Ειδησεογραφικό site

Στο νότιο Έβρο τώρα ο «συναγερμός» για πιθανές πλημμύρες

38

Στο νότιο τμήμα του Έβρου επικεντρώνεται πλέον η προσοχή των αρχών καθώς εκεί εκτιμάται ότι πλέον υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος νέων πλημμυρικών φαινομένων, στο σημείο, δηλαδή, όπου και εκβάλει ο πατμός στην κάθοδό του προς το Δέλτα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η στάθμη του νερού συνεχίζει να είναι σταθερά στα επτά μέτρα, ενώ συναγερμός σήμανε το πρωί της Δευτέρας όταν έσπασε το ανάχωμα στον οικισμό Πέταλο.

Σύμφωνα, όμως, με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, η ρήξη του αναχώματος μάλλον λειτούργησε θετικά, αφού εκτόνωσε τον μεγάλο όγκο των νερών ο οποίος στράφηκε προς καλλιεργημένες εκτάσεις, ενώ σε διαφορετική περίπτωση υπήρχε ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν σπίτια μέσα στον οικισμό.

Στο βόριο του τμήμα του ποταμού κατάσταση άρχισε να εκτονώνεται, καθώς τα νερά υποχωρούν σταδιακά και μειώνεται το ύψος της στάθμης του ποταμού.

Την ίδια ώρα ξεκίνησαν οι καταγραφές των ζημιών από του εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από 110.00 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν καταστραφεί, εξαιτίας της αύξησης της στάθμης, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η καλλιέργεια αυτών των εκτάσεων από τους γεωργούς.

Μάλιστα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διάθεσε επιπλέον γεωπόνους στον ΕΛΓΑ ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών το συντομότερο δυνατό και να επιταχυνθούν έτσι οι διαδικασίες αποζημίωσης των αγροτών. Ωστόσο, η προσοχή όλων είναι στραμμένη σε μια νέα πιθανή επιδείνωση του καιρού το επόμενο διάστημα που αν δώσει και πάλι ισχυρές βροχοπτώσεις θα έχει ως αποτέλεσμα ν’ αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.