Ειδησεογραφικό site

Στους «16» του Μουντιάλ η Κόστα Ρίκα – Η Ουρουγουάη πέταξε έξω την Ιταλία

68

Η Κόστα Ρίκα απέδειξε ότι οι δύο νίκες της στο ξεκίνημα του Μουντιάλ δεν ήταν «πυροτέχνημα» και με το 0-0 που απέσπασε από την Αγγλία πήρε την πρώτη θέση στον 4ο όμιλο και, πλέον, περιμένει να μάθει τον αντίπαλό της στους «16» του Μουντιάλ, που θα προκύψει από την αποψινή αναμέτρηση της Ελλάδας με την Ακτή Ελεφαντοστού.

Τα «Τρία Λιοντάρια» αποχαιρέτησαν το 20ο παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας χωρίς νίκη! Με απολογισμό 2 ήττες και μία ισοπαλία σαφώς και κατέγραψαν μία από τις πιο αποτυχημένες παρουσίες τους στη διοργάνωση, ενώ για τους Στίβεν Τζέραρντ και Φρανκ Λάμπαρντ ήταν τα τελευταία παιχνίδια με την εθνική ομάδα.

Οι παίκτες της Κόστα Ρίκα μπήκαν πιο ορεξάτοι στο ματς, ήταν πιο κινητικοί από τους Άγγλους, που ήταν σαφώς επηρεασμένοι από τον πρόωρο αποκλεισμό τους από τη διοργάνωση.

Παρ΄ όλα αυτά η ομάδα του Ρόι Χότζσον ήταν αυτή που απείλησε πρώτη με το σουτ του Στάριτζ στο 12΄ να περνάει λίγο άουτ. Η κορυφαία φάση του πρώτου μέρους, που ήταν ένα από τα πιο άσχημα 45λεπτα που έχουμε δει στο τρέχον Μουντιάλ, σημειώθηκε στο 23΄ για λογαριασμό της Κόστα Ρίκα με το φάουλ του Μπόρχες να σταματάει στο δοκάρι του Φόστερ.

Στο 34΄ μετά από φάση διαρκείας στα καρέ του Νάβας, ο Στάριτζ με κεφαλιά έχασε μοναδική ευκαιρία για τα «τρία λιοντάρια».

Η εικόνα του ματς δε διαφοροποιήθηκε στην επανάληψη. Με σχετικά άνετο τρόπο η Κόστα Ρίκα διατηρούσε μακριά από την άμυνά της τους Άγγλους, που βρέθηκαν κοντά στην επιτυχία με το Στάριτζ στο 65΄, αλλά το πλασέ του επιθετικού της Λίβερπουλ έφυγε άουτ.

Η Ουρουγουάη πέταξε έξω την Ιταλία

Ο Ντιέγκο Γκοδίν, που με τα καθοριστικά γκολ του συνέβαλε αποφασιστικά να πάρει το πρωτάθλημα στην Ισπανία η Ατλέτικο Μαδρίτης, ήταν ο άνθρωπος που έκρινε το ντέρμπι της Ιταλίας με την Ουρουγουάη. Η «τσελέστε» νίκησε 1-0 και προκρίθηκε ως δεύτερη από τον 4ο όμιλο, ενώ η «σκουάντρα ατζούρα» θα πάρει αύριο το δρόμο της επιστροφής.

Σε μια αποθέωση του ποδοσφαιρικού ορθολογισμού, ο Τσέζαρε Πραντέλι παράταξε την ομάδα του με τρεις κεντρικούς αμυντικούς σε ένα 3-5-2 όπου οι στόπερ ήταν τα ¾ της άμυνας της Γιουβέντους (Κιελίνι, Μπονούτσι, Μπαρτσάλι).

Ο στόχος προφανής, αφού το δίδυμο Σουάρες-Καβάνι ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τις συνήθεις αμυντικές τακτικές. Έτσι ο εκλέκτορας της Ιταλίας αποφάσισε να πάει στα… σίγουρα, επιλέγοντας κάτι σύνθετο και δύσκολο για τον «Πιστολέρο» και τον «Ματαντόρ», αφού η ιταλική άμυνα έπαιζε και με «βάθος» (λίμπερο), ανάλογα με την περίσταση.

Ταυτόχρονα, για να ελέγξουν το ρυθμό οι Ιταλοί έπαιξαν με δύο οργανωτές στη μεσαία γραμμή (Πίρλο, Βεράτι), ενώ δίπλα στον Μπαλοτέλι ήταν ο πρώτος σκόρερ του περυσινού καμπιονάτο, ο Ιμόμπιλε.

Απολύτως φυσιολογικό, λοιπόν, που η αναμέτρηση ήταν πολύ «κλειστή» στο πρώτο ημίχρονο. Ένα φάουλ του Πίρλο που απέκρουσε σε κόρνερ ο Μουσλέρα στο 12΄ και η διπλή επέμβαση του Μπουφόν στο 33΄, πρώτα στο γύρισμα του Σουάρες και ύστερα στο σουτ του Λοντέιρο, ήταν όλες κι όλες οι μοναδικές φάσεις σε αυτό το διάστημα.

Ο Πραντέλι φοβόταν τον Μπαλοτέλι, που έπαιζε με κάρτα από νωρίς και τον άλλαξε στο ημίχρονο, αλλά την έπαθε από τον Μαρκίζιο, που αποβλήθηκε στο 59΄ με τον διαιτητή Ροντρίγκες να εκτιμά ότι χτύπησε τον Ρίο με τις τάπες, σε φάση που ο Ιταλός δεν φάνηκε να έχει τέτοια πρόθεση.

Ακόμη και με αριθμητικό πλεονέκτημα σε μια τόσο οργανωμένη ομάδα, όμως, ήταν σαφές και σημαντικό ότι οι λιγοστές ευκαιρίες δεν θα έπρεπε να χαθούν. Ήδη, μία είχε χάσει στο 58΄ ο Ροντρίγκες σουτάροντας άουτ από εξαιρετική θέση, ενώ στο 69΄ ο Μπουφόν είπε «όχι» στον Σουάρες, στο μεταξύ τους τετ α τετ.

Το «γόρδιο δεσμό» για την «τσελέστε» έκοψε τελικά ο Ντιέγκο Γκοδίν, ο οποίος σκόραρε στο 81΄ με την… πλάτη σε εκτέλεση κόρνερ, στην 80ή συμμετοχή του στην Εθνική ομάδα, στέλνοντας την Ουρουγουάη στους «16» και τη συντηρητική Ιταλία σε πρόωρες… διακοπές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.