Ειδησεογραφικό site

Στον «Ευαγγελισμό» ο καγκελάριος της Αυστρίας

35

Μια μελανή και μια θετική εικόνα του ΕΣΥ είδε ο καγκελάριος της Αυστρίας, κ. Βέρνερ Φάιμαν, την Τετάρτη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στη χώρα μας, και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα.

Τα παλαιά κτίρια του Τμήματος Αιμοδοσίας αλλά και τα νέα υπερσύγχρονα χειρουργεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στα οποία περιηγήθηκε από τη διοίκηση ο Αυστριακός καγκελάριος, του αποκάλυψαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις δύο όψεις του συστήματος δημόσιας υγείας στη χώρα μας και τις λεπτές έως επικίνδυνες ακροβασίες στις οποίες επιδίδονται οι εργαζόμενοι για να καταφέρουν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας.

Ο διοικητής κ. Αναστάσιος Γρηγορόπουλος εξήγησε στον κ. Φάιμαν πως το νοσοκομείο κατά τις εφημερίες του δέχεται τεράστιο όγκο ασθενών οι οποίοι όμως δεν χρειάζονται τριτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή νοσηλεία ή επεμβάσεις, αλλά συνήθως απλή εξέταση στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο αριθμός των ασθενών που επισκέπτονται τα Επείγοντα του Ευαγγελισμού ξεπερνάει τους 1.300, αριθμός πρωτόγνωρος για ευρωπαϊκά νοσοκομεία όπου λειτουργούν δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η έλλειψη προσωπικού και η μειωμένη  χρηματοδότηση των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ( σε ό,τι αφορά μάλιστα τον Ευαγγελισμό η χρηματοδότηση επαρκεί για τις επόμενες έξι εβδομάδες ) αναδείχτηκαν επίσης κατά την επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου, σε συνδυασμό με την δραματική αύξηση των νοσηλευθέντων. Στον Ευαγγελισμό έγιναν πέρυσι 55.000 εισαγωγές ασθενών, 5.000 περισσότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων τέθηκε επίσης στη συζήτηση της διοίκησης με τον κ. Φάιμαν. Οι εκπρόσωποι του Ευαγγελισμού επισήμαναν στον καγκελάριο της Αυστρίας ότι κάθε νοσηλεία κοστίζει κατά μέσο όρο 2.000 – 2.500 ευρώ, προσθέτοντας ωστόσο ότι στον προϋπολογισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη των νοσηλίων ανασφάλιστων πολιτών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.