Ειδησεογραφικό site

Στο «αέρα» η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών α’ κατοικίας

45

Σε «εκκρεμότητα» βρίσκεται το θέμα της επέκτασης της αναστολής πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων δανειοληπτών, όπως προκύπτει από απάντηση που έδωσε στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Γίρκι Κατάϊνεν.

Ο κ. Παπαδημούλης απηύθυνε ερώτηση στο Φιλανδό Επίτροπο για τα κόκκινα δάνεια, το ΤΧΣ, αλλά και για το ποια είναι η θέση της τρόικας, στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, για την άρση αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας οφειλετών.

Απαντώντας στο τελευταίο θέμα ο Επίτροπος Κατάϊνεν δεν τοποθετήθηκε με σαφήνεια δείχνοντας πως το ζήτημα βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση και ότι αναζητείται η κατάλληλη ισορροπία.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος τόνισε πως όσον αφορά στην αναστολή των δημοπρασιών για πρώτη κατοικία, «πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της ελαχιστοποίησης του ηθικού κινδύνου και την παροχή προστασίας για τα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες».

Όπως εξήγησε, ο νόμος 4224/2013 που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής καθιέρωσε ένα προσωρινό καθεστώς (αναστολή) όσον αφορά στις δημοπρασίες των οφειλετών για πρώτη κατοικία, το οποίο λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών», είπε ο Κατάϊνεν, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.