Ειδησεογραφικό site

Στουρνάρας-Χουλιαράκης αποφάσισαν χαλάρωση των capital controls για τις επιχειρήσεις

37

Σε μεγαλύτερες διευκολύνσεις των επιχειρήσεων, προσανατολίζονται υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδας, έτσι ώστε να εξομαλυνθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η κατάσταση στην αγορά μετά από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Μετά από σύσκεψη δύο ωρών μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και του Γ. Χουλιαράκη, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ σημείωσε ότι ήδη από τον Αύγουστο διευκολύνεται χρηματοδοτικά το 75% του όγκου των εισαγωγών που έγιναν πέρσι κι αναμένεται μεγαλύτερη χαλάρωση. Από την άλλη πλευρά, τα φυσικά πρόσωπα θα συνεχίσουν να πορεύονται με 420 ευρώ την εβδομάδα, καθώς όπως σημείωσε το ίδιο στέλεχος, σε μηνιαία βάση το όριο διαμορφώνεται στα περίπου 1.800 ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το μέσο μισθό.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών (AQR) και θα ακολουθήσουν τα stress tests, έτσι όλη η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Είναι ενδεικτικό ότι συγκροτήθηκε ειδική Ομάδα εργασίας από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία θα προετοιμάσει το νομοθετικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση, έτσι ώστε η επόμενη κυβέρνηση να το έχει έτοιμο στα χέρια της. Το ίδιο στέλεχος της ΤτΕ παρατήρησε ότι μετά από την επίτευξη του βασικού στόχου, που ήταν να μην «κουρευτούν» οι καταθέσεις, η ανακεφαλαιοποίηση στοχεύει στα εξής:

Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας
Τη σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών
Τη διαχείριση των προβληματικών δανείων
Την επαναφορά της χρηματοδότησης στην οικονομία

Ειδικά όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, η ΤτΕ θα έχει έτοιμο μέσα στον Οκτώβριο το πλαίσιο για τη διαχείριση τους από τις τράπεζες- όσον αφορά στους ισολογισμούς τους- άρα θα έχουμε και τις πρώτες λεπτομέρειες για το ποια δάνεια θα θεωρούνται βιώσιμα ή όχι, ποια πρέπει να διαγραφούν κ.λ.π.

Αναφορικά με τα σενάρια περί συγχωνεύσεων τραπεζών, το ίδιο στέλεχος της ΤτΕ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για μικρότερες τράπεζες, αλλά σημείωσε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα για τις τέσσερις συστημικές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.