Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 10 Απριλίου 2015

66

ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε το πρώτο θέμα της εφημερίδας μας την περασμένη εβδομάδα, με τίτλο «Το δίλημμα που βασανίζει τον πρωθυπουργό: Ρήξη εσωτερικού ή εξωτερικού». Δεν θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά δύο μέρες μετά οι «Financial Times», στο ίδιο πνεύμα, έγραφαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να διαλέξει αν είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας ή πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ! Και μάλιστα το πήγαν και ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας πως, αν θέλει επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, θα πρέπει να απομακρύνει το ακροαριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι –και το είχαμε γράψει εξαρχής και από αυτήν εδώ τη στήλη– ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη μεταξύ των διεθνών της υποχρεώσεων και των προεκλογικών της υποσχέσεων. Και αυτές οι υποσχέσεις δεν απευθύνονταν δυστυχώς μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και σε αυτό ακριβώς το ακροαριστερό κομμάτι του κυβερνώντος κόμματος, όπως έγραψαν και οι «Financial Times».

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για κάποιες από τις παλιές… καλές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι καταργήθηκαν, αλλά είναι πάντα εδώ και περιμένουν ακόμα από τη σημερινή κυβέρνηση να σκίσει τα μνημόνια, να διαγράψει το χρέος, αλλά και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις… εσωτερικού: κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, για παράδειγμα, απελευθέρωση τρομοκρατών όπως ο Σάββας Ξηρός, κατάργηση του νόμου για αύξηση ποινών στους κουκουλοφόρους, που ήδη ζητούν 28 βουλευτές του κόμματος, ανοχή στο «μπάτε, σκύλοι, αλέστε» στα ελληνικά πανεπιστήμια, ακόμα και στο περιστύλιο της Βουλής, και άλλα παρεμφερή.

ΕΜΕΙΣ δεν θα ακολουθήσουμε επ’ ουδενί το παράδειγμα διεθνών μέσων ενημέρωσης ή και ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που υποδεικνύουν στην κυβέρνηση με ποια κόμματα να συνεργαστεί και ποια να αφήσει, ωστόσο, όπως λέει και ο Κωνσταντίνος Καβάφης, «σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι να πούνε»… Αυτό ακριβώς αντιμετωπίζει σήμερα και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς, ακόμα κι αν αφήσουμε στην άκρη τις όποιες ακραίες αντιλήψεις στελεχών του κόμματος, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις καθημερινές διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν κορυφαίοι υπουργοί της και οι οποίες αποτυπώνουν μια αντιφατική αλλά και προβληματική λειτουργία στο εσωτερικό της, δυστυχώς με διεθνή αντίκτυπο.

ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ από τη μια πλευρά τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να επισκέπτεται την πρόεδρο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και να δηλώνει ότι «η Ελλάδα σκοπεύει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της» και μάλιστα «εις το διηνεκές», όπως τόνισε. Και από την άλλη, τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη να δηλώνει εμφατικά από το ηρωικό Μεσολόγγι ότι «είμαστε ένας λαός που, όταν το αποφασίζει ο ίδιος, μπορεί να λέει τα περήφανα “όχι” του και να πραγματοποιεί τις πιο ηρωικές εξόδους του»!

ΠΡΙΝ ΑΠΟ τον Στρατούλη, άλλωστε, είχαμε τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση να δηλώνει –και μάλιστα στο γερμανικό «Spiegel»– πως, αν δεν ανοίξουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης οι δανειστές μας, η κυβέρνηση θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι τη δόση στο ΔΝΤ…

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή, το Μαξίμου εμφανίζεται μονίμως αισιόδοξο για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ενώ οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για βήμα σημειωτόν και δρόμο στρωμένο με αγκάθια! Εξάλλου, η επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη στην έδρα του ΔΝΤ –ξινό τής το το έβγαλε το καθολικό Πάσχα της Κριστίν!– μάλλον δεν πέτυχε τον στόχο της, αφού, όσο κι αν διαβεβαίωνε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων, τα παράπονα για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα τεχνικά κλιμάκια στη συλλογή στοιχείων από την Αθήνα και τα υπουργεία δεν έχουν τελειωμό.

ΟΣΟ ΓΙΑ την Κριστίν Λαγκάρντ, αφού χαιρέτισε βεβαίως τη διαβεβαίωση από τον υπουργό ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας»… Και φυσικά, επειδή τα παράπονα των τεχνικών κλιμακίων –πρώην τρόικα, νυν Athens Group– έχουν φτάσει μέχρι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, η επικεφαλής τού εξέφρασε, λέει, την εκτίμησή της για τη δέσμευση Βαρουφάκη να βελτιωθεί η δυνατότητα των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές!

ΕΙΝΑΙ προφανές ότι μετά τις αντιφατικές και ανεξέλεγκτες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το αν θα ανταποκριθούμε ή όχι στις υποχρεώσεις μας ειδικά προς το ΔΝΤ, αυτή η επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη την περασμένη Κυριακή στην Ουάσινγκτον είχε μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως ήταν φυσικό, σχολιάστηκε δεόντως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διερωτάται γιατί έπρεπε να φτάσει μέχρι την Ουάσινγκτον ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, μόνο και μόνο για να διαβεβαιώσει την Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα πληρώσουμε τη δόση του ΔΝΤ, αφού αυτό θα μπορούσε να της το πει και από… το τηλέφωνο!

ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΟ κλίμα, άλλωστε, ήταν και η ανακοίνωση της ΝΔ. Θα πει κανείς βέβαια ότι σε τόσο κρίσιμες διαπραγματεύσεις η προσωπική επαφή είναι καλύτερη από ένα… ψυχρό τηλεφώνημα. Αυτό αληθεύει, όπως αληθεύει και το γεγονός ότι ουδείς –εκτός από τους Βαρουφάκη και Λαγκάρντ– είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς συζήτησαν και τελικά συμφώνησαν ή αν απλώς συμφώνησαν ότι… διαφωνούν!

ΠΑΝΤΩΣ, τις πληροφορίες περί επιμονής του ΔΝΤ για αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, παρότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε από τον Γιάνη Βαρουφάκη συγκεκριμένα μέτρα. «Προφανώς συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα» δήλωσε ο Σακελλαρίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση». Όταν οι… κύκλοι των υπουργείων δεν συνεννοούνται ούτε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο… πιάσ’ το αυγό και κούρευ’ το!

ΚΑΙ ΜΕΣΑ σε όλα αυτά είχαμε και τη συζήτηση στη Βουλή για την εξεταστική επιτροπή που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τα μνημόνια – άλλη μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι επί της αρχής οι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του, αλλά διευκρίνισε ότι στόχος αυτής της επιτροπής είναι «να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας».

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ πάντως ότι επικεντρώνει όλα τα δεινά της χώρας στην τελευταία πενταετία και αφήνει απέξω τον… κουρασμένο (βλ. Κώστας Καραμανλής), παρότι υπήρξαν αντιδράσεις γι’ αυτή την εξαίρεση μέχρι και στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, δεν φάνηκε να πτοεί τον Αλέξη Τσίπρα! Απλώς χρησιμοποίησε την περίοδο Καραμανλή, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει τριγμούς στα ήδη τεταμένα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό φάνηκε καθαρά, όταν απευθυνόμενος στον Σαμαρά, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση, αλλά η κρίση το μνημόνιο, τον προκάλεσε να πει καθαρά αυτό που εννοεί, ότι δηλαδή «τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή έφεραν το μνημόνιο»!

Η ΝΔ, από την άλλη πλευρά, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού προς την κυβέρνηση, προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το χρέος από το 1981 μέχρι σήμερα! Δεν το πάμε από το 1974, βρε παιδιά, να πιάσουμε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση και να αφήσουμε τις διαπραγματεύσεις και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, αφού το… ένδοξο παρελθόν φαίνεται να σας ενδιαφέρει περισσότερο από το μελανό παρόν και το θολό μέλλον;

ΤΟ ΕΙΠΕ και ο Βενιζέλος, άλλωστε: «Αντί να βρούμε σημεία συναίνεσης, ασχολούμαστε με το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια»! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το κείμενο της κυβερνητικής πρότασης «προκλητικό και ανιστόρητο» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δηλητηριάζει την ψυχή του έθνους και τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος».

ΜΑΛΙΣΤΑ, απέδωσε τη διατύπωση της πρότασης σε πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η οποία ήταν προκατασκευασμένη, όπως είπε. Και εξαπέλυσε επίθεση για την τακτική της κυβέρνησης να είναι ενδοτική έναντι των εταίρων, ενώ χρησιμοποιεί «γλώσσα λεβεντιάς και εθνικιστικής έξαρσης στο εσωτερικό». Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, σχολίασε ότι ποτέ δεν εκδόθηκε πιο «ταπεινωτική» ανακοίνωση από εκείνη της Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντησή της με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ επίσης ότι η τακτική του πρωθυπουργού να απαντά στις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ειδικά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας τα εσωκομματικά τους προβλήματα, δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Βενιζέλο. Ο οποίος, απαντώντας στην αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα για το πώς έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2011, τον κάλεσε να ρωτήσει… σημερινά στελέχη του κόμματός του, όπως η Λούκα Κατσέλη, η Έλενα Παναρίτη, η Σοφία Σακοράφα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Θόδωρος Παραστατίδης!

ΕΚΔΙΚΗΣΗ: ΠΙΑΤΟ ΠΟΥ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΚΡΥΟ!

 Μπορεί κάποτε ο Πάγκαλος να τον αποκάλεσε «ο κύριος τίποτα», ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται τα τελευταία χρόνια και χειρίζεται τα πράγματα –με τρόπο διπλωματικό, όπως επιβάλλει το επάγγελμά του άλλωστε, πριν πολιτευτεί– μόνο ως τίποτα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί! Ο λόγος για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος είχε την πρώτη του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να σπάσει ο πάγος μεταξύ τους, λίγο καιρό μετά την πρόταση του Προκόπη Παυλόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ενώ όλες οι πληροφορίες έφεραν τον Αβραμόπουλο να έχει «κλειδώσει» για τη θέση μέχρι την τελευταία στιγμή!

Ο Έλληνας επίτροπος δεν παρέλειψε να στείλει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δεν διανοείται πως θα υπάρξει κυβέρνηση που θα διακυβεύσει την ιστορική κατάκτηση της Ελλάδας να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης! Ο Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ελλάδα, ενώ μετέφερε και το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για τη χώρα μας, το οποίο δεν είναι και πολύ θετικό, αφού υπάρχει ενόχληση για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από την ελληνική πλευρά. Και φυσικά δεν ξέχασε και το μεταναστευτικό, που είναι και το πεδίο της αρμοδιότητάς του ως κοινοτικού επιτρόπου, επισημαίνοντας ότι η μεταναστευτική πολιτική δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, ούτε να συγχέεται με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης! Να θυμίσουμε εδώ τις απειλές του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, ότι, αν συνεχίσουν να μας πιέζουν οι εταίροι, εμείς θα… γεμίσουμε το Βερολίνο με τζιχαντιστές; Μπα!

ΥΠΟΥΡΓΟΣ… ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΜΠΑΧΑΛΟΥ!

Αν και γνωρίζει σε βάθος το μεταναστευτικό ζήτημα και είναι ενεργή πολίτης στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, η σημερινή αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου χρειάστηκε δυστυχώς μόλις μία εβδομάδα από την ανάληψη των κυβερνητικών της καθηκόντων για να αποδείξει ότι… την έχασε την μπάλα! Και όσο περνά ο καιρός, το μπάχαλο στην κυβερνητική πολιτική ως προς το μεταναστευτικό γίνεται όλο και πιο εμφανές.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την ιστορία με την Αμυγδαλέζα και τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για το ποιος άφησε ελεύθερους κι ωραίους τους λαθρομετανάστες στο κέντρο της Αθήνας με τα πούλμαν; Την ενεργοποίηση νόμων που ουσιαστικά δίνουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των παράνομων μεταναστών; Τα νησιά του Αιγαίου, με αποκορύφωμα τις εικόνες ντροπής στην Κω, που «πνίγονται» από τους μετανάστες, τους οποίους στοιβάζουν κατά εκατοντάδες στα αστυνομικά τμήματα;

Τη ζοφερή κατάσταση και τις επιπτώσεις από την άνευ σχεδίου «χαλαρή» κυβερνητική πολιτική επί του μεταναστευτικού ανέδειξε, εξάλλου, η κραυγή αγωνίας του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος έκανε λόγο για μια κατάσταση που «κατατρώει την πόλη», με μετανάστες να περιφέρονται πένητες, χωρίς προορισμό. Υπομονή, δήμαρχε! Διυπουργική ομάδα εργασίας, υπό τον συντονισμό Βούτση-Χριστοδολουπούλου, βρίσκεται –λέει– σε φάση εκπόνησης νέου εθνικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. Για την Αθήνα… έχει ο Θεός!

Τα σχόλια είναι κλειστά.