Ειδησεογραφικό site

Στο «βάθρο» των θεριακλήδων η Ελλάδα – Είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών!

50

Στο υψηλότερο, μελανό, βάθρο των πιο θεριακλήδων Ευρωπαίων βρίσκονται κι εφέτος οι Έλληνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από τη γειτονική Βουλγαρία, με ποσοστά 38% και 35% αντίστοιχα. Τα χαμηλότερα ποσοστά καπνιστών έχουν η Σουηδία (11%) και η Φινλανδία (19 %).

Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν μικρή μείωση των καπνιστών στην Ευρώπη σε σχέση με τα ποσοστά του 2012, ιδίως στις ηλικίες μεταξύ 15 και 24 χρόνων. Ωστόσο, το 26% των Ευρωπαίων παραμένουν καπνιστές.

Στη χώρα μας η πλειοψηφία των καπνιστών είναι άντρες με ποσοστό 43%, ενώ το ποσοστό στο γυναικείο πληθυσμό φτάνει το 33%. Οι περισσότεροι καπνιστές αγοράζουν πακέτο τσιγάρων καθημερινά (76%) ενώ το 92% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ένας στους δύο Έλληνες καπνίζουν από τα σχολικά χρόνια ενώ λίγο περισσότεροι από τους μισούς δεν έχουν ποτέ προσπαθήσει να το διακόψουν (57%).

Το Ευρωβαρόμετρο αναφέρει επίσης ότι το 59% των Ευρωπαίων έχει προσπαθήσει να διακόψει το κάπνισμα αλλά μόνο το 19% αποφάσισε να το κάνει τον τελευταίο χρόνο. Από αυτούς το 12% έχει επιχειρήσει τη διακοπή του μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων σε σύγκριση με 7% το 2012. Στο σύνολο των καπνιστών το 67% δήλωσε πως προσπάθησαν να μειώσουν ή να σταματήσουν το κάπνισμα αλλά μόνο το 14% των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων κατάφεραν να το μειώσουν ή να το σταματήσουν δηλώνοντας ότι δεν το θεωρούν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων, κος Vytenis Andriukaitis, δήλωσε με αφορμή τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου ότι «η μάχη κατά του καπνίσματος δεν έχει κερδηθεί, ιδιαίτερα όσον αφορά στους νέους. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να ελκύονται από το κάπνισμα όταν βρίσκονται στην εφηβεία. Κεντρικός στόχος της Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού είναι να εξασφαλίσει το να μη γίνονται υπερβολικά ελκυστικά για τους νέους αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα. Για αυτό το λόγο απαγορεύει αυστηρά τις αρωματικές ουσίες που συγκαλύπτουν την άσχημη γεύση του καπνού, καθώς και τις λεπτές (slim) συσκευασίες και τις συσκευασίες με λιγότερα από 20 τσιγάρα, και καθιστά υποχρεωτικό οι προειδοποιήσεις για την υγεία να καλύπτουν το 65 % της συσκευασίας με εικόνα και κείμενο».

Εκστρατεία για τη διακοπή του καπνίσματος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ex-smokers are Unstoppable» ενθαρρύνει τους καπνιστές να ξεκινήσουν μια προσωπική προσπάθεια και να στραφούν σταδιακά και σταθερά προς ένα πιο υγιή και απαλλαγμένο από το κάπνισμα τρόπο ζωής. Η καμπάνια «Ex-Smokers are Unstoppable»  προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει νέους ηλικίας 24-35 χρονών σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν το κάπνισμα.

Μέσω της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής iCoach,  ένας στους τρεις σε περισσότερους από 431.000 εγγεγραμμένους χρήστες προηγούμενων εκστρατειών διέκοψαν το κάπνισμα μετά από τρεις μήνες χρήσης της. Με νέες και βελτιωμένες λειτουργίες, η  ανανεωμένη εφαρμογή, που λειτουργεί τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε φορητές συσκευές  θα μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερους καπνιστές να σβήσουν το τελευταίο τους τσιγάρο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.