Ειδησεογραφικό site

Στο εσωτερικό στρέφεται η προσοχή της κυβέρνησης

31

Στο εσωτερικό μέτωπο στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση καθώς όπως διαρρέει αρμοδίως εκεί θα κριθεί η επιτυχία της μετά την όποια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία με την Ε.Ε. θα της επιτρέψει να υλοποιήσει τις βασικές της εξαγγελίες ώστε να ενδυναμώσει τις κοινωνικές της συμμαχίες και ακολούθως να πετύχει μια σειρά πολιτικούς στόχους: να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται στην αριστερή πτέρυγα, να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο πόλος έλξης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και να απομονωθεί η Ν.Δ. που τώρα εκφράζεται από τον κ. Αντώνη Σαμαρά και τη σκληρή πτέρυγα.

Στο πλαίσιο αυτό κομβικό χαρακτήρα αποκτά η υλοποίηση βασικών δεσμεύσεων τις οποίες εξήγγειλε και μετεκλογικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από την υλοποίηση των θετικών ρυθμίσεων θα επιβεβαιωθεί εάν η συμφωνία με τους εταίρους αφήνει περιθώρια κινήσεων στην ελληνική κυβέρνηση και δεν αναιρεί τον βασικό πυρήνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωναν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προωθηθούν τα νομοσχέδια για τα κόκκινα δάνεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις 100 δόσεις και τα εργασιακά.

Πάντως ήδη έχει υπάρξει καθυστέρηση καθώς ο πρωθυπουργός είχε πει από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας την περασμένη Τρίτη ότι τα δύο πρώτα νομοσχέδια επρόκειτο να κατατεθούν την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το εάν το περιεχόμενό τους θα είναι όπως έχει προαναγγελθεί ή υπάρξουν τροποποιήσεις ως απόρροια της συμφωνίας με την Ε.Ε. παραμένει ανοιχτό. Επισήμως η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι ρυθμίσεις δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και γι’ αυτό μπορούν να προχωρήσουν. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι μπορεί και να υπάρξουν τροποποιήσεις. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την κατάθεση αυτών των νομοσχεδίων θα φέρει και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις «προ των ευθυνών τους» και αντιμέτωπες με την κοινωνία. Μετά τα πρώτα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση προτεραιότητα δίνεται στις μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η συμφωνία με τους εταίρους είναι το πρώτο βήμα. Τα δύσκολα θα αρχίσουν μετά, κατά τη διάρκεια της τετράμηνης παράτασης με τη μακρά διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας διαθέτει τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο και ευρεία αποδοχή. Οι μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παρότι η ελληνική κοινή γνώμη παραμένει φιλοευρωπαϊκή, ωστόσο εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό σε μια προοπτική σύγκρουσης με τη Ε.Ε.

Στο πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός πήρε πρωτοβουλίες συναίνεσης με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων αποκρούοντας τις προτάσεις για αριστερό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα ικανοποιούσε το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και επιλέγοντας τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Παράλληλα έδειξε ότι επιθυμεί να ανοίξει σταθερό μηχανισμό συζήτησης και συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την περασμένη Δευτέρα μετά την αποτυχημένη Σύνοδο του Eurogroup ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς πήρε την πρωτοβουλία και τηλεφώνησε στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού προκειμένου «να προωθήσει τη συνεννόηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων». Η απάντηση ήρθε μία ημέρα αργότερα από τον κ. Τσίπρα ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης προκειμένου να τους ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου. Οι κύριοι Σταύρος Θεοδωράκης και Ευάγγελος Βενιζέλος ανταποκρίθηκαν με αποτέλεσμα η κίνηση Σαμαρά να εξελιχτεί σε μπούμερανγκ και να φανεί απομονωμένος. Με την πρότασή του ο κ. Τσίπρας για την Προεδρία της Δημοκρατίας ρίχνει γέφυρες και με την καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ. και γενικότερα με τους μετριοπαθείς της γαλάζιας παράταξης.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο έχει να διατηρήσει τις ισορροπίες και στο εσωτερικό της κυβέρνησής του με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά και ενδοκομματικά με την αριστερή πτέρυγα. Με τους ΑΝ.ΕΛ. τα πρώτα προβλήματα θα φανούν όταν η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδια για κοινωνικά θέματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η ιθαγένεια.

Μπορεί να προκύψει το παράδοξο να καταψηφίσει ο κ. Πάνος Καμμένος και να υπερψηφίσει το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Οπως έλεγε παράγοντας της Κεντροδεξιάς, «εφόσον ο κ. Τσίπρας πετύχει μία αξιοπρεπή συμφωνία, έχει προοπτικές μακροημέρευσης αφού διαθέτει μαξιλαράκια ώστε να ξεπερνά τα προσκόμματα που ενδεχομένως βάλουν οι ΑΝ.ΕΛ. Πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν ότι εφόσον αποφευχθεί η σύγκρουση με την Ε.Ε. δεν αποκλείεται προϊόντος του χρόνου να αλλάξει ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα. Ο κ. Θεοδωράκης δείχνει πρόθεση συνεννόησης ενώ και με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος ειδικά μετά την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου από την ηγεσία όπως ο ίδιος είπε στον κ. Τσίπρα στη συνάντησή τους.

Ισως το πιο δύσκολο σκέλος αυτής της συνάρτησης είναι η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής επιφυλασσόταν να δει το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Την Πέμπτη και την Παρασκευή συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Σε τεταμένη ατμόσφαιρα ασκήθηκε κριτική τόσο στην επιλογή κεντροδεξιού Προέδρου όσο και στην επιστολή του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, την οποία ορισμένοι θεώρησαν «υποχώρηση σε μνημονιακή πολιτική», εστιάζοντας στην αποφυγή των μονομερών κινήσεων. Κριτική ασκήθηκε και για την τοποθέτηση σε νευραλγικούς τομείς, κυρίως στις τράπεζες, προσώπων από το προηγούμενο σύστημα εξουσίας. «Τέτοιες κινήσεις δίνουν σήματα συνδιαλλαγής και όχι ρήξης», σχολίαζε εις εξ αυτών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.