Ειδησεογραφικό site

Στο επίκεντρο του γερμανικού τύπου η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η Χ.Α.

40

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε τρίτη δύναμη κατά τις χθεσινές ευρωεκλογές απασχολεί τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος φιλοξενεί εκτενείς αναλύσεις για την άνοδο των ριζοσπαστικών και ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη.

Με τίτλο «Ριζοσπάστες νικητές- έτσι η Ελλάδα είναι μη κυβερνήσιμη» η Die Welt γράφει ότι «τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές ενισχύεται η ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας, η οποία μπαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το ισχυρότερο κόμμα- χωρίς λύσεις, αλλά με λαϊκισμό».

Ο συντάκτης επισημαίνει ότι «δεν μπορείς να καταστρέψεις τη μεσαία τάξη μιας κοινωνίας, χωρίς να δημιουργήσεις ριζοσπαστισμό» και αναφέρει ότι «ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Ελλάδα είναι η ριζοσπαστική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ», η οποία και στις τοπικές εκλογές τα πήγε πάρα πολύ καλά.

«Εάν ήταν βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε το μπόνους των 50 εδρών του νικητή. Ο κανονισμός είναι έτσι ώστε να καθιστά εφικτό τον σχηματισμό σταθερών κυβερνήσεων. Ως προστασία από τις ριζοσπαστικές δυνάμεις. Είναι όμως τώρα οι ριζοσπάστες οι οποίοι θα σταθεροποιούνταν» τονίζεται στο δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται εκτενώς και στο αποτέλεσμα της Χρυσής Αυγής, που περιγράφεται ως «νεοναζιστικό κόμμα».

«Η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα, όπου η άκρα αριστερά είναι η μεγαλύτερη δύναμη και η άκρα δεξιά η τρίτη μεγαλύτερη. Και άλλα μικρότερα ακραία κόμματα συμπληρώνουν την εικόνα. Με αυτά αποτελέσματα, δεν μπορεί να κυβερνήσει κανείς» επισημαίνεται και γίνεται λόγος για υποχώρηση της μετριοπαθούς Ελλάδας.

«Τελείως κατεστραμμένο είναι το παραδοσιακό ‘σοσιαλδημοκρατικό’ πρώην μαζικό κόμμα ΠΑΣΟΚ, το οποίο στο μεταξύ αποκαλείται ‘Ελιά’ και υποβαθμίστηκε από τους ψηφοφόρους σε μικρό κόμμα με 8%. Η κληρονομιά του είναι δηλητηριασμένη: το μικρό αριστερό κόμμα ΔΗΜΑΡ, το οποίο βασίζεται εδώ και χρόνια σε απογοητευμένους ψηφοφόρους του  ΠΑΣΟΚ, ήταν για λίγο σχετικά επιτυχές, έγινε για ένα διάστημα κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ και του  ΠΑΣΟΚ, βγήκε από την κυβέρνηση και είναι τώρα πολιτικά νεκρό με μόνο 1,5%» συνεχίζει το δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει ότι «ο Τσίπρας, για τον οποίο γιορτάζει όλη η ριζοσπαστική αριστερά στην Ευρώπη, θα δώσει ώθηση στη ριζοσπαστική αριστερά, παντού όπου κυριαρχούν φτώχεια και ανασφάλεια- έτσι η νέα κούρσα των ακραίων στα αριστερά και στα δεξιά στην Ελλάδα είναι μάλλον ο προάγγελος μιας παρόμοιας μάχης για την πρωτοκαθεδρία σε πολλά μέρη στην Ευρώπη».

Για «δύο εθνικές καταστροφές» κάνει λόγο η General-Anzeiger, αναφερόμενη στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και του Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η εφημερίδα επισημαίνει: «Στην περίπτωση του προβληματικού παιδιού που λέγεται Ελλάδα, το αποτέλεσμα σημαίνει ότι κινδυνεύει άμεσα η πορεία εξυγίανσης. Κι αυτό επειδή στα μάτια των Ελλήνων, η ΕΈ τούς έχει επιβαρύνει υπερβολικά. Στην περίπτωση της Γαλλίας, το αποτέλεσμα παραπέμπει σε χρόνια αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά την πορεία που θα ακολουθήσει. Είναι άγνωστο πώς ένας σοσιαλιστής πρόεδρος θα καταφέρει να παραμείνει για πολύ στη θέση του, όταν το κόμμα του έχει σημειώσει μετά βίας διψήφιο εκλογικό αποτέλεσμα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η Bild υπό τον τίτλο «Top und Flopp» («Επιτυχία και Αποτυχία»), αναφέρει στην πρώτη κατηγορία την Μέρκελ, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ του SPD, ενώ στη δεύτερη τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο σημειώνει: «ήρθε δεύτερος με περίπου 25%, πίσω από την ριζοσπαστική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν γίνεται ακόμη πιο δύσκολη τώρα, η σκληρή πορεία λιτότητας και μεταρρυθμίσεων».

Τα σχόλια είναι κλειστά.