Ειδησεογραφικό site

Στους «16» το Βέλγιο, ισοφάριση στο 95 για την Πορτογαλία, ιστορική νίκη της Αλγερίας

66

Ένα πεντάλεπτο στο τέλος του ματς ήταν αρκετό για το Βέλγιο να πάρει τη μεγάλη νίκη με 1-0 επί της Ρωσίας, στο πλαίσιο του 8ου ομίλου, και παράλληλα την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης. Ο Ντιβόκ Οριγκί στο 88΄ πέτυχε το μοναδικό γκολ της συνάντησης, που διεξήχθη στο «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το ματς στα πρώτα 45 λεπτά δεν είχε πολλές φάσεις, όπως επίσης δεν ήταν καλό ποιοτικά. Το Βέλγιο είχε την ελαφρά υπεροχή, ιδιαίτερα στα πρώτα 25 λεπτά, χωρίς, ωστόσο, να απειλήσει την εστία του Ακινφέεφ.

Από την άλλη η Ρωσία προσπάθησε περισσότερο με αντεπιθέσεις να απειλήσει και στο 44΄ έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του πρώτου μέρους, με τον Κοκόριν να αστοχεί με κεφαλιά εντελώς αμαρκάριστος από το σημείο του πέναλτι, μετά τη σέντρα του Γκλουσακόφ.

Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στην επανάληψη. Το μέτριο θέαμα από τις δύο ομάδες συνεχίστηκε, με τη Ρωσία και πάλι να έχει τη μεγάλη ευκαιρία για να προηγηθεί στο 81΄, όταν ο Εστσένκο βρέθηκε πλάγια μέσα στην περιοχή και με συρτό σουτ έστειλε τη μπάλα σύριζα άουτ.

Τρία λεπτά αργότερα από το απευθείας φάουλ του Μιραλάς η μπάλα «σταμάτησε» στο δεξί δοκάρι του Ακινφέεφ, στη μοναδική κλασική ευκαιρία των Βέλγων στο 90λεπτο. Ακολούθησε στο 86΄ το σουτ του Αζάρ μέσα από την περιοχή να βρίσκει στα σώματα αμυντικών και στο 88΄ ο Οριγκί βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα με δυνατό σουτ μετά την ασίστ του Αζάρ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι και τα τρία γκολ που έχει πετύχει το Βέλγιο μέχρι τώρα στο Μουντιάλ προήλθαν από τις αλλαγές του Βίλμοτς. Με την Αλγερία ήταν οι Φελαϊνί και Μέρτενς που μετέτρεψαν το 0-1 σε 2-1, ενώ απόψε πήρε σειρά ο 19χρονος, Οριγκί, ο οποίος πέτυχε το γκολ-πρόκρισης για την ομάδα του Βίλμοτς και παράλληλα έγινε ένας από τους νεότερους σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)

Κίτρινες: Βίτσελ – Γκλουσακόφ, Αλντεβάιρελντ

ΒΕΛΓΙΟ (Μαρκ Βίλμοτς): 1. Τιμπό Κουρτουά, 2. Τόμπι Αλντεβάιρελντ, 3. Τόμας Βερμάελεν (31΄ 5. Γιαν Βερτόνγκεν), 4. Βινσέν Κομπανί, 15. Ντάνιελ Βαν Μπούιτεν, 7. Κέβιν Ντε Μπρίινε, 8. Μαρουάν Φελαϊνί, 6. Άχελ Βίτσελ, 14. Ντράις Μέρτενς (75΄ 11. Κέβιν Μιραλάς) , 10. Εντέν Αζάρ, 9. Ρομέλου Λουκάκου (57΄ 17. Ντιβόκ Οριγκί)

ΡΩΣΙΑ (Φάμπιο Καπέλο): 1. Ιγκόρ Ακινφέεφ, 2. Αλεξέι Κοζλόφ (62΄ 22. Αντρι Εστσένκο), 4. Σεργκέι Ιγκνάσεβιτς, 14. Βασίλι Μπερεζούτσκι, 23. Ντμίτρι Κομπάροφ, 8. Ντένις Γκλουσακόφ, 19. Αλεξάντερ Σαμέντοφ (90΄ 11. Αλεξάντερ Κερζακόφ), 20. Βίκτορ Φαϊζούλιν, 17. Όλεγκ Σατόφ (83΄ 10. Αλαν Τζαγκόεφ), 9. Αλεξάντερ Κοκόριν, 6. Μαξίμ Κανιουνίκοφ.

Ισοφάριση στο 95΄για την Πορτογαλία

Η Πορτογαλία είχε ετοιμάσει… βαλίτσες για το υπερατλαντικό ταξίδι της επιστροφής, καθώς στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 7ου ομίλου έχανε με 2-1 από τις ΗΠΑ, όμως, ο Βαρέλα με ένα γκολ στο 95′, ακύρωσε τον πρόωρο αποκλεισμό του Κριστιάνο και της παρέας του, αλλά και την απευθείας πρόκριση των ΗΠΑ στους «16» του Μουντιαλ. Έτσι, αυτό το 2-2 (64′ Τζόουνς, 81′ Ντέμπσεϊ – 5′ Νάνι, 95′ Βαρέλα), δίνει τεράστιο ενδιαφέρον στην 3η και τελευταία «στροφή», όπου οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τη Γερμανία και η Πορτογαλία τη Γκάνα.

Κακός ρυθμός και λάθη χαρακτήρισαν το πρώτο ημίχρονο στο «καυτό» Arena Amazonia. Η Πορτογαλία αιφνιδίασε με το γρήγορο γκολ του Νάνι (στο 5ο λεπτό), με τον άσο της Μάντεστερ να χάνει ευκαιρία στο 45′, όταν η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Χάουαρντ αλλά σταμάτησε στο δοκάρι. Οι Ίβηρες έμοιαζαν να ελέγχουν τον αγώνα, αν και οι Αμερικανοί πίεζαν με πολλούς τρόπους -και κυρίως με σουτ- τον Μπέτο, που όποτε χρειάστηκε έδειξε σε απόλυτη ετοιμότητα. Έτσι, το ημίχρονο βγήκε με το -μάλλον δίκαιο- 1-0 για την Πορτογαλία που αναγκάστηκε νωρίς να αλλάξει σέντερ φορ (τραυματίας ο Πόστιγκα, στη θέση του ο Έντερ).

Η Πορτογαλία μπήκε… φουριόζα και στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά αφού έχασε κάποιες σχετικά καλές ευκαιρίες στο πρώτο δεκάλεπτο, αφού γλίτωσε στο 55′ όταν ο Ρουί Κόστα έδιωξε με το γόνατο πάνω στη γραμμή, αφού είδε τον Κριστιάνο Ρονάλντο να… σκοτώνει την μπάλα σε καλή ευκαιρία, στη συνέχεια… παραδόθηκε.

Έτσι, στο 64′ οι ΗΠΑ ισοφάρισαν με… γκολάρα του Τζόουνς και στο 81΄ο κορυφαίος Ντέμπσι, με το στήθος, εκμεταλλεύτηκε το σουτ του Ζούσι, έγραψε το 2-1 και έδειχνε να «καθαρίζει» την πρόκριση. Ωστόσο, στην τελευταία επίθεση του αγώνα, στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έβγαλε εξαιρετική σέντρα και ο Βαρέλα με καρφωτή κεφαλιά νίκησε τον μέχρι τότε ανίκητο Χάουαρντ, έγραψε το 2-2 και έδωσε παράταση ζωής στην ομάδα του…

Το τελευταίο σφύριγμα του Πιτάνα δεν βρήκε κανέναν να πανηγυρίζει. Οι Αμερικάνοι πάγωσαν καθώς έχασαν την πρόκριση από τα χέρια τους και οι Πορτογάλοι ήξεραν πως όλα πλέον θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις της Γερμανίας κόντρα στις ΗΠΑ του «δικού» της Γιούργκεν Κλίνσμαν.

ΣΚΟΡΕΡ: 64′ Τζόουνς, 81′ Ντέμπσι – 5′ Νάνι, 90’+ Βαρέλα

ΔΟΚΑΡΙ: 45′ Νάνι

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νέστον Πιτάνα (Αργεντινή)

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: –

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 75′ Τζόουνς

ΗΠΑ (Κλίνσμαν): Χάουαρντ, Μπράντλεϊ, Μπέσλερ, Μπίσλι, Ντέμπσι (87′ Βοντολόφσκι), Μπεντόγια (72′ Γέντλιν), Τζόουνς, Μπέκερμαν, Ζούσι (90’+ Γκονζάλες), Κάμερον, Τζόνσον.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Μπέντο): Μπέτο, Μπρούνο Άλβες, Μιγκέλ, Ρονάλντο, Μουτίνιο, Ρουί Κόστα, Μεϊρέλες (68′ Βαρέλα), Νάνι, Αλμέιδα (46′ Γουίλιαμ Καρβάλιο), Περέιρα, Πόστιγκα (18′ Έντερ).

Ιστορική νίκη-ελπίδα για την Αλγερία

Μεγάλο βήμα για την πρόκρισή της στους «16» του Μουντιάλ έκανε η Αλγερία, η οποία με το επιβλητικό 4-2 επικράτησε της Νότιας Κορέας, στο στάδιο «Μπέιρα Ρίο» του Πόρτο Αλέγκρε, για την 2η αγωνιστική του 8ου ομίλου. Τα γκολ της πρώτης νίκης των Αλγερινών στη διοργάνωση (3η στην Ιστορία τους μετά το 1982, όπου είχαν επιβληθεί κόντρα σε Χιλή και Δ. Γερμανία) πέτυχαν οι Σλιμανί (26΄), Χαλίς (28΄), Τζαμπού (38΄) και Μπραχίμι στο 62΄. Για τους Ασιάτες μείωσε αρχικά ο Σον Χέουνγκ-μιν στο 50΄ και στο 74΄ ο Κου Για-σεολ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Η Αλγερία έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα που πέτυχε 4 γκολ στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων. Ήταν κυρίαρχη από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του αγώνα, εάν εξαιρέσει κανείς το πρώτο 15λεπτο της επανάληψης, που οι Ασιάτες πίεσαν πολύ την εστία του Μπολί. Με τα τέσσερα γκολ που πέτυχαν, μάλιστα, έχουν ένα επιπλέον προβάδισμα για την πρόκριση, καθώς σε περιπτώσεις ισοβαθμιών αυτό που μετράει είναι ο συντελεστής των γκολ και ήδη οι Αλγερινοί μετρούν 5 σε δύο αναμετρήσεις.

Από το ξεκίνημα οι παίκτες του Βαχίντ Χαλίλχοζιτς έδειξαν τις διαθέσεις τους και μπορεί στο 5ο λεπτό ο διαιτητής, Ρολντάν, να έκλεισε τα μάτια στο καθαρό πέναλτι που έγινε στον Φενγκουλί, ωστόσο, δεν το έβαλαν κάτω και «καθάρισαν» το παιχνίδι από το πρώτο 45λεπτο.

Από βαθιά μπαλιά στο 26΄ ο Σλιμανί μπήκε στην περιοχή και παρά το μαρκάρισμα δύο παικτών της Κορέας πλάσαρε το Γιουνγκ (1-0). Δεν είχαν περάσει καλά-καλά δύο λεπτά και ο Χαλίς με καρφωτή κεφαλιά, μετά την άστοχη έξοδο του Νοτιοκορεάτη γκολκίπερ, «έγραψε» το 2-0 μέσα σε αποθέωση. Στο 38΄ ο Τζαμπού, με άψογο πλασέ, μετά την ασίστ του Σλιμανί, «σφράγισε» τη νίκη για την Αλγερία, η οποία έφτασε τους 3 βαθμούς και είναι πολύ πιθανό να της αρκεί και η ισοπαλία στο ματς με τη Ρωσία (σ.σ. ακόμη και με ήττα μπορεί να περάσει) για να προκριθεί στην επόμενη φάση του Μουντιάλ (στο άλλο ματς του ομίλου το Βέλγιο θα αντιμετωπίσει της Νότια Κορέα).

Οι Νοτιοκορεάτες τα έπαιξαν όλα για όλα στο δεύτερο μέρος. Είχαν ένα εκρηκτικό 15λεπτο, διάστημα στο οποίο πέτυχαν ένα γκολ με τον Σον στο 50΄ κι έχασαν άλλες δύο σπουδαίες ευκαιρίες, αλλά οι Αλγερινοί αφυπνίστηκαν γρήγορα και στο 62΄ προηγήθηκαν με 4-1 με το πλασέ του Μπραχίμι, μετά το εκπληκτικό 1-2 με τον Φενγκουλί.

Δεν το έβαλε κάτω το συγκρότημα του Χονγκ Μιούνγκμπο και στο 74΄ μείωσε σε 4-2 με τον Κου Για-σεολ, αλλά δε μπόρεσε να κάνει τίποτα περισσότερο.

Διαιτητής: Βίλμαρ Ρολντάν (Κολομβία)

Κίτρινες: Χαν Κουκ-γιουνγκ – Μπουγκέρα

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (Χονγκ Μιούνγκμπο): 1.Γιουνγκ Σουνγκ-ριονγκ, 12. Λι Γιονγκ, 3. Γιουν Σουκ-γιουνγκ, 5. Κιμ Γιουνγκ-γκβον, 20. Χονγκ Τζέονγκ-χο, 16. Κι Σουνγκ-γιέουνγκ, 14. Χαν Κουκ-γιουνγκ (78΄ 19. Γι Ντονγκγόν, 17. Λι Τσουνγκ-γιονγκ (67΄ 11. Λι Κεουνχό), 9. Σον Χέουνγκ-μιν, 13. Κου Για-σέολ, 10. Παρκ Τσου-γιουνγκ (57΄ 18. Κιμ Σινγουκ).

ΑΛΓΕΡΙΑ (Βαχίντ Χαλίλχοζιτς): 23. Ράις Μπολί, 2. Ματζιντ Μπουγκέρα (89΄ 4. Εσιντ Μπελκαλέμ), 5. Ράφικ Χαλίς, 6. Τζαμέλ Μεσμπά, 12. Καρλ Μετζανί, 20. Αϊσα Μαντί, 14. Ναμπίλ Μπενταλέμπ, 10. Σοφιάν Φενγκουλί, 11. Γιασίνε Μπραχίμι (77΄ 8. Μεντί Λασέν), 13. Ισλάμ Σλιμανί, 18. Αμπντελμουμ Τζαμπού (73΄ 9. Ναμπίλ Γκιλάς).

Τα σχόλια είναι κλειστά.