Ειδησεογραφικό site

Στουρνάρας: Ανοίγει ο κύκλος της ανάπτυξης-Τα ελλείματα μετατράπηκαν σε πλεονάσματα

70

Το νέο κύκλο της οικονομίας που ανοίγει μετά την ολοκλήρωση της τετραετούς οικονομικής προσαρμογής της χώρας και τις προοπτικές που δημιουργούνται για επενδυτικές δράσεις, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας, σήμερα, σε γεύμα με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές για την Ελληνική οικονομία. Η επόμενη μέρα», που οργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ο υπουργός, απευθυνόμενος σε μεγάλη ομάδα Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών που συμμετείχαν στο γεύμα και συνομίλησαν μαζί του, τόνισε πως «για τη χώρα, πλέον, νέα πρόκληση δεν αποτελεί απλώς η ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά η θεμελίωση σε σταθερές βάσεις ενός νέου αναπτυξιακού και κοινωνικού προτύπου, εξωστρεφούς, φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, με έναν νέο ρόλο για το κράτος, πιο αποτελεσματικό, λιγότερο γραφειοκρατικό, που θα προάγει τον υγιή ανταγωνισμό, θα εξασφαλίζει την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα προστατεύει τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και θα διευκολύνει τη μεταφορά των συντελεστών της παραγωγής σε κλάδους εξωστρεφείς και σε κλάδους με υψηλή προστιθέμενη αξία».

Ο κ. Στουρνάρας, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «το νέο αναπτυξιακό πρότυπο θα στηρίζεται σε ένα άριστα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτής της χώρας και στο τρίγωνο της γνώσης: παιδεία, έρευνα, καινοτομία».

Ο υπουργός αναφερόμενος,  στα όσα προηγήθηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης, υπογράμμισε, ότι μετά από μια δύσκολη τετραετία οι περισσότεροι δημοσιονομικοί και οικονομικοί δείκτες βελτιώθηκαν σημαντικά, ενώ τα δίδυμα ελλείμματα, δηλαδή το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που αποτέλεσαν το κύριο αίτιο της κρίσης, μετατράπηκαν σε πλεονάσματα».

Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο επίσης για επιβεβαίωση των εκτιμήσεων της κυβέρνησης ότι μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη, αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση της ύφεσης στο 1,1% στο α΄ τρίμηνο του 2014.

Αναφερθείς στα δημοσιεύματα των Financial Times περί σεναρίων εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο υπουργός αρκέστηκε να πει ότι καταδεικνύουν τόσο την κρισιμότητα εκείνης της περιόδου, όσο και την απόσταση που διάνυσε η χώρα από τότε έως σήμερα.

«Τα όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες στο διεθνή τύπο για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2012 είναι ενδεικτικά αφενός της κρισιμότητας εκείνης της περιόδου και αφετέρου καταδεικνύουν την απόσταση που διάνυσε η Ελλάδα από τότε μέχρι σήμερα. Και βεβαίως μας βοηθούν να βγάλουμε και τα κατάλληλα συμπεράσματα» είπε ο υπουργός.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.