Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 10 Οκτωβρίου 2015

210

ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ είχε η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Μία εντός της αιθούσης, όπου όλοι τα έβαζαν με όλους, και μία στους διαδρόμους και τα γραφεία του κοινοβουλίου, όπου όλοι μιλούσαν και διαπραγματεύονταν με όλους. Με… άλλοθι τη γνωριμία, καθώς στη Βουλή υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα. Άπαντες, λοιπόν, ακολούθησαν την τακτική «κρύο ζεστό» ή, αλλιώς, «μαστίγιο και καρότο», προκειμένου να δείξουν ότι θέλουν τη συνεννόηση, αλλά και ότι ο καθένας είναι αποφασισμένος να την πετύχει με τους όρους του…

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας δεν έκανε άνοιγμα μόνο στα προοδευτικά κόμματα. Ο πρωθυπουργός έκανε δύο ακόμη συμβολικές κινήσεις. Διευκρίνισε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αναμειχθεί στα εσωκομματικά της ΝΔ και «διόρθωσε» τον Νίκο Βούτση, ο οποίος δεν άφησε χρόνο να μιλήσουν βουλευτές μεταξύ των τοποθετήσεων των υπουργών. Δυστυχώς, από τους 162 βουλευτές που είχαν εγγραφεί από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες στον ενιαίο κατάλογο ομιλητών, δεν τοποθετήθηκε ούτε το ένα τρίτο αυτών.

Ο ΝΙΚΟΣ Βούτσης, πάντως, άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις. Κυρίως επειδή δε δίστασε να βάλει στη θέση τους αρκετούς υπουργούς που δεν σέβονταν τον χρόνο. Πήρε θέση και στην κόντρα του Νίκου Παππά με βουλευτές της αντιπολίτευσης, ζητώντας από τον υπουργό Επικρατείας και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού να μην τους προκαλεί! Ήταν δίκαιος στην κρίση του, σύμφωνα με όλους τους παρατηρητές, και αυτό πρέπει να λέγεται. Για την ιστορία, πάντως, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να αλλάξει τον κανονισμό, ώστε να διασφαλιστεί πως μεταξύ των υπουργών θα τοποθετούνται στο μέλλον και βουλευτές της αντιπολίτευσης…

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ στη Βουλή έφερε στην επιφάνεια και τη νέα τακτική του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Θυμάστε που στην πρώτη του κόντρα στη Βουλή το καλοκαίρι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε σπεύσει να δώσει το χέρι του στον πρωθυπουργό; Μάλλον θα αργήσουμε πολύ να δούμε ξανά τέτοια σκηνή.

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ Μεϊμαράκης, μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του, προτίμησε να κατέβει από το βήμα, κάνοντας τον κύκλο. Αντί να ακολουθήσει τη σύντομη οδό προς τη θέση του περνώντας μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα, πήγε από την ανάποδη. Το συμπέρασμα; Χειραψίες και ευγένειες τέλος.

ΔΗΜΟΣΙΑ, γιατί ιδιωτικά, μάλλον όταν δεν έγραφαν οι κάμερες, οι «μαρτυρίες» από τη Βουλή λένε ότι υπάρχει ακόμη καλό κλίμα μεταξύ του πρωθυπουργού και τους αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι σε «Βαγγέλη μου», «Αλέξη μου» κ.ο.κ. Αγκαλιές, χτυπήματα στην πλάτη και ένα φιλί στο μάγουλο (που έχουν σημειωθεί από κοινοβουλευτικούς συντάκτες κατά καιρούς) προφανώς είναι κάτι παραπάνω από μια τυπική δημόσια χειραψία, έτσι δεν είναι;

ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ το αληθές, σας επισημαίνουμε και μια αποστροφή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την ομιλία του στη Βουλή: αν η κυβέρνηση το ζητήσει στα σοβαρά και με όρους και προϋποθέσεις, η ΝΔ θα συμμετάσχει σε μια κοινή ελληνική αποστολή στο εξωτερικό για τη ρύθμιση του χρέους. Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί να μοιραστεί τη δόξα ο πρωθυπουργός, αφού η ρύθμιση του χρέους είναι μια από τις ελάχιστες πιθανές καλές ειδήσεις που θα έχουμε τους ερχόμενους μήνες.

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ στη Βουλή ήταν καλό το κλίμα. Και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά από πολύ καιρό. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή που ο Νίκος Βούτσης φίλησε το χέρι της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία φαίνεται να έχει περάσει με απόλυτη επιτυχία από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ στον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Και για να το δουν όλοι, ο πρόεδρος της Βουλής δεν το έκανε το χειροφίλημα σε κάποιον διάδρομο, αλλά στα υπουργικά έδρανα! Έχει και ο χώρος τη σημειολογία του. Για να τους βλέπουν (ίσως;) οι βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας, που έχασαν τις έδρες τους και να σκάνε από τη ζήλια τους…

ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ βουλευτές έκανε εντύπωση η αραιή συμμετοχή του υπουργού των Οικονομικών, ο οποίος δεν έγραψε τις ώρες που έγραφαν οι προκάτοχοί του στα έδρανα της Βουλής σε αντίστοιχες συνεδριάσεις. Το επισήμανε και ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος αναρωτήθηκε «πού είναι ο Τσακαλώτος».

«ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ όμηρο οι δανειστές» είναι η φράση που ακούστηκε από τα έδρανα του… ΚΚΕ. Το ΚΚΕ που δέχτηκε την επίθεση από τον Βασίλη Λεβέντη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ενοχλήθηκε επειδή οι βουλευτές του Περισσού τον έλεγαν «λαγό» της κυβέρνησης και τους θύμισε ότι το… ’89 είχαν κάνει κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη!

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ όσοι δεν μπορούσαν να μπλοκάρουν τον Αλέξη Τσίπρα έψαχναν τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Οι υπουργοί για να τον συμβουλευτούν και οι βουλευτές για να του θυμίσουν την παρουσία τους, δίνοντάς του διάφορα σημειώματα με «καλές ιδέες». Ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, όμως, μάλλον προτιμούσε τα πηγαδάκια με βουλευτές της αντιπολίτευσης, στους οποίους εμφανιζόταν ανοιχτός για συζήτηση.

ΒΛΕΠΕΤΕ, αν η κυβέρνηση θέλει η θητεία της να είναι μακρά, θα πρέπει να χτίσει από τώρα κλίμα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Γιατί είναι προφανές ότι, σε περίπτωση που διαλυόταν η συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η χώρα θα ήθελε κάτι παραπάνω από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ένωσης Κεντρώων.

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν άφηνε περιθώρια διαλόγου. Για αυτό και όταν κάποια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μην κυριαρχήσει η στείρα αντιπολίτευση, δεν άντεξε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και του φώναξε… «Μας δείξατε τον δρόμο!»

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ο πρωθυπουργός κάποια στιγμή θα την κάνει και αυτός την αυτοκριτική του για την περίοδο 2010- 2015. Αλλιώς δεν θα μπορέσει ποτέ να ενωθεί η χώρα κάτω από μια ενιαία αφήγηση που θα εξηγεί τα όσα συνέβησαν και κυρίως το γιατί.

Η ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ δε γινόταν μόνο με λόγια, αλλά και με νοήματα. Όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να ψηφιστεί από τη νέα Βουλή ένας άλλος εκλογικός νόμος που θα προβλέπει την κατάργηση των επιπρόσθετων 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε ένα νεύμα που προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού.

«ΧΩΡΙΣ τη Νέα Δημοκρατία» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ο επικεφαλής του Ποταμιού τον διόρθωσε λέγοντάς του πως το νόημα που του έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν καταφατικό. «Μην κάνετε νοήματα!» σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής, καθώς δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθούν στα πρακτικά της Βουλής.

Ο ΝΙΚΟΣ Βούτσης που έδειξε και τα δόντια του, βέβαια, στην αντιπολίτευση. Την ώρα που μιλούσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, ακούστηκε από τα έδρανα να διαμαρτύρεται ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Καθίστε κάτω! Καθίστε κάτω και να είστε ήσυχος» του είπε με αυστηρό ύφος ο νέος πρόεδρος της Βουλής.

ΑΛΛΑ ο βουλευτής και υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ τόνισε ότι η διαδικασία εξελίσσεται εις βάρος των βουλευτών, καθώς, όπως είπε, μιλούν στη σειρά πέντε διαφορετικοί υπουργοί. Πολλοί προσπάθησαν να αξιοποιήσουν την κόντρα για να κάνουν παραλληλισμούς με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά μάλλον η προσπάθειά τους δεν πέρασε. Υπερβολές…

ΜΠΟΡΕΙ η Λαϊκή Ενότητα να μην κατάφερε να μπει στη Βουλή, αλλά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι αποφασισμένος να την κρατήσει ζωντανή. Ο πρόεδρος του νέου κόμματος σε όλη τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης έκανε ανακοινώσεις, κυρίως για να επισημαίνει τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να πει ότι προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει διαβάσει το μνημόνιο, θυμίζοντας την περίπτωση του… Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, γιατί αυτά που λέει ότι θα κάνει δεν του τα επιτρέπει η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε ο ίδιος.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ αναπτύσσει και ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος μάλιστα τους επόμενους μήνες θα κάνει και περιοδείες για να κρατήσει ζεστά τα οργανωτικά στελέχη. Βλέπουν εκλογές στη Λαϊκή Ενότητα και πιστεύουν ότι τη δεύτερη φορά θα δικαιωθούν και θα μπουν στη Βουλή, γιατί οι πολίτες θα έχουν πλέον πειστεί για τα λάθη και τα ψέματα, όπως λένε, του ΣΥΡΙΖΑ…

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΟΝΙ

Πρωταγωνιστές στους διαδρόμους της Βουλής ήταν και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης δέχονταν από όσους τους συναντούσαν βροχή τα ερωτήματα για το αν θα συνεργαστούν κάποια στιγμή με την κυβέρνηση. Κοινός τόπος των δύο αρχηγών ήταν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τη χώρα να πάει στα βράχια. Το ερώτημα, όμως, που έθεταν είναι με ποια κυβέρνηση και ποιο πρωθυπουργό θα πρέπει να συνεχίσει η χώρα, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρει να οδηγήσει το ελληνικό καράβι σε ήρεμα νερά. Έστελναν έτσι ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό πως, αν χρειαστεί τη βοήθειά τους, αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει και θυσίες. Να συζητήσει και τον δικό του ρόλο. Αυτή την ώρα βέβαια κανείς δεν λέει ανοιχτά κάτι τέτοιο. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είναι πανίσχυρος. Κέρδισε τις εκλογές, οι πολίτες τού έκαναν τη «χάρη» και έβαλαν στη Βουλή τον Πάνο Καμμένο, τον ικανοποίησαν μέχρι και στην αποδοκιμασία της Λαϊκής Ενότητας. Για την ώρα, λοιπόν, όλοι αναγνωρίζουν το προφανές, πως ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του και το μαχαίρι και το πεπόνι. Θα πρέπει όμως να σταθεί και τυχερός. Το μαχαίρι να κόβει καλά, προβλήματα, όχι συντάξεις, και το πεπόνι να είναι ζουμερό. Γιατί τα πάντα, η τύχη του και η τύχη της χώρας θα κριθούν από το αν η οικονομία επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος…

«1101» ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Τι είναι το «1101»; Η απορία αυτή κυριαρχεί από προχθές στους κόλπους των πολιτικών στελεχών. Πρόκειται για ένα βίντεο υπό αυτόν τον τίτλο, που περιλαμβάνει και το πρόσωπο του… Γιάννη Βαρουφάκη! Και την «απειλή» πως οι «1101» έρχονται και θα αλλάξουν τον κόσμο! Το τελευταίο σημείο έκανε πολλούς να αναρωτιούνται αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει στόχο τελικά να κάνει κόμμα ή… νέα θρησκεία! Ήδη δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν δει το βίντεο με τα πρόσωπα στο YouTube και έχουν κρατήσει την ημερομηνία που το «μυστήριο» θα λυθεί: την 1η Νοεμβρίου. Μέχρι τότε αξίζει να σημειωθεί η παρέμβαση του Κώστα Εφήμερου, ο οποίος είναι υπεύθυνος της ιστοσελίδας thepressproject.gr. Υπό τον τίτλο «Τι δεν είναι οι 1101», δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν είναι… τηλεοπτική εκπομπή! Αναμφισβήτητα, η συγκυρία της ανακοίνωσης, ενώ στη Βουλή συνεχίζονταν η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, δεν ήταν τυχαία. Την παίζει στα δάχτυλα την επικοινωνία ο Γιάννης Βαρουφάκης. Εξ ου και ο χαμός στα social media με αναφορές στα «1101 Σκυλιά της Δαλματίας» και ατάκες του τύπου «Προσοχή όσοι ανοίξετε λινκ με τίτλο “Οι 1101 του Βαρουφάκη”. Δεν έχει σχέση με το “Οι 4000 του Σπαλιάρα”». Υπομονή λίγες ημέρες και όλα τα ερωτήματα θα απαντηθούν…

Τα σχόλια είναι κλειστά.