Ειδησεογραφικό site

Στο Μουσείο της Ακρόπολης η Αμάλ Κλούνεϊ – Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα έχει δίκιο

59

Στο Μουσείο της Ακρόπολης έφτασε δέκα λεπτά πριν τη 1 το μεσημέρι η δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν και οι δύο Βρετανοί συνάδελφοί της που βρίσκονται στην Αθήνα για το θέμα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Προηγήθηκε συνάντηση της κυρίας Κλούνεϊ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την οποία η ομάδα των Βρετανών νομικών παρουσίασε τις προτάσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών.

Έπειτα από την ξενάγηση στο Μουσείο από τον τον Δημήτρη Παντερμαλή ακολούθησε συνέντευξη Τύπου.

Τασούλας: Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη για τα Γλυπτά

«Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη. Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε τη διαδικασία στην UNESCO, με τη διαμεσολάβηση την οποία αποδέχτηκε ο διεθνής οργανισμός ως προς το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχοντας στο πλευρό μας εκτός από Έλληνες, και ξένους νομικούς για συμβουλές, όπως οι τρεις διακεκριμένοι δικηγόροι».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Τασούλας στη συνέντευξη Τύπου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσία των τριών νομικών από τη Βρετανία, Αμάλ Αλαμουντίν- Κλούνεϊ, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ, καθώς και της γγ του ΥΠΠΟΑ, Λίνας Μενδώνη.

«Το θέμα της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μοναδική περίπτωση και απαιτείται η επανένωσή τους» δήλωσαν μεταξύ άλλων οι τρεις νομικοί από τη Βρετανία, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να υποβάλουν νομικές προτάσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενών.

Μετά την συνέντευξη η Αμάλ συνέφαγε στο φημισμένο εστιατόριο του Μουσείου με εκλεκτή παρέα: την σύζυγο του πρωθυπουργού κυρία Γεωργία Σαμαρά, τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, την υφυπουργό Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου. Το μενού τους περιελάμβανε σαλάτα με γαρίδες και ψαροροδέλες σολωμού, τα οποία συνόδευσαν με λευκό κρασί.

Πρόκληση από Daily Mail: Τσίρκο στην Ελλάδα για την Αμάλ Κλούνεϊ

Στη… γωνία περίμεναν την Αμάλ Κλούνεϊ τα βρετανικά μέσα, με αφορμή την επίσκεψή της στη χώρα μας, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η δικηγόρος που ειδικεύεται στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας και έπειτα από τις συναντήσεις που είχε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας την Τρίτη, ο βρετανικός Τύπος την… περιέλαβε, λέγοντας πως το ζεύγος Κλούνεϊ θα ήταν καλύτερο να ποζάρει για το «Hello!», παρά να ασχολείται με τα «Ελγίνεια» Μάρμαρα.

clooney1Χθες η κυρία Αλαμουντίν και η ομάδα της συναντήθηκαν με τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα στο γραφείο του στο υπουργείο Πολιτισμού.  Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ήταν η διερεύνηση της καλύτερης δυνατής νομικής φόρμουλας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο Νόρμαν Πάλμερ μετά τη συνάντηση δήλωσε αισιόδοξος ότι «μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για επιστροφή των μαρμάρων, αλλιώς πρέπει να εξεταστούν άλλες προσεγγίσεις».

Από την πλευρά του ο υπουργός κ. Τασούλας δήλωσε: «Θα λάβω υπ’ όψιν τις συμβουλές των διακεκριμένων νομικών για συγκρότηση πρότασης σχετικά με τη νομική διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα. Η σημασία της διεκδίκησης δεν είναι μόνο ένα θέμα ελληνικό αλλά διεθνές. Με σύσταση που έχει απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός της Unesco το θέμα έχει ήδη διεθνοποιηθεί».

Πριν τη συνάντηση η κυρία Αλαμουντίν ευχαρίστησε τον υπουργό κ. Τασούλα για το θερμό καλωσόρισμα και στη συνέχεια αναφέρθηκαν στα ελληνικά νησιά. Ο υπουργός εξήγησε στην κυρία Αλαμουντίν-Κλούνεϊ ότι ο ίδιος δεν κατέστη δυνατό να επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά, φέτος το καλοκαίρι, λόγω φόρτου εργασίας, και εκείνη εξέφρασε την επιθυμία της να το κάνει στο μέλλον.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής και η προϊσταμένη της Εφορείας   Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών.

Η 36χρονη δικηγόρος μετά τη συνάντηση γευμάτισε με τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και την κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη στο εστιατόριο Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου στο Μικρολίμανο, ενώ το βράδυ μαζί με τους συνεργάτες της δείπνησαν στο σπίτι της εφοπλίστριας Λίας Δανιόλου.



Το δείπνο στα νότια προάστια

Στα νότια προάστια (Γλυφάδα) βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ Αλαμουντίν, για να παρακαθίσει σε δείπνο προς τιμήν της.

Η ακτιβίστρια δικηγόρος, μετά τις συναντήσεις και το γεύμα που είχε με τον Κωνσταντίνο Τασούλα και την Όλγα Κεφαλογιάννη, μετέβη, μαζί με τους συνεργάτες της, στο σπίτι της εφοπλίστριας Λίας Δανιόλου.

Στο δείπνο ήταν παρών και ο υπουργός Πολιτισμού, ενώ δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για παρουσία και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο η Αμάλ Αλαμουντίν θα συναντηθεί την Τετάρτη το πρωί.

Στο δείπνο μετείχαν και μέλη άλλων ελληνικών εφοπλιστικών οικογενειών.

Η οικοδέσποινα, Λία Δανιόλου, μέλος της γνωστής οικογένειας, με καταγωγή από την Άνδρο, συνδέεται φιλικά με τον Αντώνη Σαμαρά.

Μάλιστα, από το 2012, η κυρία Δανιόλου εργάζεται ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του πρωθυπουργού, έχοντας στην ευθύνη της και τις επαφές του με διεθνείς προσωπικότητες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.