Ειδησεογραφικό site

Στον εισαγγελέα οι 14 συλληφθέντες για τον δεύτερο τόνο ηρωίνης

33

Σε τρεις ομάδες, σήμερα, Τρίτη, αύριο, Τετάρτη και μεθαύριο, Πέμπτη, αναμένεται να απολογηθούν οι 14 συλληφθέντες, για την υπόθεση εντοπισμού, σε αποθήκη στο Κορωπί, της δεύτερης μεγάλης ποσότητας ηρωίνης 986 κιλών και 600 γραμμαρίων που συνδέεται με τον εντοπισμό ίδιας μορφής ναρκωτικής ουσίας, ενός τόνου 133 κιλών και 420 γραμμαρίων (1.133,420) που είχε εντοπιστεί και κατασχεθεί, στις 12 Ιουνίου, σε άλλη αποθήκη στην ίδια περιοχή και σε έπαυλη στη Φιλοθέη.

Σήμερα απολογούνται σε ανακριτή και εισαγγελέα ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος του πλοίου «NOOR ONE» που μετέφερε την ηρωίνη στην Ελλάδα, την Τετάρτη ο 32χρονος Έλληνας μαζί με τον 47χρονο Ιρανό υπήκοο που φέρεται να παίζει κομβικό ρόλο στην υπόθεση και την Πέμπτη η 53χρονη Ελληνίδα, που φέρεται ως η εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.

Εναντίον όλων των συλληφθέντων, έχει απαγγελθεί η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Επίσης έχει σχηματισθεί ξεχωριστή δικογραφία για λαθρεμπορία καυσίμων για κάποιους από τους συλληφθέντες καθώς στο πλοίο βρέθηκαν 18 τόνοι καυσίμου χωρίς παραστατικά.

Εν αναμονή νέων συλλήψεων

Εν αναμονή νέων συλλήψεων για το κύκλωμα με τη διακίνηση των δύο και πλέον τόνων ηρωίνης, όπου όπως όλα δείχνουν εμπλέκονται δεκάδες άτομα. Μετά τις 11 συλλήψεις στη βίλα της Φιλοθέης, οι αρχές συνέλαβαν 14 ακόμα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση, όταν εντοπίστηκε νέα μεγάλη ποσότητα σε εγκαταλελειμένο ορνιθοτροφείο στο Κορωπί, αλλά και στο δεξαμενόπλοιο «Noor One», του οποίου το ιδιοκτησιακό καθεστώς ερευνάται.

Το ελληνοτουρκικό καρτέλ διακίνησης της ηρωίνης χρησιμοποιούσε το δεξαμενόπλοιο για τη μεταφορά της ηρωίνης προς την Ελλάδα, αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία, φορτώθηκε εν πλω ανοιχτά του Πακιστάν, ενώ είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς την Ελλάδα.

Ο ρόλος του Ιρανού

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να παίζει ο 47χρονος Ιρανός, ο οποίος είναι και ο μοναδικός που θελήσει να καταθέσει στην ασφάλεια του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 47χρονος φέρεται να έχει δηλώσει, ότι το δεξαμενόπλοιο παρέλαβε την ηρωίνη από διεθνή ύδατα μεταξύ του Πακιστάν και του Ομάν από πλοιάριο τροφοδοσίας από το οποίο επιβιβάστηκε ο ίδιος ως συνοδός φύλακας της ηρωίνης, ενώ ο ίδιος για τη συμμετοχή του θα έπαιρνε 50.000.000 Ριάλ (ιρανικά νομίσματα).

Το πλοίο, που έφερε τα ναρκωτικά στην Ελλάδα, φέρεται να βρισκόταν -στα τέλη Απριλίου- στο λιμάνι Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στις αρχές Μαΐου να είχε αποπλεύσει σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά του Ομάν, όπου λάντζα τού φόρτωσε το «εμπόρευμα». Στη συνέχεια, ο καπετάνιος του «NOOR ONE», δήλωσε μηχανική βλάβη και στις 7 Ιουνίου (του Αγίου Πνεύματος) έφτασε στο λιμάνι της Ελευσίνας με το αιτιολογικό της επισκευής. Γι αυτό, άλλωστε, βρισκόταν στη περιοχή της Βλήχας, κοντά σε ναυπηγείο. Η ηρωίνη στη συνέχεια σταδιακά σε διαφορετικές ημερομηνίες και πάντα βραδινές ώρες μεταφέρθηκε από την Ελευσίνα με οχήματα και φορτηγό στις δύο αποθήκες στο Κορωπί και στη βίλα της Φιλοθέης. Στο φορτηγό μάλιστα, προκειμένου να αποφευχθεί ο εντοπισμός της ηρωίνης σε τυχαίο έλεγχο, τα μέλη του κυκλώματος την τοποθέτησαν κάτω από καύσιμη ύλη (πέλετ).

Όπως είχαν αναφέρει πηγές της ασφάλειας, ο τρόπος απόκρυψης της συνολικής ποσότητας ηρωίνης των δύο τόνων και 120 κιλών στο δεξαμενόπλοιο, ήταν τόσο μελετημένος και καλά σχεδιασμένος, που ο εντοπισμός της δεν ήταν εύκολος, ούτε από τα ειδικά σκυλιά της υπηρεσίας.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Αξιωματικοί του Λιμενικού ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι όλα δείχνουν πως βρέθηκε στο σύνολό της η ποσότητα της ηρωίνης που μεταφέρθηκε με το συγκεκριμένο πλοίο, ωστόσο η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται, καθώς εκτιμάται, ότι υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα.

Μεταξύ των 14 συλληφθέντων είναι μια 53χρονη γυναίκα από την Αργυρούπολη, που φέρεται ως εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας και ένας 32χρονος και αυτός από την Αργυρούπολη, που σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει βοηθήσει στην εκφόρτωση της ηρωίνης και στη μεταφορά της στην έπαυλη στη Φιλοθέη.

Το πλήρωμα του «NOOR ONE» ήταν δεκαμελές και όλοι Ινδοί υπήκοοι.

Ο 42χρονος πλοίαρχος του πλοίου φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να προσπάθησε να παραλάβει στις 22/06 το φορτηγό όχημα με το οποίο είχε γίνει η μεταφορά τη ηρωίνης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας Τούρκος υπήκοος με βελγικό διαβατήριο.

Ερευνάται το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δεξαμενόπλοιου

Μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί μόνο η 52χρονη εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας και όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές πρόσωπο – κλειδί θεωρείται ο συνομήλικος σύζυγος της. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος κατάγεται από νησί του Αργοσαρωνικού, παρουσιάζεται ως εφοπλιστής και φέρεται να έχει σχέση με τον 40χρονο προφυλακισμένο εφοπλιστή, Μάκη Γιαννουσάκη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο να εμπλέκονται στην υπόθεση τέσσερα ακόμη άτομα από το λεγόμενο ναυτιλιακό χώρο. Βασικός κατηγορούμενος πάντως για τη μεταφορά της ηρωίνης θεωρείται μέχρι σήμερα ο Γιαννουσάκης, ο οποίος φερόταν να είναι και ένας από τους ιδιοκτήτες του πλοίου.

Βαρβιτσιώτης: Έχουμε ταυτοποιήσει κι άλλους που δεν έχουμε συλλάβει ακόμα

«Έχουμε ακουμπήσει ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα ηρωίνης σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι πληροφορίες και οι αρχές Ασφαλείας ήταν του Λιμενικού και υπήρχε συνεργασία και με την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA). Δεν υπήρχε εμπλοκή της ΕΥΠ» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM» ο κ.Βαρβιτσιώτης, εκτιμώντας: «Θα βρούμε και άλλους ανθρώπους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα, και εντός και εκτός Ελλάδας».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επικεφαλής του κυκλώματος ήταν ο Γιαννουσάκης, αλλά από εκεί και πέρα έχουμε ταυτοποιήσει κι άλλους, αλλά δεν έχουμε συλλάβει ακόμη» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «από τη σύλληψη του πρώτου τόνου έως του δεύτερου, το Λιμενικό είχε μια ακόμη μεγάλη επιτυχία: τον εντοπισμό 350 κιλών μαριχουάνας σε ένα φορτηγό- μια επίσης μεγάλη επιτυχία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.