθέως την αποπομπή του Γιάννη Πανούση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επειδή τους θυμίζει… τον Δένδια! Συγγνώμη, παιδιά, που δεν άφησε τους καταληψίες στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών για πέντε έξι μήνες ακόμα και που τα βάζει με τα συντρόφια σας, που θέλουν να κάνουν την Αθήνα μπάχαλο, τις Σκουριές παρανάλωμα και άλλα τέτοια όμορφα! Και φυσικά, εκτός από τους ανυπότακτους νεολαίους, καταχέριασε τον Πανούση και η νυν ακροαριστερή, πρώην ακροδεξιά και… νυν και αεί κολλητή της Ζωίτσας Ραχήλ Μακρή! Ουδέν σχόλιον!

Η ΖΩΗ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΟΥΡΗΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ!

Κυρία, κυρία, να πάω προς… νερού μου; Τα μαθητικά τους χρόνια στο δημοτικό θυμήθηκαν αυτές τις μέρες οι αστυνομικοί που φροντίζουν για την ασφάλεια της Βουλής, αφού η πρόεδρός της Ζωή Κωνσταντοπούλου ξαναχτύπησε! Και τι χτύπημα! Κάτω από τη ζώνη…  κυριολεκτικώς! Μετά τον δημόσιο εξευτελισμό του αστυνομικού που δεν άφηνε διαδηλωτές να μπουκάρουν στη Βουλή, τώρα η Ζωίτσα αποφάσισε ότι η χρήση των ουρητηρίων της Βουλής από αστυνομικούς και ΜΑΤ είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια του Κοινοβουλίου! Και μη χειρότερα!

Αφού πρώτα απαγόρευσε να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες της Βουλής, μετά αποφάσισε ότι πρέπει και οι αστυνομικοί να αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι πολίτες και να αφήνουν το όπλο τους και τον όποιο εξοπλισμό τους εκτός Βουλής, προκειμένου να τους επιτραπεί να… ξαλαφρώσουν στις τουαλέτες και όχι στα δέντρα! Ο Πανούσης έκανε λόγο για άρρωστες συμπεριφορές –τι να πει ο άνθρωπος πια!– και η Ζωή απάντησε ότι οι καιροί είναι πονηροί –πιάσ’ το αυγό και κούρευ’ το– και ότι καλό θα ήταν ο καθένας να περιορίζεται στον θεσμικό του ρόλο και «να μη μετατρέπεται σε αυτόκλητο αναμορφωτή του πολιτεύματος»! Η κυβέρνηση πάντως, που έχει φτάσει στα όριά της με τα καμώματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, έσπευσε να ταχθεί υπέρ του Γιάννη Πανούση, διά στόματος Νίκου Βούτση. Πάλι καλά!

Τελικά, η χρυσή τομή βρέθηκε, αφού η Βουλή αποφάσισε πως οι αστυνομικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη Βουλή, αλλά μόνο με πολιτικά. Την εντολή πάντως δεν την έδωσε η Κωνσταντοπούλου, αλλά ο φρούραρχος της Βουλής, για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοινώθηκε, ως μέτρο αυτοπροστασίας, μετά τη δήλωση του Μαζιώτη για χτύπημα σε δημόσιο κτίριο. Χάρη στον Μαζιώτη, με λίγα λόγια, θα έχουν ελευθέρας και… στα ουρητήρια του Κοινοβουλίου! Γιατί, αν περίμεναν από τη Ζωίτσα, να ’ναι καλά τα δέντρα!

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: ΕΠΩΔΥΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ… ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΑ ΒΑΡΗ!

Δεν θέλουμε άλλα δανεικά, λέει ο Κατρούγκαλος, αυτά που μας χρωστάνε θέλουμε μόνο! Μάλιστα. Και πώς θα τη βγάλουμε ακριβώς, υπουργέ μου; Μα, με τα έσοδα της χώρας και, μάλιστα, χωρίς μνημόνιο, λέει! Τώρα πού θα τα βρούμε τα έσοδα, δεν μας το είπε, απλώς ευελπιστεί ότι διαλύοντας την κοινωνία με νέα φορομπηχτικά μέτρα το κράτος θα μαζέψει έσοδα! Άκρως ρεαλιστικόν! Παραδέχεται, βεβαίως, ότι θα ληφθούν επώδυνα μέτρα, αλλά τα βάρη δεν θα πέσουν πάλι στους αδύναμους. Πού την είδατε την αντίφαση; Μήπως, όποτε εφαρμόζονται επώδυνα μέτρα, αυτοί που αναστενάζουν δεν είναι οι πλούσιοι; Γι’ αυτό τα λέμε και επώδυνα εξάλλου, υπουργέ μου, γιατί συμπονούμε τους πλούσιους που υποφέρουν τόσα χρόνια από την κρίση! Είστε καλά ή να βάλουμε τις φωνές;

Ο υπουργός Διοικητικής Ρουσφετολογίας –παρντόν, Μεταρρύθμισης!– επιμένει πάντως πως, αν η τελευταία λέξη των εταίρων μας είναι αυτή που μας είπαν και την προηγούμενη εβδομάδα, η δική μας απάντηση θα είναι «όχι» και ότι ο Τσίπρας, λέει, μόνο σε μια τίμια συμφωνία θα βάλει την υπογραφή του, ειδάλλως θα πάμε σε ρήξη. Η κυβέρνηση, μάλιστα, δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους, όπως είπε, χρησιμοποιώντας ως –ακλόνητο;– επιχείρημα πως δεν θα υπάρξει μνημόνιο, γιατί δεν ζητάμε άλλα δανεικά!

Τους έχει κάνει τους υπολογισμούς του ο Κατρούγκαλος, δεν ανησυχούμε! Τόσοι φωστήρες στα οικονομικά έχουν μαζευτεί σε αυτή την κυβέρνηση, στον Κατρούγκαλο θα κολλήσουμε; Θα ζούμε με τα έσοδα του κράτους, σου λέει! Προσωρινά, βέβαια, θα έχουμε ένα άδικο φορολογικό σύστημα –εδώ και 40 χρόνια ένα… προσωρινά άδικο φορολογικό σύστημα έχουμε, εξάλλου, δίκιο έχει ο άνθρωπος, βρίσκει και τα λέει!–, το οποίο όμως δεν θα προσθέτει καινούρια βάρη στους αδύναμους. Ε, τι λέμε κι εμείς, άδικο για τους πλούσιους εννοεί ο Γιώργος, δεν μπορεί!

Τα σχόλια είναι κλειστά.